Λευκορωσία: Κυρώσεις από ΕΕ-Εναέριος αποκλεισμός

Τον αποκλεισμό του εναέριου χώρου της ΕΕ σε αεροπλάνα της Λευκορωσίας, αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ως απάντηση στο περιστατικό με την εκτροπή πτήσης της Ryanair.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο των δημοσιευμένων συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται πως απαγορεύεται η χρήση του εναέριου χώρου και των αεροδρομίων των 27 κρατών-μελών της ΕΕ για τη Λευκορωσία, αλλά και η αποτροπή της πρόσβασης των πτήσεων στους προκειμένους αερολιμένες.

Ακόμα, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση τόσο του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς και της φίλης του, Σοφία Σαφέγκα, η οποία είναι ρωσίδα υπήκοος.

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να ζητήσουν τη διερεύνηση του περιστατικού από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ επίκεινται και κυρώσεις σε λευκορώσους αξιωματούχους, καταρτίζοντας σχετικές λίστες προσώπων και φορέων.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Λάιεν ανακοίνωσε και το πάγωμα επενδυτικού και οικονομικού πακέτου για τη Λευκορωσία ύψους 3 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον, όπως είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «μέχρι η χώρα να ξαναγίνει δημοκρατική».

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες
Επόμενο άρθροΟ δάσκαλος που συνελήφθη για σεξουαλική παρενόχληση θα οδηγηθεί σήμερα στον ανακριτή