Κων/νος Γρίβας: «Φτάσαμε πάρα πάρα πολύ κοντά στο να περάσουμε το πυρηνικό κατώφλι, με απροσδιόριστες συνέπειες» – ΗΧΗΤΙΚΟ Focus FM

«Έχω την ελπίδα ότι θα είναι η αρχή του τέλους της λογικής των παραχωρήσεων. Και το φόβο ότι θα είναι η αρχή της προσπάθειας ‘συμβιβασμού’, παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας» δήλωσε στον Focus FM, ο Κωνσταντίνος Γρίβας, καθηγητής γεωπολιτικής ασφάλειας, σχολιάζοντας την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία.

«Θα δεχτούμε και ήδη δεχόμαστε πολύ ισχυρές πιέσεις για ΄συμβιβασμό’, ουσιαστικά να παραχωρήσουμε εθνική κυριαρχία στην Τουρκία, γιατι αυτό θέλει, για να μη διαταραχθεί η ενότητα του ΝΑΤΟ αυτή την κρίσιμη περίοδο. Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει μέρος του εθνικού πολιτικού συστήματος σε αυτού του είδους το συμβιβασμό.» ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στην εκπομπή του Στ. Δαμιανίδη.

«Η Ελλάδα έκανε την αμφιλεγόμενη κίνηση να ταυτιστεί ολοκληρωτικά και απόλυτα και μάλιστα ως αιχμή του δόρατος της δυτικής στρατηγικής ενάντια στη Ρωσία σε αυτό τον πόλεμο. Άλλο είναι να βγαίνεις και να καταγγέλεις τη σαφή παραβίαση του δεθνούς δικαίου άλλο να είσαι γενικώς εκεί που αναγκαστικά πρέπει να είσαι και άλλο είναι να βγαίνεις τόσο επιθετικά μπροστά. Αυτο σημαίνει ότι παίρνεις θέση υπέρ της άκαμπτης, αδιαπραγμάτευτης και αναμφισβήτητης επιβολής του διεθνούς δικαίου. Για ένα θέμα που δε σε αφορά άμεσα. Σημαίνει ότι δεσμεύεσαι και στη δική σου εξωτερική πολιτική για τα άμεσα ενδιαφέροντά σου. Πρέπει επομένως και έναντι της Τουρκίας που κάνει μία διαρκή και επιθετική και ακραία παραβίαση του διεθνούς δικαίου, να υιοθετήσεις την ίδια άποψη. Εάν δε το κάνεις και πας με τη λογική του συμβιβασμού, αυτομάτως βάζεις ένα τεράστιο αυτογκόλ. Δίνεις μια εικόνα ακραίας αδυναμίας. Οπότε, δε ξέρω εάν αυτές οι συζητήσεις έχουν κάποιο νόημα», πρόσθεσε.

«Φτάσαμε πάρα πάρα πολύ κοντά στο να περάσουμε το πυρηνικό κατώφλι, με απροσδιόριστες συνέπειες. Τα προηγούμενα 24ωρα φτάσαμε πολύ κοντά στο να γίνει κάτι πολύ επικίνδυνο. Συζητήθηκε αυτό που λέμε «επιβολή απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από την Ουκρανία. Αυτό σημαινει ότι θα πηγαίναμε σε πολεμική αναμέτρηση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Και οι Ρώσοι, ήταν πολύ πιθανόν να κάνουν περιορισμένη χρήση πυρηνικών όπλων. Η παρέμβαση των ψυχραιμότερων και εκείνων που γνωρίζουν καλά τις καταστάσεις, πάγωσε το θέμα. Χωρις αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυνάμεις και μέσα στο ΝΑΤΟ που είναι πρόθυμες -για αδιανόητους λόγους- να οδηγηθούμε σε μία τέτοια κατάσταση. Ναι, υπάρχει κίνδυνος», σημείωσε.

Ο κος Γρίβας τόνισε και την αναγκαιότητα σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

«Κυριολεκτικά αλλάζει ο κόσμος τώρα. Εάν δεν κάνεις συμβούλιο αρχηγών αυτή την εποχή, πότε θα κάνεις; Αυτή τη στιγμή χρειάζεται η συναίνεση και μία κοινή γραμμή για το τι θα κάνουμε απέναντι σε αυτόν το νέο κόσμο και πολύ επικίνδυνο κόσμο που ανατέλλει».

Ακούστε εδώ:

Προηγούμενο άρθροe-ΕΦΚΑ: Τι ισχύει για την ασφαλιστική ικανότητα
Επόμενο άρθροΖήσης Δεληχάς: «Είμαστε εδώ και θα είμαστε μέχρι τέλους»! – ΗΧΗΤΙΚΟ Focus FM