Μειώνει κι άλλο την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη η Ρωσία

Ο ρωσικός κολοσσός του φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε ότι η παροχή από αυτόν φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του σημείου εισόδου της Σούντζα στην Ουκρανία μειώθηκε σε 41,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) σήμερα από 41,9 mcm χθες, Παρασκευή.

Αίτηση για την παροχή φυσικού αερίου μέσω άλλου σημαντικού σημείου εισόδου, αυτού στην Σοχρανίφκα, απορρίφθηκε από την Ουκρανία, σύμφωνα με την Gazprom.

Σύμφωνα με την Wood Mackenzie Ltd, η Ευρώπη κινδυνεύει να ξεμείνει από αποθέματα φυσικού αερίου κατά την αιχμή της χειμερινής ζήτησης, εάν σταματήσει τελείως η παροχή ρωσικού αερίου από τον Nord Stream.

Στο χειρότερο σενάριο, όπου ο αγωγός Nord Stream προς τη Γερμανία θα κλείσει εντελώς, η Ευρώπη θα αποτύχει να φτάσει τα επίπεδα αποθήκευσης που έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης τον Νοέμβριο. Το φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα μπορούσε να εξαντληθεί εντελώς μέχρι τον Ιανουάριο, δήλωσε μέσω email ο Massimo Di Odoardo, αντιπρόεδρος στον τομέα έρευνας φυσικού αερίου και LNG της WoodMac.

«Ακόμη και αν λάβουμε υπόψη τα αντιμέτρα, μπορεί να είναι αναπόφευκτο να χρειαστεί κάποια κατανομή της ζήτησης (σ.σ. δελτίο)», προειδοποίησε ο Ντι Οντοάρντο.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ρώμης είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε ό,τι αφορά στις παροχές φυσικού αερίου στην Ιταλία, σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Μεταξύ των άλλων, τα μέτρα που προβλέπονται στο σχέδιο είναι η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, η εθελούσια μείωση παροχής ενέργειας σε βιομηχανίες και η αύξηση των εισαγωγών από τρίτες χώρες.

Η νέα αυτή φάση οφείλεται στη συνεχή μείωση των προμηθειών από την Ρωσία, τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Ο ιταλικός τύπος, πάντως, υπογραμμίζει ότι τις τελευταίες εβδομάδες η Ιταλία άρχισε ήδη να εισάγει περισσότερο φυσικό αέριο από την Αλγερία, απ΄ότι από την Ρωσική Ομοσπονδία.

«Παρακολουθούμε διαρκώς την κατάσταση και να αντίμετρά μας, είναι έτοιμα προς εφαρμογή», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός οικολογικής μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι.

 

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΝέα διακοπή νερού σε περιοχή της Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΤροχαίο με ανατροπή οχήματος στην Περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης – Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε η οδηγός