Κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για την ακρίβεια

Τα ξίφη τους για την ακρίβεια, τα μέτρα στήριξης, αλλά και για την οικονομία διασταύρωσαν στην Ολομέλεια της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας.

Η συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» μετά από σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας στις αρχές της εβδομάδας, άνοιξε με ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας στην πρωτολογία του εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για το θέμα της ακρίβειας «που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις». «Η ακρίβεια έχει το όνομά σας» ανέφερε και πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός αποδεικνύεται ο πιο ακατάλληλος για να καταλάβει το πρόβλημα.

Τόνισε στη συνέχεια ότι «η κοινωνία δεν μπορεί για πολύ ακόμη να βυθίζεται και πως η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο». Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές. «Προκηρύξτε εκλογές για να δούμε πόσα απίδια παίρνει ο σάκος, για να ανασάνει ο τόπος» ανέφερε.

Χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «προστάτη των καρτέλ» και «φύλακα άγγελο της αισχροκέρδειας» κάνοντας και πάλι λόγο για «ακρίβεια Μητσοτάκη» και τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι «η μοναδική χώρα που έχει έναν πρωθυπουργό δύο σε ένα: Συμπεριφέρεται σα Λουδοβίκος και κυβερνάει σα Θάτσερ. Μοναδικός συνδυασμός αυταρχισμού και νεοφιλελευθερισμού».

Για μία πρωτοφανή παγκόσμια κρίση πληθωρισμού, που δοκιμάζει πολίτες και επιχειρήσεις και αντιμετωπίζεται με «γενναίες παρεμβάσεις» από την κυβέρνηση, μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνοντας τον λόγο μετά την ομιλία του αρχηγού της αξωιματικής αντιπολίτευσης. Άσκησε δε κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο καταλόγισε προσπάθεια να κατασκευάσει εθνικούς υπευθύνους για την κρίση, ξεχνώντας τον Πούτιν.

«Δεν βρήκατε ούτε μία λέξη να κατονομάσετε τον πρώτο ένοχο της παγκόσμιας αυτής κρίσης πληθωρισμού: τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αν κάποιος δεν γνώριζε τι έχει συμβεί στον κόσμο τους τελευτάιους 8 μήνες και διάβαζε την ερώτησή σας, θα έμενε με την εντύπωση πως η ακρίβεια οφείλεται σε σκοτεινές δυνάμεις, στις οποίες δείχνει ανοχή η κυβέρνηση» τόνισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κρίση θα στοιχίσει, δεν θα μας λυγίσει» διεμήνυσε και κάλεσε επίσης τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει «τα ψέματα και την παραχάραξη της αλήθειας».

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε και στις δευτερολογίες των δύο αρχηγών. «Άκουσα τον πρωθυπουργό να επιβεβαιώνει τον πυρήνα της κριτικής που του άσκησα. Διαπράττετε διπλό σφάλμα: όχι μόνο αφήνετε τα πράγματα στην ενεργειακή ακρίβεια να βαίνουν ανεξέλεγκτα αλλά προσπαθείτε να παρουσιάσετε και μία ειδυλλιακή πραγματικότητα σε σχέση με τις επιλογές της κυβέρνησης» αντέτεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στα όσα ανέφερε νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας στις βολές του κ. Τσίπρα ο κ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του σημείωσε πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρέλαβε «μια ΔΕΗ στα όρια της χρεοκοπίας» και πρόσθεσε πως η επιχείρηση «σώθηκε μέσα από μία σειρά από κρατικές παρεμβάσεις για να αποτελέσει έναν σημαντικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού οράματος που έχουμε για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας».

 

Προηγούμενο άρθρο«Βόμβα» Ερντογάν: Τουρκία-Ρωσία θα κατασκευάσουν κέντρο διανομής φυσικού αερίου στη Θράκη
Επόμενο άρθροΑναβάθμιση της κακοκαιρίας σε επιπέδου βροχόπτωσης 4