Λάμπρος Τζούμης: «Θα έχουμε την απώλεια ενός διαπραγματευτικού μας όπλου αν δεν γίνει η επέκταση στα 12 ν.μ»

Για τα μείζονος σημασίας εθνικά θέματα και αυτά που αφορούν την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας μίλησε στον FOCUS FM 103.6 και στην εκπομπή magazino με τον Κώστα Τουτσίδη ο στρατηγός ε.α, Λάμπρος Τζουμής.

Αρχικά, ο προσκεκλημένος κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, με τις οποίες έκανε λόγο για “συνεκμετάλλευση ζωνών του Αιγαίου”, μεταξύ άλλων:

«Για να προχωρήσουμε σε συνεκμετάλλευση με την Τουρκία, σημαίνει ότι έχει γίνει οριοθέτηση της υφαλοκρυπίδας και της ΑΟΖ(…) Αφορούν και οι δύο κυριαρχικό μας δικαίωμα. Η μεν υφαλοκρηπίδα αφορά την εκμετάλλευση βυθού και υπεδάφους, εώ η ΑΟΖ των υπερκειμένων υδάτων και του αέρα. Πρέπει να ξέρουμε ποια είναι τα δικά μας και ποια είναι της Τουρκίας. Διαφορετικά για τι συνεκμετάλλευση να μιλήσουμε; Το άλλο παράδοξο είναι ότι η κ. Μπακογιάννη είπε ότι δεν είναι ώρα να επεκτείνουμε τα ναυτικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια(…) Θα έχουμε την απώλεια ενός διαπραγματευτικού μας όπλου αν δεν γίνει η επέκταση»

Κατόπιν, ο κ. Τζουμής αιτιολόγησε τη μη επέκταση έως τώρα στα 12 ναυτικά μίλια:

«Νομίζω πως όλοι ξέρουμε γιατί δεν έχει γίνει μέχρι τώρα η επέκταση. Είναι το φοβικό σύνδρομο που υπάρχει, λόγω του casus beli της Τουρκίας, της απειλής της να κάνει πόλεμο. Πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι και για το επόμενο βήμα αν προχωρήσουμε σε επέκταση στα 12 μίλια και να μην απωλέσουμε ένα τέτοιο δικαίωμα. Η άποψη που εξέφρασε η κ. Μπακογιάννη ταυτίζεται με μεγάλη μερίδα ατόμων του πολιτικού κόσμου, της πανεπιστημιακής ελίτ, προκειμένου να αποφύγουμε μια σύγκρουση. Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα»

«Συνεκμετάλλευση ίσως μπορεί να γίνει, αν προηγηθεί οριοθέτηση, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο(…) Αλλά να λέμε ότι θα πάμε σε συνεκμετάλλεση, ενώ οι διαφορές μας είναι τεράστιες, το καθιστά ουτοπικό να γίνει»

Για την πολυσυζητημένη “διπλωματία των σεισμών”, ελέω της ανθρωπιστικής βοήθειας της Ελλάδας στη σεισμόπληκτη Τουρκία, ο στρατηγός υπογράμμισε:

«Πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι μετά την κρίση των Ιμίων το 1996 και τους σεισμούς που είχαν γίνει το 1999, υπήρξαν παρόμοια σενάρια εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκία, αλλά ήταν μια ψευδαίσθηση όλο αυτό(…) Είναι προβληματικό το να συζητάς με έναν κακότροπο γείτονα ένα δικαίωμά σου το οποίο είναι μονομέρες και είναι κυριαρχικό σου δικαίωμα , αναγνωρισμένο από το Διεθνές Δίκαιο. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα κατακληξουμε σε μια συμφωνία με την Τουρκία».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

 

Προηγούμενο άρθροΨηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για τα χιονοδρομικά κέντρα Βασιλίτσας και Σελίου που περνούν σε ιδιώτες!
Επόμενο άρθροΑνοιξιάτικος καιρός και σήμερα – Μέχρι και 21 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία