Με το βλέμμα στον Nord Stream 1 η Ευρώπη – Αγωνία αν η στρόφιγγα θα ανοίξει πάλι

Από τις 07.00 (ώρα Ελλάδος) δεν ρέει φυσικό αέριο πλέον μέσω του αγωγού Nord Stream 1 από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Η Μόσχα επικαλείται τεχνικούς λόγους για να αιτιολογήσει τη διακοπή προμηθειών αερίου προς την Ευρώπη, κάνοντας λόγο για προβλήματα στις τουρμπίνες που δίνουν «ζωή» στον Nord Stream 1.Μια εξ αυτών των τουρμπινών είχε σταλεί στον Καναδά για επισκευή. Το Σαββατοκύριακο η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει την παράδοση της τουρμπίνας -παρά την έντονη αντίδραση της Ουκρανίας.

Εφόσον αυτή η ενέργεια πραγματοποιηθεί άμεσα τότε η Ρωσία θα έχει τη δυνατότητα να θέσει και πάλι σε πλήρη λειτουργία τον Nord Stream 1.

Σε κάθε περίπτωση υπό αυτή την νέα εξέλιξη θα «αποκαλυφθούν» και οι πραγματικές προθέσεις της Μόσχας. Αν δηλαδή θα ανοίξει και πάλι τη στρόφιγγα, τότε θα υπάρξει άμεσα αποκλιμάκωση στην ενεργειακή αγορά. Αν όμως επιλέξει να την κρατήσει κλειστή, θα επιβεβαιώσει αυτούς που επέμειναν ότι τα περί «τεχνικών προβλημάτων» που επικαλείται το Κρεμλίνο είναι μια δικαιολογία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει όχι απλώς με ένα δύσκολο χειμώνα, αλλά πλέον και με ένα δύσκολο καλοκαίρι», σημειώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Στη Γερμανία αρκετοί αξιωματούχοι εκφράζουν ολοένα εντονότερα την ανησυχία τους πως η ροή μπορεί να μην αποκατασταθεί.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδα «BILD», ότι  σχεδιάζουν να δημιουργήσουν χώρους, στους οποίους θα μπορούν να ζεσταίνονται οι φτωχότεροι και οι πιο ηλικιωμένοι πολίτες που δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν για θέρμανση.

Οι συγκεκριμένοι χώροι θα ονομάζονται “θερμικές νησίδες”.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μπρουνό Λεμέρ, κάλεσε σε προετοιμασία για «πλήρη περικοπή» της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς – κατά τον ίδιο – αυτό αποτελεί «το πιο πιθανό σενάριο».

«Ας προετοιμαστούμε για τη ολοκληρωτική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, που είναι σήμερα η πιο πιθανή επιλογή. Προϋποθέτει ότι θα επιταχύνουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

 

Προηγούμενο άρθροΠρεμιέρα σήμερα για τις θερινές εκπτώσεις – Προσδοκίες των επιχειρηματιών για ανάκαμψη του τζίρου
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Τρεις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας υγειονομικών και διανομέων σήμερα