Κρήτη: Γέμισαν οι ακτές με λευκό αφρό που μοιάζει με σαπουνάδα-Ποια είναι η επιστημονική εξήγηση

Αλλόκοτες εικόνες εμφανίζονται στις ακτές τις Κρήτης μετά την καταστροφική καταιγίδα που έπληξε το νησί το σαββατοκύριακο.

Πολλές ακτές του νησιού περικλύστηκαν από λευκό αφρό που μοιάζει με σαπουνάδα και σε κάποιες περιπτώσεις, λόγω της λάσπης που δημιουργήθηκε, το χρώμα του αφρού ήταν καφέ.
Η διευθύντρια ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Δρ. Στέλλα Ψαρρά, εξηγεί πως το φαινόμενο είναι το αποτέλεσμα του τεράστιου όγκου βροχής που λόγω της κακοκαιρίας έπεσε τις προηγούμενες μέρες στην Κρήτη, δημιουργώντας τόνους λάσπης που κατέληξαν στη θάλασσα, μεταφέροντας εκεί φερτά υλικά μεταξύ των οποίων και μεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών.
Το πιθανότερο είναι πως τα θρεπτικά συστατικά προκάλεσαν κάποια έντονη ανάπτυξη πλαγκτονικών μικροοργανισμών, οι οποίοι σαν προϊόντα του μεταβολισμού τους απελευθερώνουν στο θαλάσσιο περιβάλλον πολυσακχαρίτες, πρωτεΐνες και άλλα οργανικά συστατικά τα οποία με την ανάδευση και τον κυματισμό προκαλούν το φαινόμενο του αφρισμού (ανάλογο με τη μαρέγκα, όταν χτυπάμε το ασπράδι του αυγού που είναι πρωτεΐνη).
Σύμφωνα με την ίδια, δεν πρόκειται για κάτι επικίνδυνο ή τοξικό. Όμως, για να ειπωθεί κάτι με ασφάλεια θα πρέπει να γίνει δειγματοληψία και ανάλυση.

Προηγούμενο άρθροΗ ενεργειακή φτώχεια «χτύπησε» την πόρτα στο 85% των Ελλήνων – Το 40% δυσκολεύεται να επιβιώσει
Επόμενο άρθροΕΝΥΠΕΚΚ: 6 στις 10 νέες θέσεις εργασίας με μισθό 330 ευρώ καθαρά τον Σεπτέμβριο