Ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκου Βελόπουλου στην Βουλή, κατά την συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, διατάξεις για θέματα ανθρώπινου δυναμικού και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νομοθετικό πλαίσιο εκπαίδευσης των σπουδαστών/σπουδαστριών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για την ένταξη στον κλάδο Π.Ε. Επιτελικών Στελεχών, διατάξεις για την ολοκλήρωση της μεταφοράς των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διατάξεις για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, Εθνική Σύνταξη Ομογενών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Κύριοι βρισκόμαστε σε μια ιστορική καμπή. Και η χώρα μας και ο πλανήτης γενικά. Η περίοδος η σημερινή (για όσους γνωρίζουν οικονομικά) μου θυμίζει το διάστημα λίγο πριν το 1940 και πριν το κραχ στην Αμερική.

Τον Μάρτιο του ’20 είχαμε μιλήσει για επερχόμενη επισιτιστική κρίση. Σας είχαμε ζητήσει να γίνει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και να συζητήσουμε ολοι μαζί για να βρεθεί μια λύση που θα βοηθά στην ανάπτυξη της χώρας βάσει του πρωτογενούς τομέα. Δεν μας ακούσατε, είτε γιατί δεν γνωρίζετε είτε γιατί δεν θέλετε.

Σε ό,τι αφορά το ουκρανικό, εμείς καταδικάσαμε την ρωσική εισβολή και την ρωσική βαρβαρότητα, αλλά δυστυχώς η χώρα μας πήγε με το μέρος της Ουκρανίας ανοικτά και μάλιστα στείλατε όπλα!

Δεν φροντίσατε να είμαστε εμείς παραγωγοί ενέργειας. Δεν καταλαβαίνω την εμμονή που έχει ο πρωθυπουργός και οι βουλευτές με την λεγόμενη πράσινη ενέργεια, η οποία οδήγησε σε δυσθεώρητα ύψη τις τιμές της ενέργειας.

Ταυτιστήκατε με την γραμμή των ΗΠΑ στο ουκρανικό στέλνοντας όπλα, όταν η χώρα μας εξαρτάται ενεργειακά και τροφοδοτικά από την Ρωσία.

Αφήσατε ολιγάρχες ιδιώτες να κερδοσκοπούν εδώ και καιρό. Τα κέρδη των παρόχων ενέργειας τον Φεβρουάριο του ’22 έφθασαν τα 2 δις ευρώ και όταν η ΡΑΕ σας είπε να επιβληθεί πρόστιμο ή φορολογία εσείς είπατε όχι!

Το μόνο που σας ενδιαφέρει να πουλήσετε τα πάντα, άναρχα και νεοφιλελεύθερα. Όταν ο Μακρόν λέει ότι η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα του λέει ότι δεν θα περάσει στο δημόσιο, αλλά το κράτος θα συμβάλει στην συγκράτηση των τιμών.

Καταργήσατε τους λιγνίτες. Δεν καταλαβαίνω προς τι αυτή η εμμονή σας να κλείσουν οι λιγνίτες; Είναι δυνατόν να διαμορφώνει την τιμή αυτός που έχει κέρδος; Πώς θα πληρώσει ο πολίτης το ρεύμα, όταν η σύνταξη είναι στα 500 ευρώ και του έρχεται λογαριασμός ρεύματος στα 300 ευρώ;

Στην Γερμανία, ο πράσινος υπουργός, αναφερόμενος στο κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου από την Ρωσία είπε ότι εξετάζεται η λειτουργία όλων των μονάδων άνθρακα της χώρας και των πυρηνικών μονάδων αν χρειαστεί.

Εμείς λοιπόν εδώ σας δίνουμε την μελέτη σκοπιμότητας της πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα. Δεν καταλαβαίνω γιατί φοβάστε. Δεν καταλαβαίνω γιατί συζητάτε με την Βουλγαρία να γίνει εκεί το πυρηνικό εργοστάσιο  και να κάνουμε εισαγωγή ρεύματος από αυτούς. Και αν συμβεί κάτι με την Βουλγαρία και μας κλείσουν κι αυτοί τη στρόφιγγα;

Κάντε λάθη με τους φίλους σας τους εφοπλιστές. Τα τάνκερ του Αλαφούζου φέρνουν όμως ρωσικό πετρέλαιο. Θα πείτε είναι επιχειρηματίας. Ναι είναι, αλλά όχι να βρίζει τη Ρωσία από το κανάλι του και αυτός να κάνει δουλειές με τους Ρώσους.

Στην Ιταλία, το κράτος θα έχει λόγο στις πωλήσεις στρατηγικής σημασίας, όπως είπε ο Ντράγκι. Θα μπορεί δηλ. να μπλοκάρει ιδιωτικοποιήσεις υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Εσείς τα ξεπουλήσατε όλα. Ρεύμα, νερό, αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμους. Δεν έχει απομείνει τίποτα. Δεν έχουμε τίποτα. Και το χειρότερο είναι ότι δεν παράγουμε.

Εδώ και καιρό ο πρωθυπουργός τάσσεται κατά των εξορύξεων. Την επομένη μέρα που ο κ. Δένδιας σώπασε για το θέμα των εξορύξεων βγήκε ο πρωθυπουργός και με μια απίστευτη κωλοτούμπα είπε ότι θα κάνουμε εξορύξεις. Αρχικά μας κοροϊδεύατε όταν σας το λέγαμε εμείς και τώρα λέτε ότι θα κάνετε εξορύξεις. Και πού θα τις κάνετε; Στο Ιόνιο φυσικά. Γιατί στο Αιγαίο φοβάστε τους Τούρκους. Σιωπηρά επαναλειτουργήσατε τους λιγνίτες, ενώ λέγατε ότι δεν θα το κάνετε. Το κάνατε σιωπηρά. Και δεν λέτε τίποτα στον ελληνικό λαό.

Ρωσόφιλος, κύριοι είναι εκείνος που δεν θέλει να γίνει ο αγωγός EastMed. Δηλ. η ΝΔ είναι ρωσόφιλη. Ο αγωγός χρειάζεται να γίνει. Είναι ανταγωνιστικός και κερδοφόρος. Αντί να τον κάνουμε σημαία και να τρέξουμε να δραστηριοποιηθούμε για να γίνει και να μας βοηθήσει να απεξαρτηθούμε από την Ρωσία, αντί να το προτείνει ο πρωθυπουργός, έρχεται και συζητά για το καλώδιο από την Αίγυπτο για να φέρνουμε ρεύμα από φωτοβολταϊκά. Την ίδια ώρα το Ισραήλ πιέζει για να γίνει το EastMed. Και εσείς αντί να τους αντιγράψετε, αντί να γίνουμε εμείς το Ισραήλ της Μεσογείου, δεν ενδιαφέρεστε.

Η μόνη λύση είναι η πυρηνική ενέργεια. Η μελέτη είναι εδώ. Θα την στείλω στον πρωθυπουργό για να δείτε πώς είναι όταν κάποιοι λειτουργούν υπέρ των πολιτών.

Και ερχόμαστε στην έκρηξη της νομισματικής φούσκας. Το χρήμα ευτελίζεται. Τι θα έχει αξία από εδώ και πέρα; Εμπορεύματα και τροφή θα αξίζουν χρυσάφι. Ρωσία και Κίνα έχουν δημιουργήσει αποθήκη μετάλλων και χρυσού. Εσείς δεν κάνατε τίποτα τέτοιο. Ούτε πρωτογενή τομέα έχουμε. Άρα είμαστε μια χώρα καταδικασμένη στην πείνα και τη φτώχεια. Και γι’αυτό φταίτε ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, που επί 20 χρόνια δεν κάνατε τίποτα για να μπορεί ο πρωτογενής τομέας να ταΐσει τον κόσμο. Τα ΝΕΑ, η δική σας εφημερίδα, λένε ότι το χρέος έφθασε στο 206% του ΑΕΠ και ότι απαιτούνται 4,6 δις για να αποπληρωθούν μόνο τόκοι για το 2022.

Κύριοι της ΝΔ έχετε κάνει ληστεία στη μεσαία τάξη. Τις αυξήσεις στην ενέργεια και τα καύσιμα τις πληρώνει η μεσαία τάξη, που δήθεν την ελαφρύνετε με την φορολόγηση αλλά ταυτόχρονα την επιδοτείτε με δανεικά δίνοντας της επιδόματα που προέρχονται από δάνεια που παίρνετε, και τα οποία θα πρέπει να αποπληρωθούν. Το χειρότερο ακόμα είναι ο πληθωρισμός. Έφθασε στο 11% και θα μειώσει πάνω από 9 δις τις καταθέσεις. Πάλι η μεσαία τάξη θα επωμιστεί το πρόβλημα.

Εμείς λοιπόν σας λέμε να προχωρήσετε σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για να γίνει αύξηση των μισθών των εργαζομένων χωρίς να επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις στον προϋπολογισμό τους. Μειώστε επίσης τον ΦΠΑ. Ξέρετε σε τι ποσό αντιστοιχεί η σπατάλη των 44 δις που πήρατε με δανεικά; Αντιστοιχεί σε 18 ΕΝΦΙΑ! Προχωρήστε τώρα σε μείωση του φόρου στο πετρέλαιο.

Και πείτε στον λαό τώρα: έχει η χώρα αυτάρκεια ή επάρκεια σε κάποια αγαθά. Και ποια είναι αυτά; Πετρέλαιο, κρέας, σιτάρι, ζάχαρη, κάποιο είδος κατανάλωσης. Όχι! Πουθενά δεν έχουμε ούτε αυτάρκεια ούτε επάρκεια. Η ζάχαρη θα είναι το μεγάλο πρόβλημα σε λίγες ημέρες.

Εκείνο που είχαμε ήταν οι λιγνίτες, που τους κλείσατε για να τους ξανανοίξετε κρυφά. Και με όλα αυτά ήρθε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τώρα θα αρχίσουν τα γλέντια. Ξέρετε ότι η Ρωσία είναι το σούπερ μάρκετ τροφίμων του πλανήτη; Είναι η Τρίτη παραγωγός χώρα σιτηρών μετά την Κίνα και την Ινδία. Πήρατε μέτρα προτού τους επιβάλλετε κυρώσεις; Γιατί τώρα ο Πούτιν έδωσε εντολή να σταματήσουν οι εξαγωγές σιτηρών. Ψωμί τέρμα! Και είναι ντροπή να λέτε στον πολίτη ότι δεν πειράζει αν κόψει το ψωμί γιατί θα του πέσει η κοιλιά. Γιατί ο κόσμος θα έχει πρόβλημα. Και δεν μπορείτε εσείς να έρχεστε με θράσος και να μιλάτε εδώ μέσα έτσι. Ηλιέλαιο, κριθάρι, ρύζι, καλαμπόκι θα είναι σε έλλειψη. Τον τουρισμό των σκοτώσατε. Ρώσοι τουρίστες δεν θα έρθουν φέτος. Ήδη ο πρόεδρος των αρτοποιών ανακοίνωσε ότι έρχεται αύξηση του ψωμιού κατά 50%. Βουλγαρία και Σερβία απαγόρευσαν τις εξαγωγές σιτηρών. Δεν έχει έρθει ούτε ένα καράβι με σιτάρι στην χώρα μας. Δηλ. καταστρέψατε ό,τι παράγει η χώρα και αναγκαστικά εισάγουμε. Τα λιπάσματα είναι παραγωγής ρωσικής. Πού θα πάμε έτσι, όταν στο παρελθόν εμείς κάναμε εξαγωγές λιπασμάτων και τώρα δεν έχουμε ούτε αυτό;

Η πείνα που έρχεται κύριοι, πρέπει να ξέρει ο Ελληνικός λαός ότι έχει ονοματεπωνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης και Νέα Δημοκρατία. Και έχει ηθικούς αυτουργούς τα προηγούμενα κόμματα που δεν έκαναν τίποτα για να μην έχουμε τέτοια προβλήματα. Είστε η κυβέρνηση των διαγγελμάτων και των δικαιολογιών. Για όλα φταίει ο καιρός. Ποτέ δεν φταίτε εσείς. Με την πολιτική σας κάνατε λάθη τρομακτικά.

Και σας καλώ, να επιστρέψετε αμέσως στις εργασίες τους τους 7.500 υγειονομικούς που τους απολύσατε και τώρα κάνουν απεργια πείνας έξω από το υπουργείο.

Στα εθνικά, αποφασίσατε μόνοι σας να στηρίξετε με όπλα την Ουκρανία. Στην Γερμανία ο Σολτς είπε ότι ως καγκελάριος δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του ως καγκελάριος. Το όποιο θέμα θα πρέπει να περάσει από την βουλή. Εδώ έχουμε ενός ανδρός αρχή. Ο κ. Δένδιας είπε τις προάλλες ότι θα κάνει προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και δεν ενημέρωσε κανέναν. Και την ίδια ώρα η Τουρκία κερδίζει ανεξέλεγκτα, γιατί όλες οι πτήσεις της Ρωσίας διέρχονται από την Κων/πολη.

Σας έλεγα από τις αρχές του ’20 να συσφίξετε τις σχέσεις της χώρας με την Ινδία. Και τελικά το κάνατε τώρα. Την ώρα μάλιστα που ο Τσαβούσογλου βρισκόταν στο Πακιστάν. Μόνο εμείς σας δίνουμε προτάσεις.

Επίσης, υπάρχει μια ανεξάρτητη αρχή: ΕΕΣΥΠ! Είναι μια μικρή πινακίδα με το όνομα της αρχής. Σε αυτήν απασχολούνται 20 υπάλληλοι και στοιχίζει στο κράτος 12.000 ευρώ την ημέρα! Αυτή είναι η Ελλάδα; Αυτό είναι το επιτελικό κράτος που οραματίστηκε ο πρωθυπουργος και μας το έλεγε εδώ μέσα;

Και σας προειδοποιώ: Μην τολμήσετε να πάτε τη χώρα σε συνεκμετάλλευση με την Τουρκία.

Όλοι σας φταίτε για την αφελλήνιση της ελληνικής οικονομίας και του παραγωγικού ιστού της χώρας και των ιδεών και της ιδεολογίας των Ελλήνων. Όταν ένας μαθητής ανεβάζει την γαλανόλευκη χαρακτηρίζεται φασίστας, όταν ανεβάζει όμως την ουκρανική σημαία είναι πατριώτης. Ε, λοιπόν εμείς θα υψώνουμε την γαλανόλευκη γιατί είναι σύμβολο του έθνους και της πατρίδας.

Κλείνοντας θα πω ότι πρότεινα στον υπουργό αμύνης να πάμε να αγοράσουμε τα μιράζ που έχουν προς πώληση τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Υπάρχουν, είναι έτοιμα και μπορούμε να τα αγοράσουμε αύριο το πρωί, είναι φθηνά και λύνουν το πρόβλημα της χώρας μας.

Προηγούμενο άρθροΑ. Τσίπρας: Τα χειρότερα είναι μπροστά μας – «Βρίσκεστε εκτός της πραγματικότητας της κοινωνίας»
Επόμενο άρθροΕΥΑΘ: Προβλήματα υδροδότησης σε περιοχές της Ευκαρπίας την Πέμπτη 24/03