Μ. Χριστοδουλίδης: Δεν έχουμε δει το peak της ενεργειακής κρίσης – Θα ζήσουμε έναν ενεργειακό Αρμαγεδδώνα και φέτος και τον επόμενο χειμώνα // ΗΧΗΤΙΚΟ Focus FM

Στην εκτίμηση ότι «είμαστε ακόμα στην αρχή» της ενεργειακής κρίσης προχώρησε μιλώντας στον Focus FM και στον δημοσιογράφο Κώστα Τουτσίδη ο Μηχανολόγος Μηχανικός, Ενεργειακός Επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

«Δεν έχουμε δει το peak αυτής της ενεργειακής κρίσης… θα συνεχίσει τα υφίσταται και τα επόμενα ίσως τρία – τέσσερα χρόνια» τόνισε επισημαίνοντας ότι «Ελλάδα και Ευρώπη έχουν χάσει το ενεργειακό τρένο εδώ και δύο χρόνια».

«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνοντας ότι «τα σύννεφα της ενεργειακής κρίσης φαίνονταν από το 2020 αλλά κανένας δεν ασχολούνταν με αυτό». «Θυμάμαι», ανέφερε, «ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κ. Βελόπουλος έλεγε από το 2020 προχωρήστε σε προαγορά καυσίμων, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μην προβείτε σε βίαιη απολιγνιτοποίηση, θα τα βρείτε μπροστά σας».

Για τα σημερινά δεδομένα, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι «η αύξηση 60% στο φυσικό αέριο την οποία ανακοίνωσε η Gazprom συσχετίζεται με την απομείωση των ροών προς την Ευρώπη. Σήμερα κοστίζει περίπου 2,5 δολάρια το κυβικό μέτρο και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 4 δολάρια. (…) Η αύξηση θα μετακινηθεί και στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του αναφέρθηκε στα νοικοκυριά που άλλαξαν τα συστήματα θέρμανσής τους από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο. «Ο κόσμος ήδη αντιδρά και θα αντιδράσει και αυτόν τον χειμώνα» υπογράμμισε τονίζοντας ότι όσοι περίμεναν ότι «θα έκαναν απόσβεση σε τρία χρόνια τα έξοδα για την αλλαγή καυστήρων, τώρα δεν θα κάνουν ούτε σε… 23 χρόνια».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξή του εδώ:

Προηγούμενο άρθροΚαύσωνας: Οδηγίες προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες
Επόμενο άρθροΕλληνική Λύση για Έβρο: «Στημένη» αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ