Η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Πέμπτης σε αποθήκη πυρομαχικών στο δάσος Γκρούνεβαλντ, δυτικά του Βερολίνου, εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη, καθώς οι συνεχείς εκρήξεις καθιστούν αδύνατη την πρόσβαση των δυνάμεων της πυροσβεστικής.

Στη μάχη ρίχνεται τώρα το ρομπότ εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών «Τέοντορ» των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, το οποίο καλείται να κάνει αυτοψία στην περιοχή.

Οι εκρήξεις στην αποθήκη όπου η αστυνομία του Βερολίνου συγκεντρώνει και καταστρέφει παράνομα πυρομαχικά και πυροτεχνήματα, ξεκίνησαν στις 03:30 και συνεχίζονται ακόμη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στην αποθήκη υπήρχαν περίπου 25 τόνοι εκρηκτικών. Η καταστροφή τους σταματά τον Ιούνιο, λόγω του αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η πυροσβεστική έχει σχεδιάσει ακτίνα ασφαλείας 1.000 μέτρων γύρω από το σημείο και αναμένει να σταματήσουν οι εκρήξεις προκειμένου να επιχειρήσει στις εστίες της φωτιάς. Ακόμη και ο τηλεκατευθυνόμενος «Τέοντορ» – ο οποίος φέρει ανυψωτικό βραχίονα εξοπλισμένο με τέσσερις κάμερες, που μεταδίδουν δεδομένα στο κέντρο επιχειρήσεων και μπορεί να περάσει και τη ζώνη των 300 μέτρων από το σημείο – δεν μπορεί να επιχειρήσει όσο συνεχίζονται οι εκρήξεις.

Οι εργασίες πυρόσβεσης ξεκίνησαν τελικά αργά το απόγευμα, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να επιχειρούν σε κάποια σημεία στη ζώνη μεταξύ των 1.000 και των 500 μέτρων. Η πυροσβεστική δεν μπορεί πάντως να υπολογίζει στη συμμετοχή στρατιωτικού πυροσβεστικού ελικοπτέρου, τουλάχιστον όχι όσο μαίνεται η δασική πυρκαγιά στα σύνορα Γερμανίας-Τσεχίας, στην οποία απασχολούνται μεγάλες δυνάμεις.

Από το πρωί γύρω από το Γκρούνεβαλντ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους αυτοκινητοδρόμους και τους σιδηροδρόμους, ενώ οι αρχές έχουν ειδοποιήσει τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να κρατούν πόρτες και παράθυρα κλειστά και τα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού εκτός λειτουργίας.

Προηγούμενο άρθροΈκτακτοι ψεκασμοί σήμερα σε Θεσσαλονίκη και Ημαθία λόγω μεγάλης αύξησης του πληθυσμού των κουνουπιών
Επόμενο άρθρο74χρονος άφησε την τελευταία του πνοή ενώ κολυμπούσε