Λασποβροχές και αφρικανική σκόνη το σκηνικό του καιρού τις επόμενες μέρες

Ένα αποπνικτικό «κοκτέιλ» από σύννεφα σκόνης, λασποβροχές και άνοδο της θερμοκρασίας μας προσφέρει ο καιρός μέσα στην καρδιά της άνοιξης αυτή την εβδομάδα.
Σημαντικές ποσότητες αφρικανικής σκόνης αναμένεται να μεταφερθούν προς τη χώρα μας από την Τρίτη έως και το Σάββατο 2 Απριλίου.
Σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο μεταφοράς σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, η επικράτηση ανέμων νοτίων διευθύνσεων κατά το διάστημα αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την συνεχή μεταφορά αφρικανικής σκόνης προς τη χώρα μας.
Η παρατεταμένη μεταφορά, αν και δεν είναι πρωτόγνωρη για την εποχή, δεν αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο, αφού συνήθως τα επεισόδια μεταφοράς σκόνης δεν υπερβαίνουν σε διάρκεια τις δύο έως τρεις μέρες.
Μεταξύ των κυριότερων επιπτώσεων του φαινόμενου θα είναι:
Η συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας που αναμένεται κατά τις επόμενες ημέρες.
Η περιορισμένη κατά τόπους ορατότητα.
Η εκδήλωση λασποβροχών από την Πέμπτη κι έπειτα, οπότε αναμένονται φαινόμενα κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας.
Το φαινόμενο της λασποβροχής παρατηρείται στην Ελλάδα κυρίως την άνοιξη. Την εποχή αυτή έχουν αρχίσει να επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες στη Σαχάρα με αποτέλεσμα τη θέρμανση και ανύψωση των παρεδάφιων αερίων μαζών.
Αν επικρατεί νότιο ρεύμα, οι αέριες αυτές μάζες, μαζί με τη σαχαριανή σκόνη που περιέχουν, μεταφέρονται στην Ευρώπη.
Αν δεν σημειωθεί βροχή, απλώς προκαλούν θόλωση της ατμόσφαιρας, αν όμως σημειωθεί ασθενής βροχή, παρατηρείται το φαινόμενο της λασποβροχής.
Το φαινόμενο δεν παρατηρείται το χειμώνα, αφενός λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και αφετέρου λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που “ξεπλένουν” την ατμόσφαιρα.

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Μπαράζ ελέγχων της Οικονομικής Αστυνομίας σε καφέ μπαρ το Σαββατοκύριακο
Επόμενο άρθροΔιαπραγματεύσεις: «Εποικοδομητικές» οι συνομιλίες λένε οι Ρώσοι