Κύπρος:Ήχησαν οι σειρήνες,49 χρόνια από το πραξικόπημα

Από το πρωί του Σαββάτου ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις της Κύπρου για την 49η επέτειο του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 από τη Χούντα των Συνταγματαρχών. “Πέρασαν 49 χρόνια, αλλά τίποτα δεν είναι δεδομένο” δήλωσε ο Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σήμερα, Σάββατο (15/7), συμπληρώνονται 49 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο, με στόχο την ανατροπή του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ από την ηγεσία της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Πέντε ημέρες αργότερα, η τουρκική εισβολή στην Κύπρο ήταν γεγονός.

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και σήμερα στις 08.20 το πρωί, στιγμή της έναρξης της επιχείρησης προς το Προεδρικό Μέγαρο, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, με το σύνθημα έναρξης συναγερμού.

Το πρωί εκείνης της ημέρας τα τανκς της Χούντας διενεργούν πραξικόπημα με σύνθημα “Αλέξανδρος εισήλθε νοσοκομείο”. Φάλαγγες αρμάτων εισέρχονται στο οδικό δίκτυο με στόχο την εξουδετέρωση της προεδρικής φρουράς.

Ο Μακάριος βρισκόταν στο Προεδρικό Μέγαρο υποδεχόμενος ομάδα Ελληνόπαιδων μαθητών από την Αίγυπτο και φυγαδεύεται από την μοναδική αφύλακτη δίοδο στα δυτικά του Προεδρικού Μεγάρου από συνοδούς του. Το Προεδρικό, η Αρχιεπισκοπή και άλλοι στόχοι πλήττονται από τεθωρακισμένα και τανκς.

Οι πραξικοπηματίες καταλαμβάνουν το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και ανακοινώνουν ψευδώς ότι ο Μακάριος είναι νεκρός. Ο Νικόλαος Σαμψών ορκίζεται Πρόεδρος. Ο Μακάριος μεταφέρεται στην Πάφο και από εκεί απομακρύνεται από την Κύπρο, προς στη Νέα Υόρκη μέσω Λονδίνου.

Χριστοδουλίδης: “Μπορεί να πέρασαν 49 χρόνια, αλλά τίποτα δεν είναι δεδομένο”

“Έχουμε υποχρέωση να μιλάμε στα παιδιά μας για το τι έγινε τη 15η Ιουλίου”, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το μνημόσυνο των πεσόντων κατά το Πραξικόπημα, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία.

“Τιμούμε τη μνήμη όλων αυτών που αγωνίστηκαν για να υπερασπιστούν ό,τι πιο σημαντικό έχουμε, την Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη:Φωτιά σε φορτηγό στη γέφυρα του Λουδία
Επόμενο άρθροΣΥΡΙΖΑ:Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της ΚΕ-Υποψήφιος για πρόεδρος ο Στέφανος Τζουμάκας