Λογαριασμοί ρεύματος: Φωτιά στα νοικοκυριά από κρυφή αύξηση στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις

Ακόμα ένα χαράτσι στους λογαριασμούς ρεύματος συνιστά η επιβάρυνση των καταναλωτών, μέσω της αλλαγής της μεθοδολογίας υπολογισμού των χρεώσεων του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (δηλαδή υπέρ του ΔΕΔΔΗΕ), που θα τεθεί σε ισχύ από τον Μάιο και ενώ ήδη τα νοικοκυριά υφίστανται τις τεράστιες ανατιμήσεις στο καθαρό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τις «πλάγιες» αυξήσεις στις χρεώσεις του συστήματος μεταφοράς και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Η αύξηση θα ισχύσει από την 1η Μαίου.

Αυξήσεις έως 77%

Συγκρίνοντας τις νέες με τις τρέχουσες χρεώσεις το συνολικό κόστος που θα πληρώνει ένα νοικοκυριό με μονοφασική σύνδεση ισχύος 8 kVA θα ανέβει κατά 22%. Μία οικογένεια που ηλεκτροδοτείται με τριφασική σύνδεση ισχύος 25 kVA θα επιβαρυνθεί κατά περίπου 77%. Ωστόσο στο συνολικό κόστος του λογαριασμούς ρεύματος (μόνο οι ανταγωνιστικές και ρυθμιζόμενες χρεώσεις) για την πρώτη περίπτωση η συνολική επιβάρυνση είναι της τάξης του 2,5% και για τη δεύτερη περίπτωση 7,5%.

Τι αλλάζει, λοιπόν, από την 1η Μαίου; Μέχρι τώρα οι οικιακοί καταναλωτές της χαμηλής τάσης πληρώνουν για το δίκτυο διανομής ένα ποσό. Αυτό προκύπτει με υπολογισμούς που βασίζονται στην μοναδιαία πάγια χρέωση και σήμερα είναι στα 0,52 ευρώ/kVA καθώς και στην μοναδιαία χρέωση ενέργειας, η οποία σήμερα είναι στα 0,02130 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Με έναν μαθηματικό τύπο, ο οποίος η αλήθεια είναι πως απαιτεί μυημένους στην ηλεκτρική ενέργεια για να τον επιβεβαιώσουν, προκύπτει το συνολικό ποσό των χρεώσεων του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΡΑΕ με απόφαση της αναπροσαρμόζει τις προαναφερόμενες χρεώσεις. Πιο συγκεκριμένα η πρώτη (μοναδιαία πάγια χρέωση) εκτοξεύεται… στα 4,434 ευρώ/kVA. Πρόκειται για μία αύξηση 752,7%. Η δεύτερη μοναδιαία χρέωση ενέργειας αντίθετα μειώνεται κατά 33,5% στα 0,01415 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Προηγούμενο άρθροΒάζουν το κ.Κουτρουμάνο και το ΕΣΡ να φιμώσει την Ελληνική λύση και την φωνή της -Αποκαλυπτικός Κυριάκος Βελόπουλος στο ALERT TV
Επόμενο άρθροΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Έδωσαν ληγμένα και μουχλιασμένα τρόφιμα στους φοιτητές