Λάμπρος Τζούμης: «Αδιάφορο αν θα εκλεγεί ο Ερντογάν ή ο Κιλιντσντάρογλου. Ο αναθεωρητισμός και η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν έχει σχέση με πρόσωπα»

Με τις ημέρες να κυλούν αντίστροφα για τις εθνικές εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, ο στρατηγός ε.α Λάμπρος Τζούμης μίλησε στον FOCUS FM 103.6 και τη Δέσποινα Μποτίτση για το πώς θα επηρεαστούν οι σχέσεις των δύο χωρών, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τις τούρκικες κάλπες.

«Οι εξελίξεις στην Τουρκία είναι σίγουρο ότι μας επηρεάζουν. Πρέπει να προβληματιστούμε σαν Έλληνες γιατί δεν γίνεται καμία αναφορά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής (σ.σ από τους Έλληνες πολιτικούς). Δε μας έχει πει δηλαδή κάποιο από τα πολιτικά κόμματα αν δεσμεύεται, για παράδειγμα, στην επέκταση των χωρικών υδάτων, τι θα γίνει με το θέμα ενδεχόμενης συμφωνίας με την Τουρκία» σχολίασε αρχικά ο κ. Τζούμης.

«Ο Ερντογάν είναι στην εξουσία 21 χρόνια. Έχει δημιουργήσει ένα κλίμα δυσαρέσκειας σε πάρα πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι περιμένουν τη ρεβάνς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP που έχει ένα ποσοστό 8-10%, είναι στη φυλακή από το Νοέμβριο του 2016. Στη Δύση δε μπορεί να το διανοηθεί κάτι τέτοιος κάποιος. Η μετάβαση αν κερδίσει ο Κιλιντσντάρογλου, κάτι που φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις δε θα είναι ομαλή. Βέβαια, δε πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ερντογάν ελέγχει όλο τον κρατικό μηχανισμό, θα χρησιμοποιήσει ότι περνάει από το χέρι του για να μη το επιτρέψει» ανέφερε όσον αφορά τις ενέργειες του προέδρου της Τουρκίας, ώστε να παραμείνει με κάθε τρόπο στη θέση του.

«Διακυβεύονται η ζωή του ίδιου και της οικογένειάς του (σ.σ. του Ερντογάν). Μη ξεχνάμε ότι πολλά μέλη της οικογένειάς του έχουν κατηγορηθεί για οικονομικά σκάνδαλα, αλλά το βασικό είναι η τεράστια δυσαρέσκεια που έχει δημιουργήσει σε κόσμο που έχει φυλακίσει ή έχει εξορίσει. Υπάρχουν αξιωματικοί από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας που έχουν φύγει στο εξωτερικό και ενδεχομένως αυτοί να πάρουν  μια ρεβάνς», συμπλήρωσε.

«Για τη χώρα μας νομίζω ότι είναι αδιάφορο αν είναι ο Ερντογάν ή ο Κιλιντσντάρογλου, γιατί ο αναθεωρητισμός και η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν έχει σχέση με πρόσωπα. Εξάλλου, αν αναλύσουμε τους συμμετέχοντες στην αντιπολίτευση, ο ένας είναι χειρότερος από τον άλλο σε θέματα εθνικισμού απέναντι στην Ελλάδα(…) Μπορεί με τον Ερντογάν όλα αυτά τα χρόνια να μην είχαμε κάποια σοβαρή κρίση, αλλά έχει ανεβάσει τόσο πολύ τον πήχη των διεκδικήσεων, αν σκεφτούμε το ιδεολόγημα της Γαλάζιας Πατρίδας ή το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο, το θέμα των γκρίζων ζωνών, το θέμα της κυριαρχίας των νησιών και της συσχέτισης με την αποστρατιωτικοποίηση είναι στο τραπέζι όποιος και αν βγει», κατέληξε ο κ. Τζούμης για τις επιπτώσεις στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας των αποτελεσμάτων των τουρκικών εκλογών.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ:

Προηγούμενο άρθροΚυριάκος Βελόπουλος: «Ο ελληνικός λαός να πάει να ψηφίσει. Η αποχή βοηθάει το πρώτο κόμμα, το άκυρο βοηθάει το πρώτο κόμμα»
Επόμενο άρθροΌλα έτοιμα για την τηλεμαχία – Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών κατά την προσέλευσή τους