Κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ σε Ρωσία- Με στρατό στο Ντονμπάς «απαντά» ο Πούτιν

Σε πλήρη εξέλιξη οι κινήσεις στη διεθνή σκακιέρα μετά το πρώτο μπαράζ κυρώσεων από τη Δύση εναντίον της Ρωσίας ως απάντηση στην αναγνώριση από τον Βλαντίμιρ Πούτιν της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία και της κίνησής του να στείλει εκεί στρατεύματα.

Κυρώσεις οι οποίες έχουν ως στόχο να αποκόψουν τη Ρωσία από δυτικές χρηματοδοτήσεις και στοχεύουν τις “ρωσικές ελίτ” καθώς και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε  “την αρχή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία”, ανακοινώνοντας ότι οι ουκρανικές περιοχές τις οποίες η Ρωσία αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη αφορούν ακόμη και εδάφη που δεν ελέγχονται επί του παρόντος από τους αυτονομιστές. “Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν “επεξεργάζεται δικαιολογίες για να πάει πολύ πιο μακριά” δήλωσε ο Μπάιντεν. “Αυτό είναι η αρχή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία”, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ομιλία του προς το Έθνος από τον Λευκό Οίκο.

Οι χώρες της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο επικεντρώθηκαν κατ’ αρχήν στην κατάρτιση μια πρώτης λίστα ατόμων και τραπεζών που θα επιβληθούν κυρώσεις, ωστόσο από το Βερολίνο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε πως διακόπτει την αδειοδότηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία προς τη Γερμανία.

Το πρώτο πακέτο κυρώσεων δεν πτόησε τον Ρώσο πρόεδρο που συνεχίζει να αναπτύσσει στρατιωτικά οχήματα στα σύνορα με την Ουκρανία.

Δορυφορικές εικόνες κατέγραψαν νέα ανάπτυξη 100 και πλέον στρατιωτικών οχημάτων και το στήσιμο δεκάδων σκηνών για στρατιώτες στη νότια Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar.

 

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Πτώση της θερμοκρασίας, βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις
Επόμενο άρθροΣήμερα η απόφαση για άρση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους