Για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία μίλησε από τη Ρωσία στον FOCUS FM 103.6 και τον Στέφανο Δαμιανίδη ο δημοσιογράφος Δημήτρης Λιάτσος.
«Ουσιαστικά μία από τις σημαντικές πόλεις στο μέτωπο, που είναι το Μπάχμουτ, μέσα από το κέντρο της πόλης, έδωσε ένα χαιρετιστήριο προς όλους τους στρατιώτες ο κ. Πριγκόζιν, δείγμα ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι ίσως και το τέλος του μήνα, θα είναι στα χέρια των Ρώσων(…) Δεν είναι εύκολο να καταλάβεις μια τέτοια πόλη. Οι Ουκρανοί είχαν εκεί πάνω από 70.000 στρατιώτες. Στατιστικά, σε μία από τις δύο υποκλοπές που πράττουν εναέρια οι Ρώσοι, ακούγονται όχι Ρώσικα και Ουκρανικά, αλλά Αγγλικά», ανέφερε αρχικά.

«Υπήρξε μια έξοδος από εκεί προς τα ενδότερα της Ουκρανίας, με τους Ουκρανούς να τραβήξουν όσο περισσότερους μπορέσουν να διασώσουν .Σύμφωνα με δυτικές πηγές, που ξέρουν εκ των έσω την κατάσταση, υπάρχουν 50-55.000 νεκροί Ουκρανοί στο μέτωπο 200χλμ στο Μπαχμούτ μόνο από την έλευση του νέου έτους και μετά», πρόσθεσε ο κ. Λιάτσος.

Για το πότε ενδέχεται να λήξει ο πόλεμος, ο κ. Λιάτσος εκτίμησε:
«Πριν από ένα χρόνο, θεωρώντας ότι είναι ένας πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αντιλαμβανόμενοι τη δύναμη της Ρωσίας, λέγαμε ότι μέσα σε μια εβδομάδα η Ρωσία θα τους έχει υποτάξει. Αποδείχτηκε ότι όχι μόνο δεν είναι έτσι, αλλά διαδραματίζεται ένας πόλεμος του ΝΑΤΟ, όλου του Δυτικού συστήματος κόντρα στη Ρωσία, όπως είπε πρόσφατα και ο πρόεδρος Πούτιν(…) Όπως δείχνουν δυστυχώς τα στοιχεία των δυτικών πηγών, μιλάνε για 250.000 νεκρούς! Μάχιμοι δημοσιογράφοι και όχι από εκείνους που κάνουν αναλύσεις από τον καναπέ του σπιτιού τους»

«Οι αρχές της Πολωνίας έχουν βάλει στόχο να διπλασιάσουν τον αριθμό των δυνάμεών τους, που είναι 220.000 και να τον πάνω στις πεντακόσιες χιλιάδες. Έχουμε Πολωνούς που τρέχουν προς τη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες γιατί δε θέλουν να καταταγούν(…) Οι Πολωνοί έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες από τον πόλεμο μετά τους Ουκρανούς(…) Όλο το σύστημα, στην ουσία, της πολωνικής ελίτ έχει περάσει οργανόγραμμα πότε και γιατί και με ποιο τρόπο για να προσαρτήσουν το…κομμάτι που τους αναλογεί από την Ουκρανία», τόνισε για την εμπλοκή της Πολωνίας στον πόλεμο ο κ. Λιάτσος.

Τον κίνδυνο χρήσης ισχυρών πυρηνικών όπλων σχολίασε ο προσκεκλημένος, εστιάζοντας στη στάση της Ρωσίας:
«Η Ρωσία δε βγήκε, αλλά σταμάτησε τη συμμετοχή της στη μοναδική Ρωσοαμερικανική συμφωνία για επικίνδυνα πυρηνικά όπλα(…) Ήταν μια συμφωνία ετεροβαρής υπέρ των Αμερικάνων. Η Ρωσία, που δεν είχε πολλά οφέλη από τη συμφωνία, έφτασε σε σημείο να πάει να τη σταματήσει γιατί, όπως λέει ο Πούτιν οι Αμερικάνοι διαθέτουν πολλά πυρηνικά τμήματα που έχουν φτάσει στα χρονικά όριά τους και κάνουν τα πάντα για να κάνουν πραγματικές εκρήξεις. Για το σκοπό αυτό, προκαλούν και προβοκάρουν τη Ρωσία»

Τέλος, για την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Αθήνα, ο κ. Λιάτσος επισήμανε:
«Δεν ήρθε στην Ελλάδα, αλλά πέρασε από την περιοχή, Όπως καταλαβαίνω, λύνεται το πρόβλημα των F-16 με την Τουρκία και, ως Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επιδιώκει τις καλύτερες συμφωνίες για την πατρίδα του. Αυτό να το δουν κάποιοι στην Αθήνα, που θεωρούν ότι θα κάνει το καλύτερο για την πατρίδα μας»

 

Προηγούμενο άρθροΆρειος Πάγος: Τέσσερις ακόμη δικαστές απολύθηκαν γιατί καθυστέρησαν αποφάσεις
Επόμενο άρθροΠύργος: 34χρονη βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της