Κωνσταντίνος Γρίβας: « Η συνεκμετάλλευση ισοδυναμεί με εθνική αυτοκτονία!»

Για όλα τα επίκαιρα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, σε σχέση και με την Τουρκία μίλησε στον FOCUS FM 103.6 και τον Στέφανο Δαμιανίδη ο καθηγητής γεωστρατηγικής, Κωνσταντίνος Γρίβας.

Το αρχικό του σχόλιο αφορούσε τις πρόσφατες δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη ότι “δε θεωρεί ταμπού η συνεκμετάλλευση (σ.σ. Του Αιγαίου):

«Δυστυχώς, δεν είναι κάποια μεμονωμένη φωνή. Είναι ένα πολύ μεγάλου κομμάτι του ελληνικού πολιτικού, μιντιακού συστήματος και του Υποργείου Εξωτερικών, θέλω να ελπίζω μειοψηφικό, αλλά σε κάθε περίπτωση μεγάλο, της άποψης ότι “κοιτάξτε να δείτε παιδιά, δε γίνεται αλλιώς, δεν είναι ρεαλιστικό να θέλουμε να έχουμε 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο, δεν είναι ρεαλιστικό να θέλουμε να εφαρμόσουμε το Διεθνές Δίκαιο” και ο ρεαλισμός κατ’ αυτούς είναι ο διαμοιρασμός του Αιγαίου στα δύο και η συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων» και συνέχισε, εμφανώς οργισμένος από την πολιτική που δείχνει να εφαρμόζει η κυνέρνηση:

«Όλα αυτά είναι ενέργειες εθνικής αυτοκτονίας, ή εν πάσει περιπτώση σκέψεις εθνικής αυτοκτονίας, γιατί τίθεται εν αμφιβόλω η εθνική κυριαρχία. Η εθνική κυριαρχία δεν είναι κάτι το οποίο μπορείς να το κόβεις σε φέτες και να σου μένει το υπόλοιπο. Ή θα έχεις πλήρη εθνική κυριαρχία ή καθόλου. Το Διεθνές Δίκαιο είναι τόσο απόλυτο και ξεκάθαρο που δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο στην Ελλάδα να προχωρήσει σε αυτούς τους συμβιβασμούς»

Ο κ. Γρίβας, στηριζόμενος στα όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο, τόνισε:

«Αν η Ελλάδα αποδεχτεί ότι το Αιγαίο είναι για αυτήν ειδική περίπτωση και δεν εφαρμόζεται το Διεθνές Δίκαιο, το ίδιο θα κάνει και η Κίνα. Το ίδιο θα κάνουν και οι άλλες χώρες. Και γενικά θα ενισχυθεί η αντίληψη ότι η ηπειρωτική στεριά είναι σημαντικότερη από τις νησιωτικές δομές, γεγονός που θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στο Διεθνές Δίκαιο. Οπότε, όλοι όσοι σήμερα μας πιέζουν, αύριο θα μας… τραβούν το αυτί»

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και γενικά η συγκεκριμένη κυβέρνηση ακολουθούν μια πολιτική όχι κατευνασμού, αλλά “δώστα όλα στην Τουρκία”, ελπίζοντας ότι θα την επαναφέρουν στην Δυτική Αρχιτεκτονική(…) Εμείς, από τη στιγμή που έχουμε επιλέξει αυτή την πολιτική, δε πρέπει να ακούμε ότι λέει ο κάθε Υπουργός, που σήμερα είναι αύριο δεν είναι, που το τελευταίο που θέλουνε είναι μια σύγκρουση εντός του ΝΑΤΟ»

Για το τι πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά, ο κ. Γρίβας ανέφερε:

«Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια. Παντού. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που δε το κάνει. Η εθνική επικράτεια είναι μία και ενιαία. Δε γίνεται η επέκταση να γίνει μεμονωμένα. Ξεκινάς κατ’ εμέ από τα χωρικά ύδατα και πηγαίνεις μετά στην ΑΟΖ. Δε το συζητάω καν για το Αιγαίο(…) Υπάρχει ένα τόσο ακραία εθνομηδενιστικό κομμάτι του ελληνικού συστήματος εξουσίας που θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε ότι ο γάϊδαρος… πετάει»

Τέλος, για τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, είπε:

«Έχει αποκτήσει άλλη διάσταση. Είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση που δε τη βλέπω να τελειώνει. Βλέπω να εξελίσσεται σε ένα πόλεμο φθοράς που προσπαθεί ο καθένας να ματώσει περισσότερο τον άλλον. Το καλύτερο που μπορεί να περιμένω είναι μια κόπωση των δυνάμεων που θα οδηγήσει σε μια κατάπαυση του πυρός…»

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ:

Κι εδώ:

Προηγούμενο άρθροΜιχάλης Χριστοδουλίδης: «Απο το 2000 ως το 2010 από τα 80.000 δημόσια κτήρια, ελέγχθηκαν για αντισεισμικότητα μόνο τα 25.000»
Επόμενο άρθροΚυριάκος Βελόπουλος: «Ο πρωθυπουργός είπε ότι την άνοιξη οι εκλογές θα φέρουν την… άνοιξη στη χώρα. Είναι να απορεί κανείς με το θράσος του πολιτικού προσωπικού της χώρας»