Ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου στην Βουλή, κατά την συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, με πρωτοβουλία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» κ. Αλέξη Τσίπρα, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, με θέμα την κρίση ακρίβειας και την απουσία πολιτικής βούλησης εκ μέρους της κυβέρνησης να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

ΟΜΙΛΙΑ

Από θεωρία πάμε καλά αλλά από ουσία δυστυχώς καμμία. Ούτε προτάσεις άκουσα ούτε επιχειρήματα. Δεν άκουσα κάτι συγκροτημένο και σχεδιασμένο.

Κύριε πρωθυπουργέ ήταν αστοχία να μιλάτε για αντικειμενική πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι υποκειμενική ή αντικειμενική. Και ξέρετε μπερδεύοντας τις έννοιες επιχειρείτε να κάνετε αντιθεσμικές πράξεις. Άκουσα μερικά κενά επιχειρημάτων στην ομιλία μας που αποδομούν το κυβερνητικό αφήγημα. Μίλησε ο πρωθυπουργός για παγκόσμια κρίση και για παγκόσμια αύξηση στο κόστος της ενέργειας. Να σας θυμίσω ότι πριν 1 χρόνο είχα πει εδώ από την βουλή να προ-αγοράσουμε πετρέλαιο. Αν το είχατε κάνει θα είχαμε κερδίσει εκατ. ευρώ. Αφήνετε το μέλλον της χώρας στη βούληση των μεγάλων της Ευρώπης. Βεβαίως η Γερμανία έχει προαγοράσει φυσικό αέριο, εμείς όμως δεν κάναμε τίποτα. Αν αγοράζατε τότε πετρέλαιο που είχε 22 δολλάρια / βαρέλι ενώ σήμερα πλησιάζει τα 72 δολλάρια / βαρέλι δεν θα είχαμε πρόβλημα. Ορίστε μια πρόταση σοβαρού κόμματος μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Πρέπει λοιπόν να προλαμβάνουμε τις εξελίξεις και όχι να τρέχουμε πίσω από αυτές. Εσείς και ο κ. Δένδιας θάψατε κάθε προοπτική εξόρυξης φυσικού αερίου. Και μάλιστα με δηλώσεις σας στον ΟΗΕ!! Σας καλά να το πάρετε πίσω αυτό που κάνατε.

Υπάρχουν χρήματα αλλά λίγα προϊόντα. Το χρήμα είναι στις τράπεζες και εκεί δίνονται συνεχώς χρήματα. Δεν δίνονται ούτε στις επιχειρήσεις ούτε στον λαό. Συγκεκριμένες τράπεζες ελέγχουν τα χρήματα. Οι τράπεζες έχουν χρήματα. Οι πολίτες δεν έχουν χρήματα.

Είπατε ότι θωρακίσατε το εισόδημα. Πώς; Με δανεικά; Δεν σταθεροποιείται έτσι. Με επιδόματα; Είναι λάθος. Θα χειροκροτούσα εάν δημιουργούσατε παραγωγική μηχανή για να παράγει η χώρα πλούτο. Με δανεικά που δίνετε στον Έλληνικό λαό δεν γίνεται ανάπτυξη. Και δεν λέτε στον Έλληνα ότι αυτά που του δίνετε τώρα θα κληθεί να τα πληρώσει με τόκο.

Δώσατε χρήματα για την επιδότηση της ΔΕΗ. και αυτό έγινε με δανεικά. Εγώ καλώ τον πρωθ. να δεσμευτεί ότι δεν θα έχουμε πάλι lockdown τα Χριστούγεννα. Γιατί τα μαγαζιά έχουν εφοδιαστεί με προϊόντα και αν γίνει lockdown τα προϊόντα θα μείνουν στα ράφια. θα καταστραφούν οι άνθρωποι. Θέλει προσοχή η οικονομία. Δεν μπορεί να την χειρίζεστε με το να μιμείστε τις εντολές άλλων χωρών.

Η ΔΕΗ ανήκει κατά 34% στο ΥΠερταμείο και κατά 17% στο ΤΑΙΠΕΔ. Δεν είναι ελληνική. Αυτή είναι η αλήθεια. Και το ΤΑΙΠΕΔ ανήκει επίσης στο Υπερταμείο. Λέτε ότι ανέβηκε η αξία της μετοχής της ΔΕΗ, μα αυτό συνεπάγεται μείωση του ρεύματος στον πολίτη;; Τι τον νοιάζει τον πολίτη η άνοδος της μετοχής; Η ΔΕΗ όπως την καταντήσατε δουλεύει με εισαγωγή ρεύματος. Είμαστε εξαρτημένη ενεργειακά από Τουρκία, Βουλγαρία, Σκόπια, Αλβανία. Δεν είμαστε εξαρτημένοι από φίλιες χώρες.

Μιλήσατε για αύξηση του κατώτατου μισθού. Στα λόγια μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θελει. 2% αύξηση μεταφράζετε σε 12 ευρώ. Είπατε ότι θα δώσετε κι άλλα. Μα όταν δίνετε αύξηση 2% και τα προϊόντα αυξάνονται 30% πως θα λυθεί το πρόβλημα;

Είπατε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποθηκεύσει φυσικό αέριο. Σας εκλιπαρώ κ. πρωθυπουργέ, δείτε το σχέδιο Μανιάτη – Βελόπουλου που έχουμε εκπονήσει από το 2010 και το έχουμε καταθέσει στην βουλή. Υπάρχει εγκεκριμένος και είναι χρηματοτοδοτούμενος από την ΕΕ αποταμιευτήρας στην Θάσο. Το προτείναμε και ακόμα περιμένουμε. Η αποθήκη είναι έτοιμη.

Μιλήσατε για αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων. Μα όταν η οικονομία ήταν κλειδωμένη επί 9 μήνες δεν υπάρχει αύξηση των καταθέσεων. Οι μισθοί εκεί πήγαιναν. Δεν κινήθηκε η αγορά. Πού θα τα ξόδευαν οι άνθρωποι;

Με το πρόγραμμα συνεργασία επιδοτήσατε την ανεργία και λέτε ότι την μειώσατε. Εμείς θα επιδοτούμε μόνο την εργασία. Όχι την ανεργία. Κάνατε τους Έλληνες μαλθακοκύς με τα επιδόματα. Επιτέλους, επιδοτήστε τις επιχειρήσεις για να προσλάβουν κόσμο.

Μοιράσατε λεφτά στους συνταξιούχους αλλά ακόμα περιμένουν οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας τις συντάξεις τους. Και πάλι με δανεικά. Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα κύριοι. Παίρνετε δανεικά και αυτό θα το βρείτε μπροστά σας. Δίνετε λεφτά σε υγειονομικούς και θεωρώ ότι αυτό είναι εκβιασμός, γιατί υπάρχουν υγειονομικοί και γιατροί που δεν έχουν να φάνε, τους έχετε θέσει σε αναστολή εργασίας επειδή δεν εμβολιαστηκαν. Και τώρα βάλατε το τυράκι για να μπουν στη φάκα.

Είστε αρνητές της λογικής και της πραγματικότητα. Αυτή είναι η αλήθεια. Συμφωνούμε με αυτά που δίνετε αλλά δεν συμφωνούμε με την φιλοσοφία των δανεικών. Έχετε τόσες ανεξάρτητες αρχές. Παγώστε τους μισθούς των κομματικών στελεχών σας που είναι διορισμένα εκεί. Τα χρήματα αυτά φθάνουν τα 400 εκατ. Δώστε τα στον ελληνικό λαό.

Δεν είναι λύση τα δανεικά. Θα τα πληρώσουν οι Έλληνες. Η ΝΔ δυστυχώς δεν είναι λύση στο πρόβλημα είναι το πρόβλημα μέσα στο πρόβλημα.

Είμαστε διαφορετικοί. Έχουμε διαφορετική φιλοσοφία. Πραγματικά με κατέλαβε θλίψη από τον διαγωνισμό χειροκροτημάτων, γιατί δεν άκουσα προτάσεις. Αν δεν έχουμε να προτείνουμε κάτι δεν θα είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τον πρωθυπουργό για την ΔΕΗ. Αναρωτιέμαι έχετε πολιτικό αλτσχάϊμερ; Μα ακολουθείτε την ίδια τακτική για την πράσινη ανάπτυξη, τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά. Ο κ. Τσίπρας δεν είχε πάει στην Κοζάνη και είπε ψέμματα στους εργαζόμενους στους λιγνίτες ότι θα μείνουν εκεί; Με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν πουλούσε η ΔΕΗ ρεύμα σε ιδιώτες φθηνότερα και έτσι καταστράφηκε;

Εμείς έχουμε καταθέσει εγγράφως πρόταση για την ενέργεια, γιατί είναι θέμα μείζον, εθνικό και πρέπει να επιλυθεί με την εξόρυξη φυσικού αερίου και την επαναλειτουργία των λιγνιτών. Δεν μπορεί να είναι η χώρα όμηρος ενεργειακά καμμίας εχθρικής χώρας.

Πού οφείλεται η ακρίβεια; Είναι ρητορικό το ερώτημα. Θα σας απαντήσω όμως:

-Υπερφορολόγηση και εταιρειών και φυσικών προσώπων. Αυτό ανεβάζει το κόστος παραγωγής και κατεβάζει την ανταγωνιστικότητα.

-Δεν καταργείται το τέλος επιτηδεύματος. Ο πρωθυπουργός κατέβασε τους φόρους των εταιρειών από το 24 στο 22%, ενώ έπρεπε να είναι στο 15%, αλλά δεν κατάργησε τον τέλος επιτηδεύματος, που είναι ένας άδικος φόρος.

-Η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα φορολογικά για οικογένειες. Είμαστε στη δεύτερη θέση μεταξύ 36 χωρών του ΟΟΣΑ με υψηλότερη φορολόγηση εργαζομένων με παιδιά και χαμηλότερες αμοιβές.

-Μιλάτε για ενωμένη Ευρώπη, αλλά αυτό ισχύει μόνο στα χαρτιά. Υπάρχει διαφορετική φορολογία. Ολλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Γερμανία πλούτισαν σε βάρος των άλλων χωρών. Μείωσαν τη φορολογία, για να προσελκύσουν πολυεθνικές, είναι γεμάτες με off shore και στην Ελλάδα η εφορία κυνηγά τους Έλληνες. Η φορολόγηση φθάνει το 25%.

-Εισαγωγές: η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι υπάρχει επάρκεια. Όντως υπάρχει, αλλά δεν παράγουμε.

Εκτός πραγματικότητας είναι το κόστος των logistics. Ένα 40άρι κοντέϊνερ για χρήση 2 μηνών, για να φορτωθεί από την Ασία με προορισμό την Ελλάδα στοιχίζει 13.000 ευρώ απ ό 2.500 που ήταν πριν. Αυτό ανεβάζει το κόστος του προϊόντος στον καταναλωτή.

-Έχουμε την 4η υψηλότερη φορολογία στα καύσιμα. Αυτό σημαίνει ακριβές μεταφορές. Και αντί να μειώστε τη φορολογία περιμένετε στήριξη από την ΕΕ.

-Κλέβετε τον κόσμο με τον πετρέλαιο. Αυτό σημαίνει Ακριβές μεταφορές. Στο 67% φθάνουν όλοι οι φόροι μαζί. Και η παγκόσμια πρωτοτυπία είναι ότι ο ειδικός φόρος έχει ΦΠΑ!!! Βάλατε φόρο πάνω στον φόρο!!

-Είναι καταστροφικά υψηλά τα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων για τις νέες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πώς θα είναι ανταγωνιστικές και βιώσιμες;

-Έχουμε τα ακριβότερα διόδια. Η διαδρομή Βερολίνο – Ταρβίζιο είναι 937 χιλιόμετρα και τα διόδια στοιχίζουν 12 ευρώ. Η διαδρομή Ταρβίζιο – Ανκόνα είναι 571 χιλιόμετρα και τα διόδια στοιχίζουν 44 ευρώ. Η διαδρομή Καλαμάτα – Λάρισα είναι 581 χιλιόμετρα και τα διόδια στοιχίζουν 105 ευρώ!!! Έχουμε 45 «μετωπικά» διόδια στη χώρα και μαζί με τα πλευρά το σύνολο φθάνει στα 128 διόδια στην χώρα! Και σιγά τους αυτοκινητόδρους, δηλαδή, που έχετε φτιάξει!

-Είναι πολύ μεγάλο το κόστος των τηλεπικοινωνιών. Είμαστε η 2η ακριβότερη χώρα σε κόστος τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με την Eurostat.

Πώς θα γίνουμε λοιπόν ανταγωνιστικοί;. Πώς θα παράγουμε; Είναι αδύνατο. Γι’ αυτό κυβερνάτε με δανεικά.

Έχουμε τεράστια άνοδο των τιμών στο κρέας. Ξέρετε που οφείλεται; Στην ραγδαία αύξηση της τιμής των ζωοτροφών που ξεπερνά το 60%. Η τιμή πώλησης του χοιρινού κυμαίνεται από 1,20 έως 1,30 ευρώ / κιλό. Αυτό σημαίνει ζημιά 0,23 ευρώ. Ένα χοιρινό 100 κιλών θα έχει ζημιά 23 ευρώ. Το κόστος του παραγόμενου χοιρινού από 1,11 ευρώ / κιλό ανέβηκε στο 1,43 ευρώ / κιλό. Το ίδιο έγινε με την γεωργία και την αύξηση της τιμής των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων.

Αυτή η πολιτική σας έχει οδηγήσει τη χώρα να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών με δυσκολία πληρωμής των λογαριασμών τον τελευταίο χρόνο. Το ποσοστό στη χώρα μας είναι στο 82% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο Βέλγιο είναι στο 25%, στην Γαλλία είναι στο 32%, στη Γερμανία στο 15%, στην Σουηδία στο 10%.

Κύριοι έτσι το πάτε θα δημιουργήσετε στην Ελλάδα μία νέα τάξη. Την τάξη των νεόπτωχων. Είμαι βέβαιος ότι πολλοί βουλευτές της ΝΔ διαφωνούν με την ασκούμενη πολιτική. Ας υψώσουν το ανάστημά τους. Ας αρθούν στο ύψος των περιστάσεων για να τιμήσουν την θέση που τους έχει δώσει ο Ελληνικός λαός.

Προηγούμενο άρθροΔ. Κουτσούμπας: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν ως λύση των λαϊκών προβλημάτων την αιτία τους, που είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη
Επόμενο άρθρο7.287 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ