Λάμπρος Τζούμης στον Focus FM: Λάθος η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη // Ανοικτό το ενδεχόμενο τροποποίησης της συνθήκης του Μοντρέ από τον Ερντογάν – ΗΧΗΤΙΚΟ

Για τη Συνθήκη του Μοντρέ, τι προβλέπει και με ποιο τρόπο συνδέεται με το καθεστώς των νησιών Λήμνου και Σαμοθράκης μίλησε στον Focus FM και στη δημοσιογράφο Δέσποινα Μποτίτση ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης.

Ο κ. Τζούμης εξήγησε αν είναι εφικτό και με ποιο τρόπο θα μπορούσε ο Τούρκος πρόεδρος να τροποποιήσει τη Συνθήκη. Όπως διευκρίνισε «Πρόκειται για μια συνθήκη που ουσιαστικά έχει λήξει το 1956. Εξακολουθεί να ισχύει γιατί κανένα συμβαλλόμενο μέρος δεν την έχει καταγγείλει. Αν η Τουρκία την καταγγείλει, επικαλεστεί δηλαδή λόγους ασφάλειας ή δημιουργήσει και ο ίδιος ένα ατύχημα τότε πρέπει να γίνει νέα διάσκεψη με όλα τα μέρη που την υπέγραψαν και να γίνει επαναδιαπραγμάτευση. Δημιουργεί αμέσως ένα τεράστιο πρόβλημα».

Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε γεωπολιτικές αναταράξεις επεσήμανε εξηγώντας τι θα σήμαινε αυτό στις σχέσεις των Τούρκων με την Ρωσία.

Επίσης αναφερόμενος στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Λιβύη την χαρακτήρισε λάθος. «Ήταν μια επίσκεψη επικοινωνιακού χαρακτήρα» είπε. Όπως ανέφερε ο κ. Τζούμης, η αποκατάσταση των σχέσεων με τη Λιβύη είναι επιβεβλημένη, αλλά για την επίσκεψη του πρωθυπουργού θα έπρεπε να τεθεί ως προϋπόθεση η ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξή του εδώ: