Ο Ράζβαν Λουτσέσκου άνοιξε τα χαρτιά του για την δεύτερη θητεία του στον ΠΑΟΚ.

 

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

 

“Είμαι πολύ χαρούμενος αυτές τις μέρες. Για μένα είναι να μην έφυγα ποτέ από εδώ. Είμαι φορτισμένος συναισθηματικά για την επιστροφή, κάποια αισθήματα με ξεπερνούν εδώ που έζησα τα δυο καλύτερα χρονιά της ζωής μου. Είναι λίγο περίεργο ότι μιλάω σε μια άδεια αίθουσα, αλλά θα προσπαθήσω να μείνω και να πω περισσότερο για την καλύτερη δυνατή επικοινωνία”.

 

Για το αν αισθάνεται την ανάγκη να πει τους λόγους της παραίτησης του και το αν πιστεύει ότι στην δεύτερη θητεία του δεν θα υπάρχουν αυτοί οι λόγοι : “Έχουμε 2-3 επιλογές. Να πάμε πίσω και να μιλήσουμε για αυτή την ιστορία, ενώ έχουμε μιλήσει ήδη αρκετές φορές, άλλη μια είναι να μιλήσουμε για το μέλλον και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί και να απολαύσουμε τον τίτλο και η τρίτη είναι ότι δεν μπορώ να φύγω γιατί υπάρχει μια ρήτρα 7000000 ευρώ και δεν θέλω να φύγω. Είμαι εδώ με τους βοηθούς μου για να δουλέψουμε και να κάνουμε το καλύτερο για την ομάδα. Σε περίπτωση που δεν πετύχω, θα αναγκαστώ να φύγω γιατί αυτή είναι η δουλειά των προπονητών. Η προσωπικότητα μου δεν μου επιτρέπει να αποτύχω και επέστρεψα για να πάρουμε και άλλους τίτλους”.

 

Για το τι κρατάει από το πρώτο του πέρασμα από τον ΠΑΟΚ και το τι λέει για την ελληνική φράση που λέει ότι το ξαναζεσταμένο φαγητό δεν τρώγεται : “Εξαρτάται από την γεύση του φαγητού. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους αρέσει η γεύση, εγώ προσωπικά τρώω με ευχαρίστηση και το ξαναζεσταμένο φαγητό. Αυτό που κρατάω και μου έχει μείνει είναι οι πυρσοί που άναψαν σε όλο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ένα βράδυ πριν το τελευταίο ματς με τον Λεβαδειακό. Την χαρά του κόσμου εκείνη την ήμερα, την χαρά του ιδιοκτήτη, έχω τις φοβερές εικόνες από εκείνο το βράδυ. Την αίσθηση της επιτυχίας για αυτό που καταφέραμε. Θυμάμαι τα δάκρυα μετά το ματς με τον ΠΑΣ Γιάννενα από τους παίκτες που κατάλαβαν τι είχαμε πετύχει, τερματίζοντας αήττητοι το πρωτάθλημα. Επίσης έχω τις εικόνες στο μυαλό μου από τον τελικό με την ΑΕΚ και την κατάκτηση του νταμπλ, με τον κόσμο να πανηγυρίζει στον Λευκό Πύργο. Θυμάμαι να μιλάμε με τους συνεργάτες μου και λέγαμε ότι θα έπρεπε να… πληρώνουμε εισιτήριο για να βλέπουμε τις προπονήσεις, με τέτοιους παίκτες ποιότητας που είχαμε”.

 

Για το αν έχει κάνει συζήτηση με τον Ιβάν και τον Γιώργο Σαββίδη και το αν έχουν βρει φόρμουλα συνεργασίας για το αγωνιστικό και το μεταγραφικό : “Δεν θέλετε να επιστρέψετε… αλλά επιστρέφετε, στην ουσία. Όπως είχαμε πει αρκετές φορές στο παρελθόν, στο ποδόσφαιρο συμβαίνουν αρκετές φορές τέτοιες καταστάσεις. Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν διαφορετικές απόψεις. Ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να πάρει τις αποφάσεις, ποτέ δεν κατηγόρησα, ούτε άσκησα κριτική σε κάποιον. Και εγώ ο ίδιος έχω το δικαίωμα να έχω την δική μου άποψη και αυτό μπορεί να φέρει εμπόδια για μια συνεργασία. Πάντα θα είμαι ευγνώμων στην οικογένεια Σαββίδη, το έχω πει πάρα πολλές φορές γιατί με έκανε καλύτερο προπονητή. Μέσα από σκληρές συζητήσεις και χρονοβόρες καταστάσεις, με έκανε να διαχειριστώ καλύτερα την πίεση. Αναφέρω ότι ειμαι ευγνώμων γιατί στο πρώτο διάστημα που δεν με υποδέχτηκε καλά ο κόσμος εδώ, με στήριξε και εμένα και τους συνεργάτες μου. Και πάντα ανέφερα ότι σε οποιοδήποτε επιτυχία, ανήκει στον μεγαλομέτοχο της ομάδας. Επειδή χάρη σε αυτόν ήμασταν εδώ, ήταν ποιοτικοί παίκτες εδώ και μπορούσαμε να δουλέψουμε μαζί τους. Αυτή είναι η πραγματική ιστορία. Εκτιμούμε πολύ τι το κάναμε μαζί και τώρα είμαστε και πάλι μαζί”.

 

Για το τι ήταν αυτό που άκουσε από τον Σαββίδη και τον έπεισε να πει το ναι και το αν οι στόχοι που έβαλε στην ανακοίνωση της επιστροφής του βάζει εξτρά πίεση : “Δεν υπήρχαν πολλά που μπορούσαν να ειπωθούν. Δεν είμαι άνθρωπος που θα μιλήσει για πιθανότητες ή θυσίες. Η ψυχή μου είναι σε αυτό το μέρος και επέστρεψα επειδή το ήθελα. Επέστρεψα για τα αποτελέσματα που φέραμε εδώ, η χαρά που μπορούσα να βγω να τρέξω κοντά στην θάλασσα, η χαρά που να πηγαίνω στην προπόνηση και να βλέπω όλους αυτούς τους παίκτες να δουλεύουν τόσο καλά, η χαρά του να δουλεύω με ανθρώπους που δίνουν τα πάντα για την ομάδα, έτσι ώστε να υπάρχει ενότητα και παράλληλα η επιτυχία. Η ευτυχία να βγαίνεις στην πόλη και να περπατάς βλέποντας την ευτυχία σε όλους. Όλα αυτά με οδήγησαν στο να επιστρέψω. Η κουβέντα με το αφεντικό ήταν μια πολύ ωραία κουβέντα, ακόμα και αν υπήρχαν δύσκολες καταστάσεις, υπήρχαν ωραίες αναμνήσεις. Θα το ξαναπώ ότι είμαι ευγνώμων σε αυτόν γιατί με έκανε καλύτερο προπονητή. Οπότε όλα αυτά με οδήγησαν στο να επιστρέψω. Είμαι 52 ετών, έχω περάσει από πολλά στο ποδόσφαιρο. Με καταστάσεις πίεσης, με καλές καταστάσεις, με δύσκολες στιγμές. Στην Αλ Χιλάλ με οδήγησε να μάθω να διαχειρίζομαι καλύτερα την πίεση. Θεωρώ ότι είμαι καλύτερος πλέον στην διαχείριση της πίεσης. Όταν βρίσκομαι υπό πίεση, δίνω περισσότερα. Η πίεση με κάνει καλύτερο”.

 

 

Για την πρόταση της ΑΕΚ που αποκάλυψε ο Μελισανίδης και το αν τον επέτρεψε να πάει εκεί η πιθανότητα να φωτογραφηθεί με το πρωτάθλημα του 2018 : “Πρώτα από όλα πρέπει να πω και να ευχαριστήσω τον κ. Μελισσανίδη για τα ωραία του λόγια, τα εκτιμώ. Δεν θέλω να πω για πιθανότητες και για ενδεχόμενα, σχετικά με προτάσεις και για πότε ήρθε μια πρόταση. Στο ποδόσφαιρο έχουμε ζήσει ωραίες καταστάσεις και ανθρώπους που εκτιμάς. Δεν θέλω να μιλήσω περισσότερο για το πρωτάθλημα του 2018, όλοι ξέρουν ποιος άξιζε να πάρει τον τίτλο, ποιος είναι ο πραγματικός νικητής. Ο ΠΑΟΚ έχασε στις επιτροπές αυτόν τον τίτλο, για μένα είναι αρκετό αυτό και πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά.

 

Για τον στόχο της οικονομικής αυτάρκειας που έχει θέσει ο Σαββίδης και το πως αντιλαμβάνεται ο ίδιος : “Για μένα δεν έχει αλλάξει τίποτα. Είμαι ένας προπονητής που δούλευε με τους παίκτες που είχε και αυτό θα κάνω και τώρα. Ποτέ δεν είδα την ηλικία των παικτών. Οι καλύτεροι παίκτες πρέπει να παίζουν στην ομάδα. Έχω την φιλοσοφία εγώ και οι συνεργάτες μου, όσους περισσότερς παίκτες γίνεται σε ένα γκρουπ μέσα στ ην ομάδα που θα νιώθουν σημαντικοί. Δεν με ενδιαφέρει αν ένας παίκτης ειναι 18 ή 36 ετών. Θυμάμαι όταν ήρθα στην ομάδα είχαμε παίκτες όπως ο Πέλκας, ο Λημνιός, ο Κουλούρης, αργότερα ο Ζαμπά, ο Σφιντέρσκι, ο Άκπομ, που κατάλαβαν ότι είχαν το περιθώριο να βελτιωθούν. Παράλληλά είχαμε παιδιά που από την Κ19 συμμετείχαν στις προπονήσεις μας. Οπότε θεωρώ ότι ένας παίκτης μπορεί να βελτιωθεί μονο όταν βρίσκεται μέσα σε ένα σύνολο. Δνε είμαι ένας εύκολος προππονητής για τούς παίκτες, χρειάζονται χρόνο οι παίκτες για να καταλάβουν τις λεπτομέρειες.

 

Για το αν τον προβληματίζει το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει κλείσει το θέμα της πρόσληψης του νέου τεχνικού διεθθυντή : Η ομάδα χρειάζεται έναν αθλητικό διευθυντή, το κάθε κορυφαίο κλαμπ έχει έναν. Σίγουρα η ομάδα θα πάρει έναν και είναι θέμα χρόνου, αλλά δεν μας δημιουργεί πίεση. Περιμένω να αρχίσει η προετοιμασία. ο ΠΑΟΚ έχει ήδη ένα πολύ καλό γκρουπ παικτών. Πιστεύω πολύ στην δουλειά και την οργάνωση, δεν υπάρχει κάτι μυστικό. Θεωρώ οι παίκτες μπορούν να δώσουν πάρα πολλά.

 

Για το αν έχει εικόνα από την περσινή ομάδα και για το λείπει για να γίνει πρωταθλητής : “Είναι ξεκάθαρο ότι έβλεπα πολλά παιχνίδια από το ελληνικό πρωτάθλημα γιατί αγαπάει την Ελλάδα. Δεν ξέρω την κατάσταση μέσα στην ομάδα, γιατί θα πρέπει να βρεθώ ανάμεσα στους παίκτες για να καταλάβω τα χαρακτηριστικά τους, τον τρόπο της συμπεριφοράς τους, να δω πως αντιδρούν σε διάφορες καταστάσεις. Είναι θέμα χρόνου να πω ότι καταλάβω την πλήρη εικόνα για το σύνολο των παικτών”.

 

Για το 4-2-3-1 που δεν πήγε καλά πέρσι ποια χαρακτηριστικά χρειάζονται για να το παίξει και το αν υπάρξει ενδεχόμενο να παίξει άλλον σχηματισμό : “Δεν θέλω να συγκρίνω καταστάσεις. Ο ΠΑΟΚ έχει τους παίκτες να παίξουν διαφορετικά σχήματα, έχω μια εικόνα για το ρόστερ. Πιστεύω ότι μια ομάδα είναι δυνατή όταν υπάρχει ενότητα και αυτό είναι υπευθυνότητα για να δημιουργήσει την συγκεκριμένη κατάσταση. Οι παίκτες μπορούν να δώσουν και πάνω από την ποιότητα τους όταν έχουν κίνητρο. Κίνητρο για τους στόχους που βάζει το κλαμπ, κίνητρο από τον ίδιους τον εαυτό για να είναι σημαντικοί για την ομάδα και να υποστηρίζουν ολο το γκρουπ. Πιστεύω στην δουλειά, στην οργάνωση και στις λεπτομέρειες. Πιστεύω στην ίδια την οργάνωση και όχι απλά να αναλύεις τον αντίπαλο. Εμπιστεύομαι τους παίκτες που βρίσκονται στην ομάδα και μπορούν να δώσουν ακόμα περισσότερα”.

 

Για τα πολλα προβλήματα στην αμυντική γραμμή πέρσι και τι χρειάζεται για να διορθωθούν και για το κίνητρο που δήλωσε ότι έχει στην επιστροφή του : “Η φιλοσοφία μου είναι να είμαστε κυρίαρχοι. Η ομάδα που θέλει να κερδίζει πρέπει να ειναι κυρίαρχη. Όταν κυριαρχείς η ψυχολογία των παικτών ανεβαίνει πολύ, αισθάνονται πιο δυνατοί. Αλλά η ομάδα που κερδίζει πρέπει να ειναι πολύ καλά οργανωμένη με και χωρίς την μπάλα στην κατοχή της. Αν αναλύσουμε τι έγινε στην Ευρώπη, θα καταλάβουμε ότι οι ομάδες που παίρνουν τίτλους είναι αυτές που δέχονται τα λιγότερα γκολ, οπότε ναι πρέπει να δουλέψουμε στον αμυντικό τομέα. Είναι μια από τις πιο πρώτες δουλειές στην άμυνα, αλλά από τις… εύκολες. Οι παίκτες πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους, όταν θα πρέπει να οργανώσεις μια ομάδα για να επιτεθεί πιο δύσκολο. Η άμυνα είναι θέμα ταχύτητας, ποιότητας και αποφάσεων. Υπάρχουν πάρα πολλές λεπτομέρειες, ξεκινώντας από την βάση να μην δίνουμε στον αντίπαλο να μην κάνει ευκαιρίες. Το να μην δεχτεί γκολ είναι κάτι πολύ σημαντικό. Ακόμα και ευκαιρίες να μην δέχεσαι, σου δίνει εξτρά ψυχολογία.

 

Ξεκινάμε από την αρχή, οπότε είναι μια νέα πρόκληση για μένα. Ξέρω πολύ καλά ότι ο κόσμος περιμένει να δει την ίδια ομάδα από την τελευταία μέρα που ήμουν εδώ και αυτό είναι μια διαφορετική πίεση για εμάς. Όλα είναι καινούργια εδώ, είναι εντελώς διαφορετικό σύνολο παικτών νομίζω 10-11 παίκτες είναι διαφορετικοί. Ακόμα και δυο παίκτες να αλλάξεις σε μια ομάδα, αλλάζουν δεδομένα. Υπάρχει πολύ δουλειά μπροστά μας, αλλά έχω το μέγιστο κίνητρο που μπορώ να έχω”.

Για το αν θα κινηθεί για παίκτη που είχε μαζί του στον ΠΑΟΚ την περασμένη διετία και το αν και πάλι δεν θα ζήτησει πίστωση χρόνου, όπως είχε κάνει και στο πρώτο του πέρασμα : “Δεν έχω πρόβλημα όσον αφορά για παίκτες που είχα στο παρελθόν. Μου αρέσει να δουλεύω με παίκτες που έχω δουλέψει ξανά. Υπάρχουν παίκτες σε κατάσταση δανεισμού και μια ερώτηση πρέπει να απαντηθεί, το πόσο κίνητρο έχουν να επιστρέψουν εδώ. Δεν θυμάμαι τι είχα πει τότε, αλλά όλοι οι προπονητές ζητούν χρόνο. Σωστά ζητάνε, αλλά την ίδια στιγμή ξέρουμε ότι δεν έχουμε χρόνο. Μέσω της δουλειάς, της τύχης και της οργάνωσης θα πρέπει να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε από την αρχή”.

 

Για τις μεταγραφές και το αν γνωρίζει το τι χρειάζεται η ομάδα : “Έχουμε ήδη συζητήσει για την στρατηγική των μεταγραφών, για το τι χρειαζόμαστε. Υπάρχουν οι επόμενες μέχρι την πρώτη μέρα της προετοιμασίας που είναι πολύ σημαντικές. Υπάρχει το πρώτο κομμάτι της προετοιμασίας που θα καταλάβουμε πολλά περισσότερα πράγματα. Έχω ήδη αναφέρει 2-3 θέσεις, αλλά δεν έχω αναφέρει τις θέσεις επειδή ο ΠΑΟΚ υστερεί σε αυτές. Περισσότερο αφορά να έρθουν στην ομάδα παίκτες με περισσότερη ποιότητα και αυτό θα μας δώσει να αλλάξουμε και πριν τα παιχνίδια αλλά και κατά την διάρκεια. Θα πρέπει να σκεφτούμε ότι έχουμε πολλά παιχνίδια να μας περιμένουν σε πρωτάθλημα, Ευρώπη και Κύπελλο.

 

Για τον Πρίγιοβιτς, τον εκτιμώ πολύ. Στην αρχή είχαμε μια δύσκολη κατάσταση μεταξύ μας, αλλά τελικά ήρθαμε πολύ κοντά και απολαύσαμε την περίοδο που ζήσαμε μαζί στην ομάδα. Είναι ένας φανταστικός παίκτης ειδικά όταν έχει κίνητρο και όπως ανέφερε είναι ακόμα καλύτερος όταν ξέρει τι πρέπει να κάνει. Είναι ένας σκόρερ, αλλά τώρα δεν ξέρω σε τι κατάσταση βρίσκεται. Ανήκει στην Αλ Ιτιχάντ με ένα πολύ μεγάλο συμβόλαιο και δεν αφορά εμένα αυτή η κατάσταση. Όπως και να έχει τον εκτιμώ πολύ”.

 

Για το αν είναι στόχος μια καλή πορεία στην Ευρώπη και με βάση την ανανεώση του πατέρα του με την Ντιναμό Κιέβου στα 76 του, μέχρι πότε θα βρίσκεται στους πάγκους ο ίδιος : “Πάντα παίζουμε για την νίκη, αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Είμαστε εδώ για να δώσουμε μάχη για το πρωτάθλημα, για το Κύπελλο και για κάθε πρόκληση μπροστά μας ακόμα και στην Ευρώπη. Το πιο σημαντικό είναι να είμαστε συγκεντρωμένοι πάντα στο επόμενο παιχνίδι, το έχετε ακούσει πολλές φορές από εμένα. Ξέρουμε τις απαιτήσεις του κόσμου, έχουμε στο μυαλό μας ότι θέλουμε να είμαστε χαρούμενοι στο τέλος της σεζόν. Ξέρουμε πόσο ωραίο είναι από την προηγούμενο περίοδο να παίρνεις τίτλους, να είσαι αήττητος. Αλλά για να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να είσαι αφοσιωμένος στο επόμενο παιχνίδι και να παίζεις σαν να είναι τελικός. Στόχος μου είναι να δημιουργηθεί αυτό το κλίμα με τους συνεργάτες μου, με τον κόσμο δίπλα μας. Οι παίκτες μας πρέπει να ξέρουν τον στόχο για το τέλος της σεζόν, αλλά να είναι συγκεντρωμένοι πάντα στο επόμενο ματς.

Νομίζω ότι δεν μπορούμε να μπούμε στην διαδικασία ποιος είναι ο καλύτερος προπονητής, ειδικά όταν μιλάμε για έναν προπονητή που είναι δεύτερος σε κατακτήσεις τίτλων πισω από τον Σερ Αλεξ Φέργκιουσον. Δεν ειναι προπονητής, είναι κάτι πολύ περισσότερο. Εγώ είμαι προπονητής, ο πατέρας μου είναι κάτι πολύ περισσότερο. Τώρα δείχνει νεότερος που βρίσκεται στους πάγκους, υπέφερε μακριά από την δουλειά και έβλεπε τα ματς του ΠΑΟΚ και της Αλ Χιλάλ”.

 

Για τους νεαρούς παίκτες του ΠΑΟΚ και το αν έχει ξεχωρίσει κάποιους : “Όπως είπα πριν, δουλεύω με τους παίκτες που έχω την διάθεση μου. Δεν κοιτάζω την ηλικία, δούλευα με νέοθς και με πιο μεγάλους. Θεωρώ πως έχω μιλήσει με παίκτες που ήταν στην ομάδα πριν δυο χρόνια. Δεν ξέρω αν βρίσκονται τώρα περισσότεροι νεαροί από ότι πριν, χρησιμοποιούσαμε κυρίως παίκτες στην προπόνηση από την ακαδημία. Βρίσκομαι στον ΠΑΟΚ για δεύτερη φορά για να κερδίσω, οπότε θα κάνω οτιδήποτε για να κερδίσω. Αν ένας παίκτης από τις ακαδημίες είναι καλύτερος από κάποιον άλλο, αυτός θα παίξει. Αν ένας παίκτης από το κυρίως γκρουπ είναι καλύτερος τότε θα αγωνιστεί αυτός. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την στρατηγική μας. Στόχος μας να κερδίσουμε το πρωτάθλημα, το Κύπελλο και να πάρουμε πορεία στην Ευρώπη ή είναι απλά να πάρουμε τους παίκτες από την ακαδημία και να τους βελτιώσουμε; Αν το κάνεις αυτό σημαίνει ότι είσαι εκτός στόχων. Οπότε εγώ μαζί με τους συνεργάτες μου έχουμε στόχο να δημιουργήσουμε ένα γκρουπ που θα θέλει να κερδίζει χωρίς να υπάρχει όριο στις ηλικίες”.

 

Για την επιστροφή του που πλέον υπάρχει VAR στο ελληνικό πρωτάθλημα και τι σκέφτεται σχετικά με εκείνο το ματς με την ΑΕΚ το 2018 : “Η σκέψη μου είναι ότι θα είχα στο σπίτι μου δυο τρόπαια πρωταθλήματος, αν υπήρχε VAR από τότε”.

 

Για τους τερματοφύλακες που υπάρχουν στην ομάδα και το αν είναι μέσα στις θέσεις που ο ΠΑΟΚ χρειάζεται καλύτερη ποιότητα : “Τους γνωρίζω και τους δυο και ξέρω ότι ειναι πολύ καλοί τερματοφύλακες. Ο Πασχαλάκης ειναι διεθνής γκολκίπερ με την Εθνική, γνωρίζω τον Ζίβκο από την Ξάνθη και είμαι πολύ ικανοποιημένος από αυτόν. Έχει βελτιωθεί πολύ από τότε που ήρθε στον ΠΑΟΚ ο Πασχαλάκης, έκανε δυο μαζί μας δυο φανταστικές σεζόν. Ξέρω την θέληση που έχουν για να προπονηθούν, τους ξέρω κατά την διάρκεια της προπόνησης, οπότε έχω εικόνα για την θέση. Δεν θα σχολιάσω τίποτα περισσότερο για την διαχείριση των δυο, μιλάω για το τι ξέρω εγώ ο ίδιος για τους δυο τερματοφύλακες. Δεν θεωρώ ότι ο ΠΑΟΚ χρειάζεται παίκτη σε αυτή την θέση. Δηλώνω ότι δεν χρειάζεται παίκτη”.

 

Για το αν υπήρχε επικοινωνία με τον Πάμπλο Γκαρσία για την ενημέρωση για την ομάδα : “Δεν είχαμε κάποια επικοινωνία με τον κ. Γκαρσία. Βρισκόμαστε με τον κ. Καρυπίδη για να μας μεταφέρει για οποιοδήποτε θέμα που αφορά την ομάδα. Δεν συνηθίζω να συζητάω με πρώην προπονητές γενικότερα, γιατί ο καθένας έχει την δική του άποψη, τα βλέπει από διαφορετική σκοπιά. Θέλω να βγάλω ο ίδιος τα δικά μου συμπεράσματα από αυτά που θα δω κατά την διάρκεια της προετοιμασίας”.

 

Για την λέξη ενότητα που χρησιμοποιεί και το τι θα έλεγε στους οπαδούς της ομάδας που στεναχωρέθηκαν από την αποχώρηση Γκαρσία : “Δεν χρειάζεται να πω κάτι, γιατί δεν ειναι δικό μου πρόβλημα. Η ενότητα ειναι η δική μας φιλοσοφία και τώρα και πριν και όταν ήμουν είτε στην Ξάνθη, είτε στην Αλ Χιλάλ. Είναι κομμάτι της δουλειάς μας αυτό. Δεν αναφέρω ότι δεν υπήρχε με τον κ. Φερέιρα ή με τον κ. Γκαρσία η ενότητα, αλλά μιλάω για το τι θέλω να πετύχουμε εμείς εδώ. Ο στόχος μου είναι να μιλήσω για την δική μου φιλοσοφία για το τι έγινε την πρώτη περιόδο στον ΠΑΟΚ. Μπορώ να σας πω ότι είμαι περήφανος που αποτέλεσε μέλος της ομάδας που έγραψε ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που πήραμε τον τίτλο μετά από 34 χρόνια. Είμαι περήφανος ως προπονητής που έδωσα στους οπαδούς αυτή την τεράστια χαρά για το νταμπλ και μάλιστα με αήττητο πρωτάθλημα. Είμαι εδώ για να κερδίσω και θέλω να κερδίσω. Αν δεν είμαι αυτός που θα κερδίσει, θα έρθει ένας άλλος προπονητής που θα μπορεί να κερδίσει. Το έχω ακυρώσει ήδη αυτό στην πρώτη μου απάντηση, οπότε δεν το σκέφτομαι”.

 

Για το ρόστερ της ομάδας και με το πόσους παίκτες πιστεύει ότι μπορεί να είναι λειτουργικό το έμψυχο δυναμικό : “Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε ιδανικά 26-28 παίκτες. 22-23 το ιδανικό νούμερο για παίκτες που παίζουν μέσα στο γήπεδο συν τέσσερις τερματοφυλακες”.

 

Για την διαφορά των 26 βαθμών από τον Ολυμπιακό και αν αρκεί η επιστροφή του για να αλλάξει αυτή στο επόμενο πρωτάθλημα : “Για αυτον το λόγο είμαστε εδώ, για αυτό ήρθα. Δεν θα μιλήσω για τους 26 βαθμούς, δεν θέλω να μιλήσω για την περίοδο που δεν ήμουν εδώ. Προσπάθησα να εξηγήσω με την δουλειά που πρέπει να γίνει στην ομάδα, την φιλοσοφία μας, την ενότητα, γνωρίζοντας ότι μέσω αυτών οι παίκτες μπορούν να δώσουν περισσότερα πράγματα. Αυτό αφορά την δική μου δουλειά και των συνεργάτων μου χωρίς διάθεση για σύγκριση. Για να κερδίσεις στο ποδόσφαιρο δεν έχει να κάνει μόνο με τις μεταγραφές. Σίγουρα μπορούν να δώσουν πράγματα, αλλά το σημαντικό είναι η δουλειά που γίνεται με τους παίκτες που υπάρχουν και το κίνητρο που έχουν. Πρέπει να τους συναντήσω, να τους μιλήσω για να πω περισσότερα. Έχουμε ήδη συζητήσει με παίκτες που μπορούν να έρθουν και να δώσουν μεγαλύτερη ποιότητα, οπότε αυτή είναι η απάντηση μου. Θυμηθείτε την λέξη ισορροπία και θα την ακούσετε πολλές φορές ακόμα από εμένα”.

 

Για τον τεχνικό διευθυντή : “Δεν ειναι δουλειά μου να ασχοληθώ με αυτό. Η διοίκηση γνωρίζει τους λόγους που θα έρθει ή θα απομακρυνθεί κάποιος. Με απόλυτη ειλικρίνεια μπορώ να σας πω ότι ξέρω τους λόγους που είμαι εδώ. Ήρθα για να κερδίσω και αν δεν τα καταφέρω, θα φύγω”.

 

Για την παραμονή Ελ Καντουρί, Κρμέντσικ, την πιθανή επιστροφή του Μπίσεσβαρ και τις ικανότητες του Τζόλη : “Είμαι χαρούμενος για τον Ομάρ, θα είμαι χαρούμενος αν ανανεώσει. Εγώ θέλω να μείνει, πιστεύω ότι θα μείνει μαζί μας.

 

Ο Μπίσεσβαρ… reloaded, είναι ένας φανταστικός παίκτης, δεν μπορείς να μην τον αγαπήσεις. Το ταλέντο του, η ποιότητα του, ωραίος χαρακτήρας. Θυμάμαι στην πρώτη περίοδο εδώ, είχαμε αρκετά προβλήματα με τον Μπίσεσβαρ αλλά βρίσκαμε τρόπο να τον κάνουμε να δουλέψει περισσότερο. Όταν κατάλαβε το τι έπρεπε να κάνει με τα περισσότερα τρεξίματα έγινε ακόμα καλύτερος παίκτης. Είναι ένας καθοριστικός παίκτης.

 

Ξέρω ότι τελειώνει ο δανεισμός του Κρμέντσικ, αλλά δεν ειναι ξεκάθαρη η κατάσταση. Δεν έχουμε μιλήσει για αγορά, ενδεχομένως να υπάρξει ένας νέος δανεισμός αλλά ακόμα είναι νωρίς και δεν ξέρουμε τι μπορεί να γίνει.

 

Δεν χρειάζεται να βάλουμε πίεση στον Τζόλη για να γίνει ηγέτης, είναι ένας φανταστικός παίκτης. Αν έχει μέσα του την ηγετικότητα κανένα πρόβλημα, αλλά δεν πρέπει να τον πιέσουμε περισσότερο. Θα πρέπει να είναι ο καλός παίκτης, έχω καταλάβει ότι εναι καλός χαρακτήρας και πιστεύω ότι θα είναι σημαντικός για εμάς. Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις για τον Τζόλη, οπότε δεν έχουμε αγγίζει το συγκεκριμένο θέμα. Προς το παρόν είναι παίκτης της ομάδας”.

 

Για τις δυσκολίες στον ΠΑΟΚ, την Αλ Χιλάλ και το που ήταν πιο δύσκολα : “Δεν ξέρω τι να απαντήσω. Πιστεύω ότι λίγο πολύ είναι μια ίδια κατάσταση. Πρέπει να κάνω τον κόσμο να σεβαστεί την δουλειά μας στο τέλος της κάθε σεζόν, που σημαίνει ότι πρέπει να τα πάμε καλά. Χωρίς να έχει σημασία το πως με υποδέχτηκαν ή το ποιες είναι οι προσδοκίες. Ένας προπονητής πρέπει να δίνει τον καλύτερο του εαυτό κάθε μέρα χωρίς να βλέπει πίσω. Μπορώ να σας πω ότι είμαι διαφορετικός γιατί μετά από αυτά τα τέσσερα χρόνια βλέπω διαφορετικά τις καταστάσεις. Δεν αισθάνομαι την ίδια πίεση, όπως πριν τέσσερα χρόνια όταν ήρθα. Έχω βελτιωθεί πολύ και ταυτόχρονα πρέπει να αποδείξω σε όλους από αύριο ότι είμαι ικανός για αυτή την δουλειά στον ΠΑΟΚ”.

 

Για το τι ειναι αυτό που σκέφτεται να πει στους παίκτες για να τους πείσει ότι μπορούν να πάρουν το πρωτάθλημα : “Θα τους πω ότι ειναι πολύ καλοί παίκτες, ότι για την ζωή τους πρέπει να ειναι νικητές και ότι για να κερδίσουμε πρέπει να παλέψουμε, να δουλέψουμε και να παλέψουμε από την πρώτη μέρα”.

 

“Είμαι πολύ χαρούμενος αυτές τις μέρες. Για μένα είναι να μην έφυγα ποτέ από εδώ. Είμαι φορτισμένος συναισθηματικά για την επιστροφή, κάποια αισθήματα με ξεπερνούν εδώ που έζησα τα δυο καλύτερα χρονια της ζωής μου. Ειναι λίγο περίεργο ότι μιλάω σε μια άδεια αιθουσα, αλλά θα προσπαθήσω να μείνω και να πω περισσότερο για την καλύτερη δυνατή επικοινωνία”.

 

Για το αν αισθάνεται την ανάγκη να πει τους λόγους της παραίτησης του και το αν πιστεύει ότι στην δεύτερη θητεία του δεν θα υπάρχουν αυτοί οι λόγοι : “Έχουμε 2-3 επιλογές. Να πάμε πίσω και να μιλήσουμε για αυτή την ιστορία, ενώ έχουμε μιλήσει ήδη αρκετές φορές, άλλη μια είναι να μιλήσουμε για το μέλλον και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί και να απολαύσουμε τον τίτλο και η τρίτη είναι ότι δεν μπορώ να φύγω γιατί υπάρχει μια ρήτρα 7000000 ευρώ και δεν θέλω να φύγω. Είμαι εδώ με τους βοηθούς μου για να δουλέψουμε και να κάνουμε το καλύτερο για την ομάδα. Σε περίπτωση που δεν πετύχω, θα αναγκαστώ να φύγω γιατί αυτή είναι η δουλειά των προπονητών. Η προσωπικότητα μου δεν μου επιτρέπει να αποτύχω και επέστρεψα για να πάρουμε και άλλους τίτλους”.

 

Για το τι κρατάει από το πρώτο του πέρασμα από τον ΠΑΟΚ και το τι λέει για την ελληνική φράση που λέει ότι το ξαναζεσταμένο φαγητό δεν τρώγεται : “Εξαρτάται από την γεύση του φαγητού. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους αρέσει η γεύση, εγώ προσωπικά τρώω με ευχαριστηση και το ξαναζεσταμένο φαγητό. Αυτό που κρατάω και μου έχει μεινει είναι οι πυρσοι που άναψαν σε όλο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ένα βράδυ πριν το τελευταίο ματς με τον Λεβαδειακό. Την χαρά του κόσμου εκείνη την μερα, την χαρά του ιδιοκτήτη, έχω τις φοβερές εικόνες από εκείνο το βράδυ. Την αίσθηση της επιτυχίας για αυτό που καταφέραμε. Θυμάμαι τα δάκρυα μετά το ματς με τον ΠΑΣ Γιάννενα από τους παίκτες που κατάλαβαν τι είχαμε πετύχει, τερματίζοντας αήττητοι το πρωτάθλημα. Επίσης έχω τις εικόνες στο μυαλό μου από τον τελικό με την ΑΕΚ και την κατάκτηση του νταμπλ, με τον κόσμο να πανηγυρίζει στον Λευκό Πύργο. Θυμάμαι να μιλάμε με τους συνεργάτες μου και λέγαμε ότι θα έπρεπε να… πληρώνουμε εισιτήριο για να βλέπουμε τις προπονήσεις, με τέτοιους παίκτες ποιότητας που είχαμε”.

 

Για το αν έχει κάνει συζήτηση με τον Ιβάν και τον Γιώργο Σαββίδη και το αν έχουν βρει φόρμουλα συνεργασίας για το αγωνιστικό και το μεταγραφικό : “Δεν θέλετε να επιστρέψετε… αλλά επιστρέφετε, στην ουσία. Όπως είχαμε πει αρκετές φορές στο παρελθόν, στο ποδόσφαιρο συμβαίνουν αρκετές φορές τέτοιες καταστάσεις. Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν διαφορετικές απόψεις. Ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να πάρει τις αποφάσεις, ποτέ δεν κατηγόρησα, ούτε άσκησα κριτική σε κάποιον. Και εγώ ο ίδιος έχω το δικαίωμα να έχω την δική μου άποψη και αυτό μπορεί να φέρει εμπόδια για μια συνεργασία. Πάντα θα είμαι ευγνώμων στην οικογένεια Σαββίδη, το έχω πει πάρα πολλές φορές γιατί με έκανε καλύτερο προπονητή. Μέσα από σκληρές συζητήσεις και χρονοβόρες καταστάσεις, με έκανε να διαχειριστώ καλύτερα την πίεση. Αναφέρω ότι ειμαι ευγνώμων γιατί στο πρώτο διάστημα που δεν με υποδέχτηκε καλά ο κόσμος εδώ, με στήριξε και εμένα και τους συνεργάτες μου. Και πάντα ανέφερα ότι σε οποιοδήποτε επιτυχία, ανήκει στον μεγαλομέτοχο της ομάδας. Επειδή χάρη σε αυτόν ήμασταν εδώ, ήταν ποιοτικοί παίκτες εδώ και μπορούσαμε να δουλέψουμε μαζί τους. Αυτή είναι η πραγματική ιστορία. Εκτιμούμε πολύ τι το κάναμε μαζί και τώρα είμαστε και πάλι μαζί”.

 

Για το τι ήταν αυτό που άκουσε από τον Σαββίδη και τον έπεισε να πει το ναι και το αν οι στόχοι που έβαλε στην ανακοίνωση της επιστροφής του βάζει εξτρά πίεση : “Δεν υπήρχαν πολλά που μπορούσαν να ειπωθούν. Δεν είμαι άνθρωπος που θα μιλήσει για πιθανότητες ή θυσίες. Η ψυχή μου είναι σε αυτό το μέρος και επέστρεψα επειδή το ήθελα. Επέστρεψα για τα αποτελέσματα που φέραμε εδώ, η χαρά που μπορούσα να βγω να τρέξω κοντά στην θάλασσα, η χαρά που να πηγαίνω στην προπόνηση και να βλέπω όλους αυτούς τους παίκτες να δουλεύουν τόσο καλά, η χαρά του να δουλεύω με ανθρώπους που δίνουν τα πάντα για την ομάδα, έτσι ώστε να υπάρχει ενότητα και παράλληλα η επιτυχία. Η ευτυχία να βγαίνεις στην πόλη και να περπατάς βλέποντας την ευτυχία σε όλους. Όλα αυτά με οδήγησαν στο να επιστρέψω. Η κουβέντα με το αφεντικό ήταν μια πολύ ωραία κουβέντα, ακόμα και αν υπήρχαν δύσκολες καταστάσεις, υπήρχαν ωραίες αναμνήσεις. Θα το ξαναπώ ότι ειμαι ευγνώμων σε αυτόν γιατί με έκανε καλύτερο προπονητή. Οπότε όλα αυτά με οδήγησαν στο να επιστρέψω. Είμαι 52 ετών, έχω περάσει απο πολλά στο ποδσφαιρο. Με καταστάσεις πίεσης, με καλές καταστάσεις, με δύσκολες στιγμές. Στην Αλ Χιλάλ με οδήγησε να μάθω να διαχειρίζομαι καλύτερα την πίεση. Θεωρώ ότι ειμαι καλύτερος πλέον στην διαχείριση της πίεσης. Όταν βρίσκομαι υπό πίεση, δίνω περισσότερα. Η πίεση με κάνει καλύτερο”.

 

 

Για την πρόταση της ΑΕΚ που αποκάλυψε ο Μελισσανίδης και το αν τον επέτρεψε να πάει εκεί η πιθανότητα να φωτογραφηθεί με το πρωτάθλημα του 2018 : “Πρώτα από όλα πρέπει να πω και να ευχαριστήσω τον κ. Μελισσανίδη για τα ωραία του λόγια, τα εκτιμώ. Δεν θέλω να πω για πιθανότητες και για ενδεχόμενα, σχετικά με προτάσεις και για πότε ήρθε μια πρόταση. Στο ποδόσφαιρο έχουμε ζήσει ωραίες καταστάσεις και ανθρώπους που εκτιμάς. Δεν θέλω να μιλήσω περισσότερο για το πρωτάθλημα του 2018, όλοι ξέρουν ποιος άξιζε να πάρει τον τίτλο, ποιος είναι ο πραγματικός νικητής. Ο ΠΑΟΚ έχασε στις επιτροπές αυτόν τον τίτλο, για μένα είναι αρκετό αυτό και πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά.

 

Για τον στόχο της οικονομικής αυτάρκειας που έχει θέσει ο Σαββίδης και το πως αντιλαμβάνεται ο ίδιος : “Για μένα δεν έχει αλλάξει τίποτα. Είμαι ένας προπονητής που δούλευε με τους παίκτες που είχε και αυτό θα κάνω και τώρα. Ποτέ δεν είδα την ηλικία των παικτών. Οι καλύτεροι παίκτες πρέπει να παίζουν στην ομάδα. Έχω την φιλοσοφία εγώ και οι συνεργάτες μου, όσους περισσότερς παίκτες γίνεται σε ένα γκρουπ μέσα στ ην ομάδα που θα νιώθουν σημαντικοί. Δεν με ενδιαφέρει αν ένας παίκτης ειναι 18 ή 36 ετών. Θυμάμαι όταν ήρθα στην ομάδα είχαμε παίκτες όπως ο Πέλκας, ο Λημνιός, ο Κουλούρης, αργότερα ο Ζαμπά, ο Σφιντέρσκι, ο Άκπομ, που κατάλαβαν ότι είχαν το περιθώριο να βελτιωθούν. Παράλληλά είχαμε παιδιά που από την Κ19 συμμετείχαν στις προπονήσεις μας. Οπότε θεωρώ ότι ένας παίκτης μπορεί να βελτιωθεί μονο όταν βρίσκεται μέσα σε ένα σύνολο. Δνε είμαι ένας εύκολος προππονητής για τούς παίκτες, χρειάζονται χρόνο οι παίκτες για να καταλάβουν τις λεπτομέρειες.

 

Για το αν τον προβληματίζει το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει κλείσει το θέμα της πρόσληψης του νέου τεχνικού διεθθυντή : Η ομάδα χρειάζεται έναν αθλητικό διευθυντή, το κάθε κορυφαίο κλαμπ έχει έναν. Σίγουρα η ομάδα θα πάρει έναν και είναι θέμα χρόνου, αλλά δεν μας δημιουργεί πίεση. Περιμένω να αρχίσει η προετοιμασία. ο ΠΑΟΚ έχει ήδη ένα πολύ καλό γκρουπ παικτών. Πιστεύω πολύ στην δουλειά και την οργάνωση, δεν υπάρχει κάτι μυστικό. Θεωρώ οι παίκτες μπορούν να δώσουν πάρα πολλά.

 

Για το αν έχει εικόνα από την περσινή ομάδα και για το λείπει για να γίνει πρωταθλητής : “Είναι ξεκάθαρο ότι έβλεπα πολλά παιχνίδια από το ελληνικό πρωτάθλημα γιατί αγαπάει την Ελλάδα. Δεν ξέρω την κατάσταση μέσα στην ομάδα, γιατί θα πρέπει να βρεθώ ανάμεσα στους παίκτες για να καταλάβω τα χαρακτηριστικά τους, τον τρόπο της συμπεριφοράς τους, να δω πως αντιδρούν σε διάφορες καταστάσεις. Είναι θέμα χρόνου να πω ότι καταλάβω την πλήρη εικόνα για το σύνολο των παικτών”.

 

Για το 4-2-3-1 που δεν πήγε καλά πέρσι ποια χαρακτηριστικά χρειάζονται για να το παίξει και το αν υπάρξει ενδεχόμενο να παίξει άλλον σχηματισμό : “Δεν θέλω να συγκρίνω καταστάσεις. Ο ΠΑΟΚ έχει τους παίκτες να παίξουν διαφορετικά σχήματα, έχω μια εικόνα για το ρόστερ. Πιστεύω ότι μια ομάδα είναι δυνατή όταν υπάρχει ενότητα και αυτό είναι υπευθυνότητα για να δημιουργήσει την συγκεκριμένη κατάσταση. Οι παίκτες μπορούν να δώσουν και πάνω από την ποιότητα τους όταν έχουν κίνητρο. Κίνητρο για τους στόχους που βάζει το κλαμπ, κίνητρο από τον ίδιους τον εαυτό για να είναι σημαντικοί για την ομάδα και να υποστηρίζουν ολο το γκρουπ. Πιστεύω στην δουλειά, στην οργάνωση και στις λεπτομέρειες. Πιστεύω στην ίδια την οργάνωση και όχι απλά να αναλύεις τον αντίπαλο. Εμπιστεύομαι τους παίκτες που βρίσκονται στην ομάδα και μπορούν να δώσουν ακόμα περισσότερα”.

 

Για τα πολλα προβλήματα στην αμυντική γραμμή πέρσι και τι χρειάζεται για να διορθωθούν και για το κίνητρο που δήλωσε ότι έχει στην επιστροφή του : “Η φιλοσοφία μου είναι να είμαστε κυρίαρχοι. Η ομάδα που θέλει να κερδίζει πρέπει να ειναι κυρίαρχη. Όταν κυριαρχείς η ψυχολογία των παικτών ανεβαίνει πολύ, αισθάνονται πιο δυνατοί. Αλλά η ομάδα που κερδίζει πρέπει να ειναι πολύ καλά οργανωμένη με και χωρίς την μπάλα στην κατοχή της. Αν αναλύσουμε τι έγινε στην Ευρώπη, θα καταλάβουμε ότι οι ομάδες που παίρνουν τίτλους είναι αυτές που δέχονται τα λιγότερα γκολ, οπότε ναι πρέπει να δουλέψουμε στον αμυντικό τομέα. Είναι μια από τις πιο πρώτες δουλειές στην άμυνα, αλλά από τις… εύκολες. Οι παίκτες πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους, όταν θα πρέπει να οργανώσεις μια ομάδα για να επιτεθεί πιο δύσκολο. Η άμυνα είναι θέμα ταχύτητας, ποιότητας και αποφάσεων. Υπάρχουν πάρα πολλές λεπτομέρειες, ξεκινώντας από την βάση να μην δίνουμε στον αντίπαλο να μην κάνει ευκαιρίες. Το να μην δεχτεί γκολ είναι κάτι πολύ σημαντικό. Ακόμα και ευκαιρίες να μην δέχεσαι, σου δίνει εξτρά ψυχολογία.

 

Ξεκινάμε από την αρχή, οπότε είναι μια νέα πρόκληση για μένα. Ξέρω πολύ καλά ότι ο κόσμος περιμένει να δει την ίδια ομάδα από την τελευταία μέρα που ήμουν εδώ και αυτό είναι μια διαφορετική πίεση για εμάς. Όλα είναι καινούργια εδώ, είναι εντελώς διαφορετικό σύνολο παικτών νομίζω 10-11 παίκτες είναι διαφορετικοί. Ακόμα και δυο παίκτες να αλλάξεις σε μια ομάδα, αλλάζουν δεδομένα. Υπάρχει πολύ δουλειά μπροστά μας, αλλά εχω το μέγιστο κίνητρο που μπορώ να έχω”.

 

Για το αν θα κινηθεί για παίκτη που είχε μαζί του στον ΠΑΟΚ την περασμένη διετία και το αν και πάλι δεν θα ζητήσει πίστωση χρόνου, όπως είχε κάνει και στο πρώτο του πέρασμα : “Δεν έχω πρόβλημα όσον αφορά για παίκτες που είχα στο παρελθόν. Μου αρέσει να δουλεύω με παίκτες που έχω δουλέψει ξανά. Υπάρχουν παίκτες σε κατάσταση δανεισμού και μια ερώτηση πρέπει να απαντηθεί, το πόσο κίνητρο έχουν να επιστρέψουν εδώ. Δεν θυμάμαι τι είχα πει τότε, αλλά όλοι οι προπονητές ζητούν χρόνο. Σωστά ζητάνε, αλλά την ίδια στιγμή ξέρουμε ότι δεν έχουμε χρόνο. Μέσω της δουλειάς, της τύχης και της οργάνωσης θα πρέπει να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε από την αρχή”.

 

Για τις μεταγραφές και το αν γνωρίζει το τι χρειάζεται η ομάδα : “Έχουμε ήδη συζητήσει για την στρατηγική των μεταγραφών, για το τι χρειαζόμαστε. Υπάρχουν οι επόμενες μέχρι την πρώτη μέρα της προετοιμασίας που είναι πολύ σημαντικές. Υπάρχει το πρώτο κομμάτι της προετοιμασίας που θα καταλάβουμε πολλά περισσότερα πράγματα. Έχω ήδη αναφέρει 2-3 θέσεις, αλλά δεν έχω αναφέρει τις θέσεις επειδή ο ΠΑΟΚ υστερεί σε αυτές. Περισσότερο αφορά να έρθουν στην ομάδα παίκτες με περισσότερη ποιότητα και αυτό θα μας δώσει να αλλάξουμε και πριν τα παιχνίδια αλλά και κατά την διάρκεια. Θα πρέπει να σκεφτούμε ότι έχουμε πολλά παιχνίδια να μας περιμένουν σε πρωτάθλημα, Ευρώπη και Κύπελλο.

 

Για τον Πρίγιοβιτς, τον εκτιμώ πολύ. Στην αρχή είχαμε μια δύσκολη κατάσταση μεταξύ μας, αλλά τελικά ήρθαμε πολύ κοντά και απολαύσαμε την περίοδο που ζήσαμε μαζί στην ομάδα. Είναι ένας φανταστικός παίκτης ειδικά όταν έχει κίνητρο και όπως ανέφερε είναι ακόμα καλύτερος όταν ξέρει τι πρέπει να κάνει. Είναι ένας σκόρερ, αλλά τώρα δεν ξέρω σε τι κατάσταση βρίσκεται. Ανήκει στην Αλ Ιτιχάντ με ένα πολύ μεγάλο συμβόλαιο και δεν αφορά εμένα αυτή η κατάσταση. Όπως και να έχει τον εκτιμώ πολύ”.

 

Για το αν είναι στόχος μια καλή πορεία στην Ευρώπη και με βάση την ανανεώση του πατέρα του με την Ντιναμό Κιέβου στα 76 του, μέχρι πότε θα βρίσκεται στους πάγκους ο ίδιος : “Πάντα παίζουμε για την νίκη, αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Είμαστε εδώ για να δώσουμε μάχη για το πρωτάθλημα, για το Κύπελλο και για κάθε πρόκληση μπροστά μας ακόμα και στην Ευρώπη. Το πιο σημαντικό είναι να είμαστε συγκεντρωμένοι πάντα στο επόμενο παιχνίδι, το έχετε ακούσει πολλές φορές από εμένα. Ξέρουμε τις απαιτήσεις του κόσμου, έχουμε στο μυαλό μας ότι θέλουμε να είμαστε χαρούμενοι στο τέλος της σεζόν. Ξέρουμε πόσο ωραίο είναι από την προηγούμενο περίοδο να παίρνεις τίτλους, να είσαι αήττητος. Αλλά για να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να είσαι αφοσιωμένος στο επόμενο παιχνίδι και να παίζεις σαν να είναι τελικός. Στόχος μου είναι να δημιουργηθεί αυτό το κλίμα με τους συνεργάτες μου, με τον κόσμο δίπλα μας. Οι παίκτες μας πρέπει να ξέρουν τον στόχο για το τέλος της σεζόν, αλλά να είναι συγκεντρωμένοι πάντα στο επόμενο ματς.

Νομίζω ότι δεν μπορούμε να μπούμε στην διαδικασία ποιος είναι ο καλύτερος προπονητής, ειδικά όταν μιλάμε για έναν προπονητή που είναι δεύτερος σε κατακτήσεις τίτλων πισω από τον Σερ Αλεξ Φέργκιουσον. Δεν ειναι προπονητής, είναι κάτι πολύ περισσότερο. Εγώ είμαι προπονητής, ο πατέρας μου είναι κάτι πολύ περισσότερο. Τώρα δείχνει νεότερος που βρίσκεται στους πάγκους, υπέφερε μακριά από την δουλειά και έβλεπε τα ματς του ΠΑΟΚ και της Αλ Χιλάλ”.

 

Για τους νεαρούς παίκτες του ΠΑΟΚ και το αν έχει ξεχωρίσει κάποιους : “Όπως είπα πριν, δουλεύω με τους παίκτες που έχω την διάθεση μου. Δεν κοιτάζω την ηλικία, δούλευα με νέοθς και με πιο μεγάλους. Θεωρώ πως έχω μιλήσει με παίκτες που ήταν στην ομάδα πριν δυο χρόνια. Δεν ξέρω αν βρίσκονται τώρα περισσότεροι νεαροί από ότι πριν, χρησιμοποιούσαμε κυρίως παίκτες στην προπόνηση από την ακαδημία. Βρίσκομαι στον ΠΑΟΚ για δεύτερη φορά για να κερδίσω, οπότε θα κάνω οτιδήποτε για να κερδίσω. Αν ένας παίκτης από τις ακαδημίες είναι καλύτερος από κάποιον άλλο, αυτός θα παίξει. Αν ένας παίκτης από το κυρίως γκρουπ είναι καλύτερος τότε θα αγωνιστεί αυτός. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την στρατηγική μας. Στόχος μας να κερδίσουμε το πρωτάθλημα, το Κύπελλο και να πάρουμε πορεία στην Ευρώπη ή είναι απλά να πάρουμε τους παίκτες από την ακαδημία και να τους βελτιώσουμε; Αν το κάνεις αυτό σημαίνει ότι είσαι εκτός στόχων. Οπότε εγώ μαζί με τους συνεργάτες μου έχουμε στόχο να δημιουργήσουμε ένα γκρουπ που θα θέλει να κερδίζει χωρίς να υπάρχει όριο στις ηλικίες”.

 

Για την επιστροφή του που πλέον υπάρχει VAR στο ελληνικό πρωτάθλημα και τι σκέφτεται σχετικά με εκείνο το ματς με την ΑΕΚ το 2018 : “Η σκέψη μου είναι ότι θα είχα στο σπίτι μου δυο τρόπαια πρωταθλήματος, αν υπήρχε VAR από τότε”.

 

Για τους τερματοφύλακες που υπάρχουν στην ομάδα και το αν είναι μέσα στις θέσεις που ο ΠΑΟΚ χρειάζεται καλύτερη ποιότητα : “Τους γνωρίζω και τους δυο και ξέρω ότι ειναι πολύ καλοί τερματοφύλακες. Ο Πασχαλάκης ειναι διεθνής γκολκίπερ με την Εθνική, γνωρίζω τον Ζίβκο από την Ξάνθη και είμαι πολύ ικανοποιημένος από αυτόν. Έχει βελτιωθεί πολύ από τότε που ήρθε στον ΠΑΟΚ ο Πασχαλάκης, έκανε δυο μαζί μας δυο φανταστικές σεζόν. Ξέρω την θέληση που έχουν για να προπονηθούν, τους ξέρω κατά την διάρκεια της προπόνησης, οπότε έχω εικόνα για την θέση. Δεν θα σχολιάσω τίποτα περισσότερο για την διαχείριση των δυο, μιλάω για το τι ξέρω εγώ ο ίδιος για τους δυο τερματοφύλακες. Δεν θεωρώ ότι ο ΠΑΟΚ χρειάζεται παίκτη σε αυτή την θέση. Δηλώνω ότι δεν χρειάζεται παίκτη”.

 

Για το αν υπήρχε επικοινωνία με τον Πάμπλο Γκαρσία για την ενημέρωση για την ομάδα : “Δεν είχαμε κάποια επικοινωνία με τον κ. Γκαρσία. Βρισκόμαστε με τον κ. Καρυπίδη για να μας μεταφέρει για οποιοδήποτε θέμα που αφορά την ομάδα. Δεν συνηθίζω να συζητάω με πρώην προπονητές γενικότερα, γιατί ο καθένας έχει την δική του άποψη, τα βλέπει από διαφορετική σκοπιά. Θέλω να βγάλω ο ίδιος τα δικά μου συμπεράσματα από αυτά που θα δω κατά την διάρκεια της προετοιμασίας”.

 

Για την λέξη ενότητα που χρησιμοποιεί και το τι θα έλεγε στους οπαδούς της ομάδας που στεναχωρέθηκαν από την αποχώρηση Γκαρσία : “Δεν χρειάζεται να πω κάτι, γιατί δεν ειναι δικό μου πρόβλημα. Η ενότητα ειναι η δική μας φιλοσοφία και τώρα και πριν και όταν ήμουν είτε στην Ξάνθη, είτε στην Αλ Χιλάλ. Είναι κομμάτι της δουλειάς μας αυτό. Δεν αναφέρω ότι δεν υπήρχε με τον κ. Φερέιρα ή με τον κ. Γκαρσία η ενότητα, αλλά μιλάω για το τι θέλω να πετύχουμε εμείς εδώ. Ο στόχος μου είναι να μιλήσω για την δική μου φιλοσοφία για το τι έγινε την πρώτη περιόδο στον ΠΑΟΚ. Μπορώ να σας πω ότι είμαι περήφανος που αποτέλεσε μέλος της ομάδας που έγραψε ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που πήραμε τον τίτλο μετά από 34 χρόνια. Είμαι περήφανος ως προπονητής που έδωσα στους οπαδούς αυτή την τεράστια χαρά για το νταμπλ και μάλιστα με αήττητο πρωτάθλημα. Είμαι εδώ για να κερδίσω και θέλω να κερδίσω. Αν δεν είμαι αυτός που θα κερδίσει, θα έρθει ένας άλλος προπονητής που θα μπορεί να κερδίσει. Το έχω ακυρώσει ήδη αυτό στην πρώτη μου απάντηση, οπότε δεν το σκέφτομαι”.

 

Για το ρόστερ της ομάδας και με το πόσους παίκτες πιστεύει ότι μπορεί να είναι λειτουργικό το έμψυχο δυναμικό : “Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε ιδανικά 26-28 παίκτες. 22-23 το ιδανικό νούμερο για παίκτες που παίζουν μέσα στο γήπεδο συν τέσσερις τερματοφυλακες”.

 

Για την διαφορά των 26 βαθμών από τον Ολυμπιακό και αν αρκεί η επιστροφή του για να αλλάξει αυτή στο επόμενο πρωτάθλημα : “Για αυτον το λόγο είμαστε εδώ, για αυτό ήρθα. Δεν θα μιλήσω για τους 26 βαθμούς, δεν θέλω να μιλήσω για την περίοδο που δεν ήμουν εδώ. Προσπάθησα να εξηγήσω με την δουλειά που πρέπει να γίνει στην ομάδα, την φιλοσοφία μας, την ενότητα, γνωρίζοντας ότι μέσω αυτών οι παίκτες μπορούν να δώσουν περισσότερα πράγματα. Αυτό αφορά την δική μου δουλειά και των συνεργάτων μου χωρίς διάθεση για σύγκριση. Για να κερδίσεις στο ποδόσφαιρο δεν έχει να κάνει μόνο με τις μεταγραφές. Σίγουρα μπορούν να δώσουν πράγματα, αλλά το σημαντικό είναι η δουλειά που γίνεται με τους παίκτες που υπάρχουν και το κίνητρο που έχουν. Πρέπει να τους συναντήσω, να τους μιλήσω για να πω περισσότερα. Έχουμε ήδη συζητήσει με παίκτες που μπορούν να έρθουν και να δώσουν μεγαλύτερη ποιότητα, οπότε αυτή είναι η απάντηση μου. Θυμηθείτε την λέξη ισορροπία και θα την ακούσετε πολλές φορές ακόμα από εμένα”.

 

Για τον τεχνικό διευθυντή : “Δεν ειναι δουλειά μου να ασχοληθώ με αυτό. Η διοίκηση γνωρίζει τους λόγους που θα έρθει ή θα απομακρυνθεί κάποιος. Με απόλυτη ειλικρίνεια μπορώ να σας πω ότι ξέρω τους λόγους που είμαι εδώ. Ήρθα για να κερδίσω και αν δεν τα καταφέρω, θα φύγω”.

 

Για την παραμονή Ελ Καντουρί, Κρμέντσικ, την πιθανή επιστροφή του Μπίσεσβαρ και τις ικανότητες του Τζόλη : “Είμαι χαρούμενος για τον Ομάρ, θα είμαι χαρούμενος αν ανανεώσει. Εγώ θέλω να μείνει, πιστεύω ότι θα μείνει μαζί μας.

 

Ο Μπίσεσβαρ… reloaded, είναι ένας φανταστικός παίκτης, δεν μπορείς να μην τον αγαπήσεις. Το ταλέντο του, η ποιότητα του, ωραίος χαρακτήρας. Θυμάμαι στην πρώτη περίοδο εδώ, είχαμε αρκετά προβλήματα με τον Μπίσεσβαρ αλλά βρίσκαμε τρόπο να τον κάνουμε να δουλέψει περισσότερο. Όταν κατάλαβε το τι έπρεπε να κάνει με τα περισσότερα τρεξίματα έγινε ακόμα καλύτερος παίκτης. Είναι ένας καθοριστικός παίκτης.

 

Ξέρω ότι τελειώνει ο δανεισμός του Κρμέντσικ, αλλά δεν ειναι ξεκάθαρη η κατάσταση. Δεν έχουμε μιλήσει για αγορά, ενδεχομένως να υπάρξει ένας νέος δανεισμός αλλά ακόμα είναι νωρίς και δεν ξέρουμε τι μπορεί να γίνει.

 

Δεν χρειάζεται να βάλουμε πίεση στον Τζόλη για να γίνει ηγέτης, είναι ένας φανταστικός παίκτης. Αν έχει μέσα του την ηγετικότητα κανένα πρόβλημα, αλλά δεν πρέπει να τον πιέσουμε περισσότερο. Θα πρέπει να είναι ο καλός παίκτης, έχω καταλάβει ότι εναι καλός χαρακτήρας και πιστεύω ότι θα είναι σημαντικός για εμάς. Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις για τον Τζόλη, οπότε δεν έχουμε αγγίζει το συγκεκριμένο θέμα. Προς το παρόν είναι παίκτης της ομάδας”.

 

Για τις δυσκολίες στον ΠΑΟΚ, την Αλ Χιλάλ και το που ήταν πιο δύσκολα : “Δεν ξέρω τι να απαντήσω. Πιστεύω ότι λίγο πολύ είναι μια ίδια κατάσταση. Πρέπει να κάνω τον κόσμο να σεβαστεί την δουλειά μας στο τέλος της κάθε σεζόν, που σημαίνει ότι πρέπει να τα πάμε καλά. Χωρίς να έχει σημασία το πως με υποδέχτηκαν ή το ποιες είναι οι προσδοκίες. Ένας προπονητής πρέπει να δίνει τον καλύτερο του εαυτό κάθε μέρα χωρίς να βλέπει πίσω. Μπορώ να σας πω ότι είμαι διαφορετικός γιατί μετά από αυτά τα τέσσερα χρόνια βλέπω διαφορετικά τις καταστάσεις. Δεν αισθάνομαι την ίδια πίεση, όπως πριν τέσσερα χρόνια όταν ήρθα. Έχω βελτιωθεί πολύ και ταυτόχρονα πρέπει να αποδείξω σε όλους από αύριο ότι είμαι ικανός για αυτή την δουλειά στον ΠΑΟΚ”.

 

Για το τι ειναι αυτό που σκέφτεται να πει στους παίκτες για να τους πείσει ότι μπορούν να πάρουν το πρωτάθλημα : “Θα τους πω ότι ειναι πολύ καλοί παίκτες, ότι για την ζωή τους πρέπει να ειναι νικητές και ότι για να κερδίσουμε πρέπει να παλέψουμε, να δουλέψουμε και να παλέψουμε από την πρώτη μέρα”.

Προηγούμενο άρθροΣυνελήφθησαν διακινητές παράνομων μεταναστών στην ΕΟ Ξάνθης-Δράμας
Επόμενο άρθροΈνας ακόμη χώρος πρασίνου στον Άγιο Ιωάννη Καλαμαριάς