Παράταση επτά μηνών αναμένεται να δοθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επιβολή προστίμου εκπρόθεσμης δήλωσης στο Κτηματολόγιο.

Με βάση τα όσα ισχύουν, η προθεσμία για τις διαδικασίες κτηματογράφησης έληγε στα τέλη του έτους.
Με διάταξη που θα έρθει στη Βουλή θα παραταθεί κατά επτά μήνες, δηλαδή έως την 31η Ιουλίου 2023, η δυνατότητα δήλωσης εγγραπτέων δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο χωρίς επιβολή προστίμου σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων που καθυστέρησαν την υποβολή δηλώσεων για τα εμπράγματα δικαιώματά τους κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης ανά περιοχή της χώρας.
Σύμφωνα με τα Νέα, η προαναφερόμενη διάταξη επιδιώκει να απαλλάξει τους ιδιοκτήτες ακινήτων από την οικονομική επιβάρυνση του προστίμου της μη εμπρόθεσμης δήλωσης των ακινήτων τους και να κατοχυρώσουν έστω και εκπρόθεσμα, χωρίς κόστος τις ιδιοκτησίες τους. Κατά τις ίδιες πηγές, η αιτιολογία για την απόφαση αυτή ήταν τόσο οι χρονικοί όσο και οι οικονομικοί περιορισμοί που επέβαλε η πανδημία τα προηγούμενα δύο χρόνια.
Επιπλέον, γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί και το θέμα των καθυστερήσεων στις συναλλαγές στα κτηματολογικά γραφεία που μετριούνται πλέον σε μήνες – ιδίως όταν αφορά σε στεγαστικά δάνεια, με συνέπεια συνακόλουθες καθυστερήσεις στην κτηματαγορά.
Για τον λόγο αυτό, με διάταξη θα παραταθεί για ένα χρόνο η προθεσμία ολοκλήρωσης της μετάβασης στη νέα οργανωτική δομή του Κτηματολογίου, από την 17η Ιανουαρίου 2023 στην 17η Ιανουαρίου 2024, καθώς, όπως λένε, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η κατάργηση των 392 υποθηκοφυλακείων και η σύσταση των 92 κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, έχοντας ξεκινήσει ουσιαστικά τα τελευταία 3 έτη.
Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η αρχικά προβλεπόμενη ημερομηνία (του σχετικού νόμου 4512/2018) ήταν η 17η Ιανουαρίου 2020, η οποία είχε ήδη παραταθεί μέχρι την 17η Ιανουαρίου 2023.

Προηγούμενο άρθροΣε “κόκκινο συναγερμό” οι αστυνομικές δυνάμεις μετά το θάνατο του 16χρονου ρομά
Επόμενο άρθροΚαβάλα: Τροχαίο ατύχημα με όχημα που μετέφερε παράνομους μετανάστες