Κωνσταντίνος Ελευθερίου: « Θα χάσουν πολλοί άνθρωποι τη δουλειά τους και αυτοί που θα μείνουν πίσω θα πρέπει να ανταγωνιστούν τις μηχανές»

Για την τεχνητή νοημοσύνη (A.I όπως αποκαλείται συνήθως), ως αποτέλεσμα της ραγδαίας ανάπτυξης και εξάπλωσης της τεχνολογίας στη ζωή μας, αλλά και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί, μίλησε στον FOCUS FM 103.6 και τον Κώστα Τουτσίδη ο Πολιτικός Επιστήμονας, Διαπραγματευτής, Ερευνητής Κωνσταντίνος Ελευθερίου.

Το αρχικό σχόλιο του κ. Ελευθερίου για την επιρροή της A.I στο κομμάτι της εργασίας ήταν: «Εγώ, για την ανεργία (σ.σ. που μπορεί να επιφέρει η περαιτέρω εισχώρηση της τεχνολογίας στον εργασιακό τομέα) είμαι της θέσης που είχε ο Τζον Μάικλ Γκριρ, Αμερικανός φιλόσοφος που είπε ότι η τεχνολογία σήμερα έχει ξεπεράσει το όριο του “φθήνοντος οριακού προϊόντος”. Ο νόμος του φθήνοντος οριακού προϊόντος μας λέει ότι από ένα σημείο και μετά μπορεί να αυξάνεται η παραγωγή, αλλά αντί για κέρδος να έχουμε ζημία»

«Αυτό το καινούργιο βήμα μπορστά στην τεχνολογία με το AI αντί να μας επιφέρει καλά, μας επιφέρει περισσότερα κακά. Όλες οι… εγκεφαλικές εργασίες, οι εργασίες γραφείου, που κάνουμε με τη χρήση Η/Υ κινδυνεύουν. Επίσης όλες οι τέχνες. Αυτοί ήδη απειλούνται από apps όπως το mid-journey, που παράγουν ότι θέλουμε με μικρό κόστος(…) Αυτό το οποίο θα συμβεί αν αυτή η τεχνολογία γίνει mainstream θα είναι να χάσουν πολλοί άνθρωποι τη δουλειά τους και αυτοί που θα μείνουν πίσω ή θα πρέπει να ανταγωνιστούν τις μηχανές και να λειτουργούν αυτοματισμένα», πρόσθεσε.

Για τα συμφέροντα (πολιτικά, μεταξύ άλλων) που μπορεί να εξυπηρετηθούν μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, ο προσκεκλημένος υπογράμμισε:

«Πλέον μπορείς να κάνεις και deep fakes με ηχητικά, τα οποία μπορεί να μοιάζουν πάρα πολύ ρεαλιστικά. Οι άνθρωποι κάνουν δράση-αντίδραση. Δεν είναι δυνατόν τόσα προγράμματα ξαφνικά για τη δημιουργία αυτών να κυκλοφόρησαν δωρεάν. Κάποιοι το επέτρεψαν, για να διαδοθούν τα deep fakes και τώρα θα θέλουν να φέρουν τη “λύση” στο πρόβλημα, η οποία είναι οι ψηφιακές ταυτότητες., για να μπεις στο διαδίκτυο και να αποδείξεις ποιος είσαι. Με άλλα λόγια, χάνεται η ανωνυμία στο διαδίκτυο και, όπως στην Αυστραλία, ο καθένας μπορεί να σε αναφέρει στην Αστυνομία και να καταλήξεις σε δίωξη»

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

 

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Σπύρου: «Υπάρχουν 1.3 εκ. νεκροί που ψηφίζουν»
Επόμενο άρθροC-27 της ΠΑ απογειώθηκε από το Ασουάν για το Τζιμπουτί για να παραλάβει Έλληνες του Σουδάν