«Για να έχουμε μία πυρκαγιά απαιτούνται 3 παράγοντες, απαιτείται μια καύσιμος ύλη, η θερμότητα και το οξυγόνο. Όταν αφαιρεθεί ο ένας από αυτούς τους 3 παράγοντες, τότε παύει να υπάρχει. Και η προληπτική διαχείριση των πυρκαγιών είναι σημαντικότερη από την κατάσβεση» τόνισε στον Focus FM 103,6 και την Πέγκη Τζαμουράνη, ο καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης, Μάριος Παπαευσταθίου.
«Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να έχει σημαντική εφαρμογή και στις πυρκαγιές και θα μπορούσε να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση αυτών των φυσικών καταστροφών πώς; Μιλήσαμε πριν για πρόβλεψη. Θα μπορούσαμε να έχουμε μια έγκαιρη ανίχνευση της πυρκαγιάς» τόνισε ο καθηγητής, ο οποίος είναι γνωστός για τη δουλειά του σε σημαντικά ερευνητικά έργα και πρωτοποριακές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορους τομείς.

«Υπάρχουν συστήματα παρακολούθησης βασισμένα σε τεχνητή νοημοσύνη. που μπορούν να ανιχνεύουν τον καπνό, αλλά και την θερμοκρασία εάν είναι σε υψηλή σε κάποια σημεία. Με απλά λόγια, μιλάμε για τη χρήση καμερών αισθητήρων στα δάση. Ας μην παρακολουθούν οι κάμερες την ιδιωτικότητά μας, το βίο μας».

«Κάτι άλλο που θα μπορούσε να βοηθήσει είναι η χρήση της ρομποτικής και τα drones, Έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την εξάπλωση της πυρκαγιάς, να παρέχουν εικόνες στις πυροσβεστικές ομάδες. Επίσης υπάρχουν κάποια ρομποτικά οχήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση και την κατάσβεση της πυρκαγιάς στις λεγόμενες ‘περιοχές δύσκολης πρόσβασης΄» συμπλήρωσε ο κος Παπαευσταθίου.
Ο κος Παπαευσταθίου μίλησε και για την εξελισσόμενη περιοχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τις καινοτομίες που μπορεί να φέρει σε πολλούς τομείς της ζωής μας, όπως η ιατρική ή η εκπαίδευση.

Όσο για τους κινδύνους που εμπεριέχει; «Σε αυτό δεν μπορούμε να απαντήσουμε, γιατί μόνο ο Θεός γνωρίζει το μέλλον. Αυτό που μπορούμε να πούμε εμείς, είναι να κάνουμε κάποιες προβλέψεις και με κάποιο τρόπο να διασφαλίσουμε το ενδεχόμενο αυτή η κατάσταση να μην λειτουργήσει στο μέλλον εις βάρος του ανθρώπου».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Προηγούμενο άρθροΠερισσότερα από 400.000 στρέμματα έχουν καεί τις τελευταίες 3 ημέρες
Επόμενο άρθροΠάρης Παπαδάκης στον Focus FM 103.6: «Είναι Πόλεμος! – Βρέθηκαν παράνομοι μετανάστες έχοντας στην κατοχή τους εμπρηστικούς μηχανισμούς»