Λόφος Πιερίας: Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η “2η Γιορτή Τσιγαρίδας” (Βίντεο – Φωτογραφίες)

Η 2η Γιορτή Τσιγαρίδας πραγματοποιήθηκε χθες με μεγάλη επιτυχία στο Λόφο Πιερίας. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΖΙΑΖΙΑΚΟΣ» αναβίωσε και να πρόβαλε ένα έθιμο που στην ουσία ποτέ δεν είχε εκλείψει, αφού η παράδοση της διατήρησης του χοιρινού κρέατος με τον τρόπο αυτό είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλη τη Μακεδονία και όχι μόνο. Μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου που με σύμμαχο των ηλιόλουστο καιρό απόλαυσε τσιγαρίδες, εδέσματα και τσιπουράκι στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου του Λόφου.
Τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου απογείωσαν το κέφι με πολύ παραδοσιακή μουσική και χορό.
Το τσιγάρισμα του χοιρινού κρέατος μαζί με το λίπος του ήταν η παραδοσιακή μέθοδος που χρησιμοποιούνταν από τις αγροτικές και κτηνοτροφικές οικογένειες για την διατήρηση του κρέατος τους χειμωνιάτικους μήνες.
Η κάθε οικογένεια μόνη της ή μαζί με τις γειτονικές, άναβε μια μεγάλη φωτιά στην αυλή της και τοποθετούσε την πυροστιά, το καζάνι, το χοιρινό και φυσικά το μεράκι της. Μυρωδιές τσιγαρισμένου κρέατος διαχέονταν στην ατμόσφαιρα και μαζί με το πνεύμα των γιορτών που διακατείχε τους ανθρώπους έδιναν μια διαφορετική νότα στα χωριά.
Αυτή η πρακτική, που στο πέρασμα των χρόνων έγινε έθιμο, αναβιώνει κάθε χρόνο σε πολλά μέρη της Ελλάδας.


Προηγούμενο άρθροΑθήνα: Μεγάλη ληστεία σε σπίτι γιατρού στα Βριλήσσια με λεία πάνω από 160.000 ευρώ
Επόμενο άρθροΝέος σεισμός 4,2 Ρίχτερ πριν λίγο στα ανοιχτά της Κρήτης