Κύπρος: Εκκενώνονται χωριά στα Κατεχόμενα λόγω πυρκαγιάς

A DC-10 Tanker with the U.S. Forest Service demonstrates a water drop during "Thunder Over The Empire Air Fest" at March Air Reserve Base, Calif., May 19, 2012. Air Fest 2012 features military and civilian ground and aerial demonstration during a two-day show.

Τα χωριά της Κατεχόμενης Κύπρου Φλαμούδι και Άρδανα στα βόρεια εκκενώθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης μετά την τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε την Τετάρτη στην Καντάρα, στο ανατολικό τμήμα της οροσειράς της Κερύνειας. Οι κάτοικοι των δύο χωριών στεγάστηκαν προσωρινά σε ξενοδοχεία που βρίσκονται στο χωριό Δαυλός.

Σε συναγερμό βρίσκεται και το χωριό Τρίκωμο, με τους κατοίκους του να φέρονται να είναι έτοιμοι να εκκενώσουν και τα σπίτια τους σε περίπτωση που οι άνεμοι αλλάξουν κατεύθυνση και φέρουν τη φωτιά επικίνδυνα κοντά τους.

Μέχρι στιγμής, τα χωριά που έχουν πληγεί είναι το Φλαμούδι, τα Άρδανα, ο Άγιος Ανδρόνικος, ο Άγιος Ιάκωβος, οι Μάνδρες, η Ακάνθος και το Λευκόνικο.

Η Κυπριακή κυβέρνηση έστειλε την Τετάρτη δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο στο βόρειο τμήμα του νησιού για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Η κυπριακή αστυνομία έστειλε στη συνέχεια ένα ελικόπτερο για να ενώσει αεροσκάφη από τις βρετανικές βάσεις, Unficyp και Τουρκία.

Η εναέρια πυρόσβεση διακόπηκε στις 19:30 και συνεχίστηκε στις 6 το πρωί της Πέμπτης.

Η φωτιά ξέσπασε στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης και οι ισχυροί άνεμοι έκαναν πολύ δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο. Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας πυροσβέστης.

Από τις φλόγες κινδύνευσε και το μοναστήρι της Τόχνης κοντά στις Μάνδρες, οι οποίες αργότερα άλλαξαν κατεύθυνση. Πληροφορίες αργά το βράδυ αναφέρουν ότι η φωτιά κινούνταν ανατολικά προς το χωριό Ακάνθου.

 

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονικη: Πυρκαγιά σε λεωφορείο των ΚΤΕΛ
Επόμενο άρθροΝαύπακτος: Kολόνα φωτισμού έπεσε πάνω σε μικρό παιδί