Κυρ. Βελόπουλος: Η συνεργασία με το ΔΝΤ μάς οδήγησε σε μεγαλύτερη καταστροφή και σε κατάρρευση της οικονομίας μας – BINTEO

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ : Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση της υπ’ αρ. 11428-(97/6) απόφασης της 27ης Ιανουαρίου 1997 του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σχετικά με τις Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού (New Arrangements to Borrow – NAB)».

Κύριε υπουργέ, η συνεργασία με το ΔΝΤ μας οδήγησε στην χρεωκοπία. Αν ένας γιατρός κάνει λάθος διάγνωση και ως αποτέλεσμα σας οδηγήσει σε ακρωτηριασμό μπορείτε να τον εμπιστευτείτε;; Πώς λοιπόν το ΔΝΤ που με τα λάθη του οδήγησε την Ελλάδα σε αδιέξοδο και χρεωκοπία το εμπιστεύεστε; Γιατί να εμπιστευτούμε αυτούς που έκαναν λάθη και τους πολιτικούς μας και κυρίως το ΔΝΤ και οδήγησαν τη χώρα σε μεγαλύτερη καταστροφή και σε κατάρρευση των δεδομένων της οικονομίας μας;

Κύριε Σταϊκούρα ξέρετε τι σημαίνει για εμάς χρήσιμη πολιτική; Οι πραγματικοί χρήσιμοι πολιτικοί και τα πραγματικά χρήσιμα κόμματα για την πατρίδα, λένε αυτό που δεν θέλει να ακούσει μια κακή κυβέρνηση: Την αλήθεια!

Θέλετε αλήθεια, λοιπόν, κύριοι της ΝΔ; Θα σας την πούμε: Εφευρίσκετε για κάθε πρόβλημα την λάθος λύση. Έχουμε πανδημία, κάνετε κλείδωμα. Έχουμε κλιματική κρίση, κάνετε κλείδωμα. Έχουμε πυρκαγιές κάνετε κλείδωμα. Έχουμε πλημμύρες κάνετε κλείδωμα. Είστε η κυβέρνηση που κλείδωσε την λογική και τώρα θέλει να μας πείσε ότι έχει λύση για τα προβλήματά μας. Η κυβέρνησή σας παραμένει κλειδωμένη και επιμένει στην ανικανότητα και την φαυλότητα. Δεν ακούτε κανέναν. Κάηκε η Ελλάδα και δεν έχετε υποβάλει ακόμα αίτημα στην Κομισιόν για βοήθεια προς τους πυρόπληκτους. Ενημέρωσε σχετικά τον ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης τον κ. Φράγκο ο Ευρωπαίος Επίτροπος. Πείτε μου λοιπόν πόσο σοβαρή κυβέρνηση είστε. Ορίστε, καταθέτω στα πρακτικά την απάντηση του επιτρόπου κ. ΦερέΪρα.

Την ώρα που καταρρέει η ελληνική οικονομία εμείς έχουμε αύξηση του πληθωρισμού, έχουμε μείωση της αγοραστικής δύναμης, έχουμε τον Μάρτιο του 2022 λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας, έχουμε έναν στους τρεις Έλληνες αντιμέτωπο με την φτώχεια, έχουμε την χώρα μας να κατατάσσεται 3η από το τέλος σε ποσοστό πληθυσμού που κινδυνεύει από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, έχουμε αύξηση των εισαγωγών, πράγμα το οποίο αποτρέπει την παραγωγική επέκταση της οικονομίας, έχουμε αποβιομηχάνιση της ελληνικής οικονομίας. Όταν εμείς επιμέναμε στην συγκρότηση σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση δεν κάνατε τίποτα. Και όταν λέω τίποτα, εννοώ τίποτα. Κυριολεκτικά βαδίζουμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.

Και δεν τα λέω αυτά έτσι. Έχω εδώ τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που το επιβεβαιώνουν. Λέει λοιπόν η ΕΛΣΤΑΤ ότι η τελική καταναλωτική δαπάνη το 2020 μειώθηκε κατά 5,5%, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιώνμειώθηκαν κατά 21,5% σε σχέση με το 2019. Την ίδια ώρα εσείς επιμένετε σε σπατάλες με ποσά που δανείζεστε. Μάλιστα η ΕΛΣΤΑΤ με βάση την αναθεώρησή της λέει ότι η ύφεση το 2020 ήταν της τάξεως του 9% αντί 8,2% που λέγατε εσείς. Δηλαδή ήταν από τις υψηλότερες στην ΕΕ, παρά τα 24 δις που δαπανήθηκαν τότε. Παίρνετε συνεχώς δανεικά, ενώ είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος και το μεγαλύτερο κόκκινο ιδιωτικό χρέος της Ευρώπης. Παίρνετε δανεικά και μοιράζετε επιδόματα. Η πολιτική των επιδομάτων είναι κομμουνιστική πολιτική. Έχετε κάνει κάκιστη διαχείριση της πανδημίας με τα άχρηστα lockdowns, αντί να ακολουθήσετε το παράδειγμα της Σουηδίας και της Δανίας. Το μόνο που δεν έχετε κάνει κύριοι της ΝΔ είναι να πείτε στους Έλληνες ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό για τα δανεικά που παίρνετε. Εσείς;; ¨όχι βέβαια. Οι Έλληνες θα πληρώσουν και τα παιδιά των Ελλήνων.

Όσο για το ΔΝΤ, έχω να σας επισημάνω ότι οι προβλέψεις του για την οικονομία μας είναι δυσοίωνες. Τι προβλέπει; Προβλέπει, λοιπόν, χειρότερες δημοσιονομικές επιδόσεις την περίοδο 2022-2026, προβλέπει ότι το χρέος θα παραμείνει στη ζώνη του 200% του ΑΕΠ και το 2022, παρ’ ότι εσείς προβλέπετε ότι θα είναι στο 190%. Προβλέπει ότι θα υπάρξει μειωση των κρατικών εσόδων λόγω της ακρίβειας και έχει δίκιο, λέει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης είναι στο 10,2% του ΑΕΠ, ότι το πρωτογενές έλλειμμα το 2021 θα κλείσει γυρω στο 7,3% και ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης για το 2021 θα φθάσει στο 206,7%. Κύριοι κάτι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για όλα αυτά. Η ανασυγκρότηση και η επανίδρυση της Ελλάδας χρειάζεται όμως σχέδιο, που εσείς δεν το έχετε!

Η χώρα ζει έναν τετραπλό εφιάλτη: 1) έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, 2) έλλειμμα προϋπολογισμού, 3) τεράστιο δημόσιο χρέος, 4) υπέρογκο κόκκινο ιδιωτικό χρέος. Δηλαδή το απόλυτο χάος. Η κατάσταση είναι χαώδης και αναρωτιέμαι πώς θα την συμμαζέψετε. Καταθέσατε ακόμα έναν διαχειριστικό προϋπολογισμό, που είναι καθαρά λογιστικός. Το ερώτημα για εμάς είναι γιατί έχουμε ακρίβεια. Και αν θέλετε να πάρετε μια σοβαρή απάντηση στα μέτρα που λέτε ότι θα εφαρμόσετε για την ακρίβεια σας λέμε να πάτε να ρωτήσετε έναν εργαζόμενο που παίρνει 500 ευρώ το μήνα, τα οποία με την ακρίβεια θα αξίζουν για 400 ευρώ!

Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που επίσης δεν έχετε κάνει τίποτα για να αντιμετωπιστεί είναι τα καρτέλ. Έχουμε καρτέλ στην ενέργεια, καρτέλ στην κινητή τηλεφωνία, καρτέλ στα βενζινάδικα, καρτέλ στα super markets, καρτέλ στα γαλακτοκομικά, καρτέλ στο ρεύμα. Παντού Καρτέλ! Αυτό συμβαίνει γιατί στην επιτροπή ανταγωνισμού διορίζετε δικούς σας, κομματικά στελέχη, που δεν κάνουν τίποτα για να ελέγξουν την ακρίβεια και τα καρτέλ.

Κύριοι, κατάγομαι από μία περιοχή που το χειμώνα έχει πολύ κρύο. Οκτώβριος μήνας είναι, θα κρυώσει ο καιρός. Θα κοπεί το ρεύμα σε πολλά νοικοκυριά. Και οι φόροι στο ρεύμα είναι της τάξεως του 67%. Πείτε μου γιατί δεν μειώνετε τους φόρους; Για να μην αναφερθώ στους φόρους στα καύσιμα και το πετρέλαιο θέρμανσης. Για να μην αναφερθώ επίσης και στην παγκόσμια πρωτοτυπία: ο ειδικός φόρος έχει ΦΠΑ! Έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, ενώ είμαστε μια χώρα που έχουμε αποθέματα λιγνιτών, φυσικού αερίου για το οποίο ο κ. Δένδιας είπε ότι δεν θα προχωρήσουμε σε εξορύξεις, έχουμε πετρέλαιο, το οποίο ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ξεπερασμένο.

Και επειδή θέλετε προτάσεις, εμείς θα σας καταθέσουμε προτάσεις: 1) ενισχύστε τον πρωτογενή τομέα, 2) μειώστε τους φόρους στο πετρέλαιο, 3) η άνοδος των τιμών ανεβάζει το κόστος παραγωγής, δεν παράγουμε πολλά προϊόντα αλλά αυτά που παράγουμε καταλήγουν να είναι πολύ ακριβά, 4) αντιγράψτε το παράδειγμα των ΗΠΑ στο φορολογικό για να παταχθεί η φοροδιαφυγή.

Εσείς, αντί γι’ αυτά εφευρίσκετε λύσεις του …πανεριού! Και το λέω αυτό γιατί άκουσα το πρωθυπουργό να κάνει την απίστευτη δήλωση: «Η εξόφληση των υπέρογκων λογαριασμών θέρμανσης θα γίνει με δόσεις»! Δόσεις; Πώς; Από πού; Δεν έχει πια λεφτά ο Έλληνας. Πώς θα πληρώσει, που πηγαίνει στο super market για να πάρει 5 πράγματα και καταλήγει να παίρνει 2; Και αυτό δεν είναι λαϊκισμός, αλλά είναι η πραγματικότητα. Βγείτε στην κοινωνία να δείτε πώς ζουν οι Έλληνες.

Έχουμε άνοδο των τιμών του κρέατος. Το κόστος του παραγόμενου χοιρινού από 1,11 ευρώ / κιλό ανέβηκε στα 1,43 ευρώ / κιλό. Γιατί; Γιατί ανέβηκαν οι τιμές των ζωοτροφών περισσότερο από 60%. Η τιμή πώλησης του χοιρινού είναι από 1,20 έως 1,30 ευρώ / κιλό δηλαδή για έναν κτηνοτρόφο η ζημία είναι 0,23 ευρώ / κιλό. Αν λοιπόν ένα χοιρινό ζυγίζει 100 κιλά η ζημία είναι 23 ευρώ. Για να μην αναφερθώ στους αγρότες που παράγουν κριθάρι και στους οποίους οι ΑΜΣΤΕΛ επέβαλε 5ετή αποκλεισμό, γιατί τα συμβόλαια προέβλεπαν πώληση προς 17 λεπτά και οι αγρότες συμβασιούχοι με την ΑΜΣΤΕΛ πούλησαν προς 27 λεπτά στο εμπόριο και τώρα η ΑΜΣΤΕΛ τους κάνει μποϋκοτάζ. Πού είναι το κράτος να καλέσει την ΑΜΣΤΕΛ να λύσει το πρόβλημα; Καρτέλ είναι αυτό. Και αυτό δεν γίνεται τώρα. Γίνεται εδώ και δεκαετίες. Λύστε το επιτέλους! Έχουμε άυξηση στα καύσιμα. Όλοι οι βορειο-Ελλαδίτες αγοράζουν βενζίνη από τα Σκόπια, από την Αλβανία. Το ΄ιδιο γίνεται και στην Κύπρο. ΟΙ Κύπριοι βάζουν βενζίνη στα κατεχόμενα! Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να στηρίζουμε οικονομικα τους εχθρικούς μας γείτονες;

Καταστήσατε όλοι σας πτωχευμένη ενεργειακα τη χώρα μας. Έχουμε λιγνίτες, έχουμε φυσικό αέριο, έχουμε πετρέλαιο δικά μας και δεν κάνετε τίποτα γι’ αυτό. Αντίθετα ο πρωθυπουργός πούλησε τους λιγνίτες στους Γερμανούς και έλεγε με περισσό θράσος ότι οι Έλληνες που θα μείνουν άνεργοι από την πώληση των λιγνιτωρυχείων θα πρέπει να βρουν αλλού δουλειά; Πού ακριβώς θα βρουν δουλειά; Τι δουλειά θα κάνουν; Η επιβίωση μιας χώρας εξαρτάται από τα ενεργειακά της αποθέματα. Από τις πρώτες ύλες. Από τα τρόφιμα. Από το νερό της. Εσείς πουλήσατε την ΔΕΗ και φταίτε εσείς οι ίδιοι για το χάλι της ΔΕΗ. Γιατί καμμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έκανε τίποτα για την αναβάθμιση της εταιρείας. Η ΔΕΗ πρέπει να επανέλθει στο φυσικό περιβάλλον της που είναι το κράτος.

Σας λέγαμε να κάνετε αποθήκευση φυσικού αερίου, με αφορμή της εκτόξευση της τιμής του. Προτείναμε 2 πράγματα τον Ιανουάριο του 2020. Παρουσιάσαμε στην Βουλή μελέτη για την αξιοποίηση του εξαντλημένου κοιτάσματος στη Νότια Καβάλα, όπου υπάρχει χώρος αποθήκευσης. Και είναι ο μοναδικός υπόγειος αποθηκευτικός χώρος φυσικού αερίου στη χώρα μας. Γιατί η χώρα μας έχει χώρο αποθήκευσης. Εντάχθηκε μάλιστα στα έργα κοινού ευρωπαΊκού ενδιαφέροντος της ΕΕ. το έργο είχε προσδοκώμενη έναρξη λειτουργίας το 2018 και στην σημερινή ενεργειακή καταιγίδα θα μπορούσε να συμβάλει μειώνοντας την τιμή του φυσικού αερίου. Όμως ακόμα δεν έχει ανατεθεί! Από αυτό το έργο θα μπορούσε η χώρα να κερδίσει από 10 έως 20 δις και καμμία κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα. Σας μιλήσαμε για προαγορά υδρογονανθράκων. Το Απρίλιο του ’20 η Ελληνική Λύση είχε προτείνει να προ-αγοράσουμε πετρέλαιο. Τότε στοίχιζε 20 δολλάρια / βαρέλι, ενώ τώρα η τιμή του πλησιάζει τα 100 δολλάρια / βαρέλι. Είμαστε η χώρα που έχει πετρέλαιο, έχει φυσικό αέριο, έχει λιγνίτες και εσείς τα θάβετε όλα και εισάγετε από την Τουρκία και την Αλβανία.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι εμείς ως Ελληνική Λύση δεν επενδύουμε στις ψευτο-ιδεές, δεν επενδύουμε στις ψευτο-ιδεολογίες. Επενδύουμε στον άνθρωπο, επενδύουμε στον Έλληνα. Πολεμάμε για την Ελλάδα και τους Έλληνες γιατί αγαπάμε και την Ελλάδα και τους Έλληνες. Και πρέπει να πολεμάς για όσα αγαπάς, γιατί αν δεν πολεμήσεις για ό,τι αγαπάς θα κλαις για ό,τι χάνεις. Έτσι κι εμείς πολεμάμε και θα νικήσουμε.

Κύριοι συνάδελφοι, πάντα οι κοινωνίες και οι άνθρωποι ανθούν και προοδεύουν μόνον όταν οι πολίτες συμμετέχουν στην συλλογική προσπάθεια. Στις ευκαιρίες και την ισότιμη κατανομή των καρπών της προόδου πρέπει να συμμετέχει κάθε Έλληνας χωριστά, πρέπει όλοι οι Έλληνες να κερδίσουν από τον αγώνα για την πατρίδα. Δώστε τις ευκαιρίες στους Έλληνες. Μην κατανέμετε τους καρπούς της προόδου στους λίγους ολιγάρχες, αλλά στους πολλούς Έλληνες που είναι πεινασμένοι. Δεν αξίζει την πείνα ο Έλληνας. Αξίζει τα καλύτερα. Και η Ελληνική Λύση θα του τα δώσει. Στις επόμενες εκλογές θα το πάρετε το μήνυμα και θα είναι πολύ δυσάρεστο για εσάς.

Προηγούμενο άρθροΤροχαίο στη δυτική Θεσσαλονίκη – Ο οδηγός ΙΧ εγκατέλειψε τον τραυματία
Επόμενο άρθροΠού θα σημειωθούν νεφώσεις και τοπικές βροχές αύριο