“Επιλέξτε το δρόμο της αλήθειας και όχι το δρόμο της διαφθοράς” τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής λύσης Κυριάκος Βελόπουλος απο το βήμα της Βουλής.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: Συζήτηση και λήψη απόφασης, σύμφωνα με τα άρθρα 68 παρ. 2 του Συντάγματος και 144 παρ.5 εδ. β΄του Κανονισμού της Βουλής, επί της προτάσεως που κατέθεσαν o Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κ. Αλέξης Τσίπρας και οι Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.

Η αλήθεια είναι ότι περίμενα σήμερα να είναι εδώ ο πρωθυπουργός. Αλλά αφού δεν είναι θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση την άλλη εβδομάδα. Μάλλον όμως θέλετε να βοηθήσετε τον πρωθυπουργό να αποφύγει την βάσανο αυτή.

Βλέπω ότι έχετε κάποιο πρόβλημα με τις επιτροπές. Από την στιγμή που μπήκε η Ελληνική Λύση στην βουλή σας κάναμε προτάσεις για σύσταση εξεταστικών επιτροπών αλλά δεν εισακουστήκαμε ποτέ. Σας είπαμε να γίνει μια επιτροπή για να εξετάσει το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν έγινε ποτέ. Ζητήσαμε εξεταστική για το Μάτι. Δεν έγινε ποτέ. Ζητήσαμε εξεταστική για τα 100 δις του Βαρουφάκη. Δεν έγινε ποτέ. Ξέρετε ποια είναι η σύμπτωση σε όλες αυτές τις επιτροπές που ζητήσαμε; Όλες αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο θα συγκυβερνήσετε. Τρεις εξεταστικές επιτροπές σας προτείναμε να κάνετε για να στριμώξετε τον ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα για θέματα τα οποία στηλιτεύατε προεκλογικά. Αλλά βέβαια δεν έγινε τίποτα.

Όλα αυτά τα προτείναμε γιατί η Ελληνική Λύση θέλει να προσφέρει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η Ελληνική Λύση θέλει να ενημερώσει τον Ελληνικό λαό. Η Ελληνική Λύση διαφέρει και δεν σχολιάζει το αποτέλεσμα, αντίθετα ψάχνει πάντοτε το αίτιο για να θεραπεύσει, για να λύσει τα προβλήματα. Έτσι λοιπόν και σήμερα θα σας μιλήσουμε για το αίτιο και ευχόμαστε να το θεραπεύσετε.

Κύριε Γεραπετρίτη, είναι αξιοθαύμαστη η ομοιομορφία των ΜΜΕ σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική. Είναι κάθετα δομημένος ο Τύπος, σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει την κυβερνητική πολιτική και την πολιτική πορεία της ΝΔ. Όμως ο Νόαμ Τσόμσκυ είχε πει ότι «Κάθε δικτάτορας θα θαύμαζε την ομοιομορφία και την υπακοή των ΜΜΕ των ΗΠΑ».

Σήμερα ήρθαμε εδώ για να πούμε πώς η ΝΔ πέτυχε μέσα σε 2 χρόνια να ελέγχει τα ΜΜΕ. Θα πούμε πώς διαπλέκονται κανάλια, εφημερίδες και δημοσιογράφοι, γιατί ο ελληνικός λαός πρέπει να ενημερωθεί.

Πώς διαπλέκονται λοιπόν οι κυβερνήσεις με τα κανάλια;

1) με χρήματα που δίνονται απ’ευθείας ως διαφήμιση. Και αυτά τα χρήματα δίνονται είτε μέσω τραπεζών, με εντολή, παραίνεση και νουθεσία της εκάστοτε κυβέρνησης, είτε μέσω κρατικών οργανισμών (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ κλπ), στους οποίους η κυβέρνηση δίνει εντολή αν γίνει διαφήμιση, είτε μέσω ΕΣΠΑ, και πάλι με κυβερνητική εντολή, είτε μέσω χρηματοδότησης των sites, των καναλιών, πάλι με τον ίδιο τρόπο, είτε μέσω Δήμων και Περιφερειών που ανήκουν στη ΝΔ.

2) με χρήματα που δίνονται σε εταιρείες δημοσκοπήσεων για δήθεν έρευνες, οι οποίες μεταδίδονται από τα κανάλια και πληρώνει η κυβέρνηση γι ‘ αυτό.

3) οι καναλάρχες έχουν κι άλλες επιχειρήσεις, που κάνουν δουλειές και οι οποίες ταΐζονται από το κράτος, που ταΐζει τα κανάλια, που θα ταΐσουν την κυβέρνηση!

4) οι ίδιοι καναλάρχες έχουν πολλές φορές επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν δημόσια έργα και για να τα πάρουν «πείθονται» να διαφημιστούν και να στηρίξουν την κυβέρνηση.
Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τις εφημερίδες, όπου γίνονται καταχωρήσεις από όλους τους προηγούμενους, γίνονται διαφημίσεις στα sites των εφημερίδων, συμμετέχουν και πάλι τράπεζες και δημόσιοι οργανισμοί.

Σε ό,τι αφορά την διαπλοκή κυβερνήσεων και δημοσιογράφων…. Η δημοσιογραφία κατάντησε να γίνει υπαλληλική σχέση με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Δημοσιογράφοι βγαίνουν σε πάνελ και την ίδια ώρα εργάζονται σε γραφεία τύπου υπουργών. Δημοσιογράφοι έχουν δικά τους sites. Υπάρχει δημοσιογράφος σε κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας που έχει δικό του site, το οποίο έχει «ταϊστεί» από την κυβέρνηση. Αυτοί οι δημοσιογράφοι, κύριοι, δεν είναι ταγμένοι, δεν μπορούν να είναι ταγμένοι, στην ελευθερία του τύπου. Αντίθετα είναι ταγμένοι στη ΝΔ. Όλοι ανάβουν κερί στη ΝΔ. Εάν δεν υπήρχε η ΝΔ θα έπρεπε να την εφεύρουν τα ΜΜΕ, κύριε υπουργέ.

Την ίδια ώρα τα ΜΜΕ επιτίθενται με χυδαίο τρόπο στους πολιτικούς αντιπάλους σας. ΜΕ ποιο τρόπο; Με τα ρεπορτάζ που προβάλλονται στα δελτία ειδήσεων. Έτσι επιβεβαιώνεται και την ρήση του Όσκαρ Ουάϊλντ που είχε πει ότι «Η (κακή, λέμε εμείς) δημοσιογραφία επιβεβαιώνει την ύπαρξή της στηριζόμενη στην δαρβινική αρχή της επιβίωσης του χυδαιότερου». Και πραγματικά επιβιώνουν οι χειρότεροι δημοσιογράφοι και όχι οι καλοί που μένουν στο περιθώριο.

Στο εξωτερικό βεβαίως είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Έχουμε άλλωστε και το πρόσφατο παράδειγμα του Τομά Σοτό που εργάζεται στην Γαλλική κρατική TV και ο οποίος παραιτήθηκε. Ξέρετε γιατί; Γιατί διατηρεί σχέση με την διευθύντρια επικοινωνίας του Πρωθυπουργού. Εδώ, αντίθετα, βλέπουμε, γνωρίζουμε όλοι δημοσιογράφους, που αγκαλιάζονται, τρώνε, πίνουν με υπουργούς. Ο δημοσιογράφος που πίνει παρέα με υπουργό θα έπρεπε την επόμενη ημέρα να παραιτηθεί, γιατί προκαλεί πρόβλημα στους Έλληνες!
Ευεργετείτε τα ΜΜΕ με πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ξέρετε τι είχε πει ο Αριστοτέλης για τους ευεργέτες και τους ευεργετούμενους; Είχε πει ότι «περισσότερο αγαπούν οι ευεργέτες τους ευεργετούμενους, παρά οι ευεργετούμενοι τους ευεργέτες». Μόλις όμως πέσετε αυτά, τα ίδια τα ΜΜΕ που σήμερα στηρίζετε και σας στηρίζουν, θα σας τσακίσουν. Γιατί τρομάζετε τον κόσμο. Με όλη την κατάσταση που επικρατεί και τα λάθη σας και τα προβλήματα που έχει ο κόσμος, βγαίνουν τα ΜΜΕ και παρουσιάζουν δημοσκόπηση με τη ΝΔ να είναι πρώτη με 45%! Είστε σοβαροί; Η διαφορά της Ελληνικής Λύσης με όλους εσάς είναι ότι εμείς πιστεύουμε στην Ελλάδα. Πιστεύουμε στους Έλληνες και δεν τους λέμε ψέμματα.
Πώς αποδεικνύεται ότι ελέγχετε τα κανάλια; Έχω εδώ τα στοιχεία του ΕΣΡ για τα ποσοστά παρουσίασης των πολιτικών και των κομμάτων για το 2019. Γιατί τα στοιχεία του 2020 δεν έχουν δημοσιευτεί. Ακόμα μαγειρεύονται. Έχουμε λοιπόν εκπομπές και δελτία ειδήσεων που έχουν αφιερώσει το 60% του χρόνου τους στη ΝΔ γενικά. Και δεν αναφέρομαι στην παρουσία των στελεχών σας.

Σε ό,τι αφορά της δημοσκοπήσεις… Πείτε μου ποιος είναι εκείνος που ελέγχει τη νομιμότητα των εταιρειών που τις διενεργούν; Υπάρχει διαφάνεια; Ποιος πληρώνει; Ασκούν επιρροή στους ψηφοφόρους; Επηρεάζουν το πολίτευμα; Ποδηγετούν τη νοημοσύνη του Έλληνα; Υπεύθυνο γι’αυτά είναι το ΕΣΡ, το οποίο όμως διορίζεται από την κυβέρνηση, που ο πρόεδρός του ήρθε εδώ στην Βουλή και μας είπε ότι δεν μπορεί να δουλέψει γιατί δεν έχει κόσμο. Ναι, αλλά τον μισθό τον παίρνει. Εγώ ξέρω ότι αν δεν μπορείς να δουλέψεις παραιτείσαι. Έχουμε την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, που παραβίασε τη νομοθεσία μία φορά και της επεβλήθη πρόστιμο 15.000 ευρώ, παραβίασε τη νομοθεσία δεύτερη φορά και της έγινε απλή σύσταση και παραβίασε τη νομοθεσία τρίτη φορά και της έγινε και πάλι σύσταση. Εγώ έκανα μία παραβίαση και συνεχώς πληρώνω πρόστιμα. Το ποσό πλησιάζει το ένα εκατ. ευρώ!! Αν θέλουμε να υπάρχει ΕΣΡ δεν μπορούμε να δεχόμαστε να υπάρχουν σε αυτό άνθρωποι που δεν γνωρίζουν από μοντάζ, που λένε ότι δεν ξέρουν τι είναι τράνσφερ ενός βίντεο. Δεν μπορεί τέτοια άτομα να είναι υπεύθυνα να ελέγχουν τα κανάλια.
Όλες οι δημοσκοπήσεις πριν τις τελευταίες ευρωεκλογές κυριολεκτικά εξαφάνιζαν την Ελληνική Λύση. Μας έδιναν ποσοστό έως 1,8% και τελικά πήραμε 4,7%. Προεκλογικά τα έκαναν αυτά. Δηλαδή επηρέαζαν τους ψηφοφόρους ότι είμαστε στην πλευρά των ηττημένων. Αυτό λέγεται επιρροή της ψήφου του Ελληνικού λαού. Λέγεται επιρροή της δημοκρατίας.

Και έχουμε και τα ανθελληνικά hoaxes να κάνουν τον τροχονόμο της γνώμης μας. Ποια είναι τα hoaxes που φιλτράρουν τις δηλώσεις των αρχηγών κομμάτων; Έχουμε τον κ. Αλικάκο, ο οποίος είναι δηλωμένος ΝεοΔημοκράτης και για τον οποίο υπάρχουν καταγγελίες εργαζομένων, και κανείς δεν έχει ελέγξει από πού χρηματοδοτείται. Ψάχνω εδώ και καιρό να βρω ένα fake news της ΝΔ και δεν υπάρχει πουθενά. Και όπου υπάρξει προειδοποίηση για κάποιο fake news αμέσως η προειδοποίηση κατεβαίνει. Μα αυτό που κάνετε λέγεται έλεγχος της διακίνησης ιδεών.

Σκοτώνετε την αλήθεια και τις ειδήσεις λέγοντας ψέμματα και χρησιμοποιείτε γι’αυτό τα ΜΜΕ:

-Βγήκε ο πρωθυπουργός στις 11/5/2020 και έλεγε στους γιατρούς ότι «χωρίς εσάς δεν θα τα καταφέρναμε» και σήμερα τους ίδιους γιατρούς τους απολύετε! Βγήκε πάλι ο πρωθυπουργός στις 20/5/2020 και είπε «Κερδίσαμε τη μάχη της υγείας». Βγήκε στις 31/12/2020 και είπε «Βρισκόμαστε στον επίλογο της πανδημίας». Βγήκε στις 8/2/2021 και είπε «Διανύουμε το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία από την πανδημία». Βγήκε στις 3/11/2021 και είπε «Δεν θεωρώ ότι η πανδημία έχει ξεφύγει». Και τα είπε από τα ΜΜΕ!

-Βγήκε ο κ. Γεωργιάδης και είπε «Εμείς ακούμε τους ειδικούς. Το Lockdown μας το πρότειναν οι ειδικοί και θα το καταργήσουμε όταν μας πουν οι ειδικοί». Και βγαίνει μετά από λίγο καιρό ο ίδιος άνθρωπος και λέει «Ό,τι και να πουν οι ειδικοί εμείς δεν θα κάνουμε lockdown. Οι γιατροί μας λένε την γνώμη τους και εμείς αποφασίζουμε».

-Βγήκε ο υπουργός υγείας ο κ. Πλεύρης και παραδέχθηκε το αυτονόητο ότι οι εμβολιασμένοι και κολλάνε τον ιό και τον μεταδίδουν, όταν πριν από δύο μήνες ο πρώην υπουργός ο κ. Κικίλιας έλεγε ότι οι εμβολιασμένοι δεν κολλάνε.
Έχω εδώ την έκθεση της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, που έχει την θλιβερή κατάταξη της χώρας μας στην 4η θέση από το τέλος. Αυτή η έκθεση, κύριοι, καίει εσάς! Γιατί αποδεικνύει ότι με το να ταΐζετε τα ΜΜΕ και να αλλοιώνετε τις ειδήσεις, εκθέτετε την χώρα!

Λέει λοιπόν η έκθεση ότι είναι ανύπαρκτη η ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα, ότι η κυβέρνηση κάνει γενναιόδωρες προσφορές στα ΜΜΕ, ότι υπάρχει έλεγχος της πληροφόρησης, ότι η Δημόσια Τηλεόραση ελέγχεται από τον πρωθυπουργό, ότι δεν παρουσιάστηκε το βίντεο με τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος παραβίαζε τα μέτρα προφύλαξης από τον covid που είχαν επιβληθεί για όλους τους Έλληνες. Αν ο λαός ξυπνήσει και δώσει σε εμάς μία 4ετία, εμείς όλα αυτά τα πατάξουμε. Θα κυβερνήσουμε με διαφάνεια.
Έχω άλλη έρευνα του Ρώυτερς, που λέει ότι είναι αναξιόπιστα τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, ότι πάνω από το 54% των Ελλήνων δεν ενημερώνεται από την τηλεόραση αλλά προτιμούν τα social media. Και έτσι, βεβαίως, εξηγείται η πρεμούρα του πρωθυπουργού να βάλει τον κ. Αλιλκάκο, ο οποίος ξαμόλησε τα hoaxes για να ελέγχει τα social media.
Όλοι αυτοί, κύριοι, είναι φίλοι σας. Όλοι! Αλλά ο μέγας Αριστοτέλης έλεγε ότι «κανείς δεν είναι πραγματικός φίλος για εκείνον που έχει πολλούς φίλους».

Η αλήθεια είναι ότι περίμενα πως ο κ. Μητσοτάκης θα ήταν ένας μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός, αλλά τελικά στην σάρκα της ΝΔ έχει παρεισφρήσει το σαράκι της επιβολής, που κρύβει την αλήθεια, που αλλά την πραγματικότητα και την προσαρμόζει στα πλαίσια της δικής σας πραγματικότητας, του γυάλινου πύργου μέσα στον οποίο είσαστε κλεισμένοι και δεν βγαίνετε στην κοινωνία.

Για να λύσουμε το πρόβλημα της ελευθερίας του Τύπου στην χώρα μία είναι η λύση: Διακομματική Επιτροπή Ελέγχου Διαφάνειας. Όσες εξεταστικές επιτροπής και να κάνετε, επειδή έχετε την πλειοψηφία αποτέλεσμα δεν θα βγει ποτέ. Και όταν εσείς θα έρθετε στην αντιπολίτευση θα σας κυνηγούν όλοι εκείνοι που τώρα τους κυνηγάτε εσείς. Επιλέξτε λοιπόν τον δρόμο της αλήθειας, της πραγματικότητας, της διαφάνειας και όχι της διαφθοράς. Ο αυταρχισμός, ο φασισμός, δεν αξίζουν στην Δημοκρατία μας, δεν αξίζουν στους Έλληνες.

Δείτε το βίντεο:

Προηγούμενο άρθροΟμιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής
Επόμενο άρθροΠαράταση της ΝΟΤΑΜ για πτήσεις εξωτερικού έως 26 Νοεμβρίου