Με μαζική ανεργία «απειλεί» η τεχνητή νοημοσύνη – «Μπορεί να γίνει πιο έξυπνη από εμάς, τρομακτικός ο κίνδυνος» λέει ο Τζέφρι Χίντον

Αλλάζει ριζικά το τοπίο στην αγορά εργασίας καθώς αναμένονται σημαντικές ανακατατάξεις μέσα στα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας πρόκειται να αλλάξει μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια, σύμφωνα με έρευνα μεταξύ των εργοδοτών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Περίπου 69 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και 83 εκατομμύρια θα καταργηθούν μέχρι το 2027, σύμφωνα με την ίδια πηγή, με αποτέλεσμα μια καθαρή μείωση κατά 2% της τρέχουσας απασχόλησης, σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο «The Future of Jobs» («Το μέλλον των θέσεων εργασίας»).

Την ίδια ώρα ο 75χρονος Τζέφρι Χίντον, πρωτοπόρος στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, παραιτήθηκε από τη θέση του στη Google, δηλώνοντας φοβισμένος πλέον από την εξέλιξη της τεχνολογίας που αναπτύσσει εδώ και δεκαετίες.

Οι έρευνες του Χίντον στον τομέα της αποκαλούμενης «βαθιάς μάθησης» και στα νευρωνικά δίκτυα άνοιξαν το δρόμο για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT. O Χίντον που κατέχει θέση αντιπροέδρου σε τμήμα μηχανικών της Google δηλώνει τώρα μετανιωμένος για τη δουλειά του, υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι από τους κινδύνους που διακρίνει στα περίφημα chatbots τεχνητής νοημοσύνης είναι «αρκετά τρομακτικοί».

«Αυτή τη στιγμή, δεν είναι πιο έξυπνοι από εμάς, όσο μπορώ να πω. Αλλά νομίζω ότι σύντομα μπορεί να γίνουν. Αυτή τη στιγμή, αυτό που βλέπουμε είναι συστήματα όπως το ChatGPT 4 να επισκιάζουν ένα άνθρωπο στο βαθμό των γενικών γνώσεων και τον επισκιάζουν κατά πολύ. Στην ικανότητα συλλογισμού τα συστήματα αυτά δεν είναι τόσο καλά ακόμη αλλά δεδομένου του ρυθμού προόδου, αναμένουμε ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν αρκετά γρήγορα. Επομένως, πρέπει να ανησυχούμε για αυτό» υποστηρίζει ο ο Βρετανο-Καναδός γνωσιακός ψυχολόγος και επιστήμονας υπολογιστών.

Σε συνέντευξή του στους New York Times, o Χίντον έκανε λόγο για “κακούς ηθοποιούς” που θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για «κακά πράγματα».

Προηγούμενο άρθροΚυριάκος Βελόπουλος: «Ήρθαμε από Μακεδονία για να μείνουμε – Θα τους χαλάσουμε αυτό που έφτιαξαν, το σάπιο»
Επόμενο άρθροΟκλαχόμα: Βρέθηκαν επτά πτώματα σε σπίτι – Ανάμεσά τους δύο αγνοούμενες έφηβες