Κυρώσεις και μπόνους για μείωση ενεργειακής κατανάλωσης στο Δημόσιο

Ανακοινώθηκαν τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας για το δημόσιο και τους δήμους. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να μειωθεί η χρήση των κλιματιστικών στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και να σβήσουν οι δήμοι κάποια φώτα από τους δρόμους, προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια, ενώ όσοι δεν συμμορφωθούν θα έχουν κυρώσεις.

Όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας, κ. Σκρέκας οι βασικές δράσεις είναι τρεις.

-Προωθούμε άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης 10% το επόμενο διάστημα με τελικό στόχο τη μείωση της τελικής ετήσιας κατανάλωσης στον δημόσιο τομέα κατά 30% μέχρι το 2030.

-Δημιουργούμε ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης στο δημόσιο μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα που ήδη λειτουργεί.

– Θεσπίζουμε κίνητρα και αντικίνητρα.

Σε ό,τι αφορά στα κτίρια είπε ότι «οι δημόσιοι φορείς πρέπει να ορίσουν άμεσα ενεργειακό υπεύθυνο κατά προτίμηση με ειδικότητα μηχανικού για τον ενεργειακό έλεγχο και παρακολούθηση των δημοσίων και δημοτικών κτιρίων». Αναφέρθηκε και στην ανάγκη συντήρησης κλιματιστικών, καυστήρων και των κεντρικών μονάδων στα κτίρια του δημοσίου και τη ρύθμιση των θερμοκρασιών για την ορθολογική τους χρήση. «Ζητάμε από καθένα που εργάζεται στο δημόσιο να μη γίνεται άσκοπη χρήση».

«Κατά την αποχώρηση των εργαζομένων από τον χώρο εργασίας θα πρέπει να μεριμνούν για το κλείσιμο υπολογιστών, το σβήσιμο φώτων κτλ. Προτείνεται ο φυσικός αερισμός του κτιρίου στη διάρκεια της νύχτας τους καλοκαιρινούς μήνες και η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης», πρόσθεσε.

Σχετικά με τον οδοφωτισμό των πόλεων, ο κ. Σκρέκας είπε ότι «προτείνεται η βελτιστοποίηση του χρονοπρογραμματισμού του οδοφωτισμού και η περιορισμένη λειτουργία του καλλωπιστικού και διακοσμητικού φωτισμού που μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή κατανάλωση κατά 35%-50%».

Σημείωσε δε ότι «στις 12 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η λειτουργία της πλατφόρμας του προγράμματος “Ηλέκτρα”, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 640 εκατ. ευρώ και αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση 2,5 εκατ. τ.μ. του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα».

Κίνητρα και «κυρώσεις»

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στο θέμα του ενεργειακού υπεύθυνου σημειώνοντας ότι οι φορείς του δημοσίου θα πρέπει να δηλώσουν στην πλατφόρμα ποιος θα είναι αυτός. Οι φορείς του δημοσίου που θα πετύχουν τους στόχους, δίνεται η δυνατότητα να επιβραβευτούν μέσω ενίσχυσης του προϋπολογισμού τους.

Μετά από δύο μήνες από τους συνολικά 2495 φορείς του Δημοσίου, αυτοί που έχουν ορίσει τον υπεύθυνο είναι 221, ανέφερε ο κ. Βορίδης.

«Εκτός από τα κίνητρα για τους φορείς που πιάνουν τους ενεργειακούς στόχους εξετάζεται να υπάρξουν και «κυρώσεις». Όπως είπε ο κ. Βορίδης θα εξετάσουμε εάν οι φορείς του Δημοσίου θα ενταχθούν στον προγραμματισμό προσλήψεων εάν δεν προχωρήσουν στον προγραμματισμό που έχουμε ανακοινώσει με την ΚΥΑ. Ακόμα στον κύκλο κινητικότητας που ξεκινά τον Οκτώβριο δεν θα εντάσσονται οι φορείς που δεν έχουν συμμορφωθεί. Θα είμαστε αρκετά αυστηροί σε αυτό» τόνισε.

 

Προηγούμενο άρθροΣυναγερμός στο Κορωπί: Σε εξέλιξη φωτιά
Επόμενο άρθροΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ κ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ