Μέτρα κυβέρνησης: Παρατείνονται μέχρι τέλη του μήνα;

Προς παράταση μέχρι και το τέλος του Ιανουαρίου φαίνεται να οδεύουν τα περιοριστικά μέτρα. Αν και φαινόταν σχεδόν σίγουρο ότι θα αρθούν κάποια μέτρα στην εστίαση (επαναφορά μουσικής), αλλά και ότι θα αλλάξει το πρωτόκολλο στα γήπεδα, παρόλα αυτά σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αυτό δεν αναμένεται να γίνει άμεσα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι τις 23 Ιανουαρίου η κοινωνία θα κινηθεί με τα μέτρα που ισχύουν μέχρι την Παρασκευή και τα οποία είχαν ανακοινωθεί πριν την αλλαγή του χρόνου.

Η Επιτροπή θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη και θα κληθεί να προτείνει στην κυβέρνηση, εάν πρέπει να προχωρήσουμε στην άρση ορισμένων περιορισμών.

Υπέρ της επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση τάχθηκε σήμερα ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης καθώς πιστεύει ότι θα βοηθήσει στην ψυχολογία των πολιτών. Ο κ. Τζανάκης όπως εξήγησε θα ενσωματωθούν και όσα από τα 15.000 θετικά self test επιβεβαιωθούν μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Εξήγησε ότι εάν γίνουν 600.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας προσεγγίσει το 9 τότε τα κρούσματα θα είναι κοντά στις 54.000 ενώ εάν ο δείκτης είναι πιο κοντά στο 8, οι νέες μολύνσεις μπορεί να είναι κάτω από 50.000. Σχετικά με την κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι το μοντέλο τη ομάδας του εξακολουθεί να εκτιμά ότι θα κορυφωθεί μεταξύ 20 με 25 Ιανουαρίου, ωστόσο εάν αποδειχθεί ότι οι γιορτές δεν έχουν εκδηλώσει το πλήρες αποτύπωμά τους και τα σχολεία συμβάλουν στη διασπορά, τότε ενδεχομένως να καθυστερήσει.

«Τα πράγματα δεν είναι εύκολα» πρόσθεσε ο καθηγητής σημειώνοντας ότι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων τώρα βρίσκεται στις 35.000 και εάν αυτός ο ρυθμός συνεχιστεί θα μιλάμε για συνολικά 700.000 με 800.000 μολύνσεις έως το τέλος Ιανουαρίου.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Επέλαση της κακοκαιρίας “Διομήδης” με ισχυρές βροχές και χιόνια σε όλη τη χώρα
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Λήξη συναγερμού στο Γαλλικό Ινστιτούτο