Κλιμακώνουν οι Τούρκοι- Με παράνομη NOTAM «δεσμεύουν» το κεντρικό Αιγαίο για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης

Μετά την έξοδο του Ορούτς Ρέις βορείως της Κύπρου η Άγκυρα χτυπά και πάλι αυτή την φορά στο Αιγαίο. Με παράνομη ΝΟΤΑΜ επιχειρεί να δεσμεύσει σχεδόν όλη την καρδιά του Αιγαίου για ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης αλλά και για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας.

Συγκεκριμένα η Άγκυρα στην ΝΟΤΑΜ Α5603/21 αναφέρει πως η Τουρκία ζήτησε από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές να εκδώσουν τις προβλεπόμενες ΝΟΤΑΜ για περιοχές ασκήσεων στα διεθνή ύδατα και τον διεθνή εναέριο χώρο στο Αιγαίο Πέλαγος σχετικά με περιβαλλοντική προστασία και υποστήριξη επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης.

Η Αθήνα από την πλευρά της, απαντά πως αυτό δεν γίνεται καθώς η Άγκυρα δεν έχει δικαιοδοσία για ΝΟΤΑΜ στο FIR Αθηνών. Tονίζει πως μόνο το κέντρο επιχειρήσεων του Πειραιά έχει αρμοδιότητα για συντονισμό επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και ότι η δέσμευση τόσο μεγάλων περιοχών και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα (1 μήνα) είναι αντίθετη προς τις συστάσεις του διεθνούς οργανισμού ICAO και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια τόσο διεθνών όσο και εγχώριων πτήσεων

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη -Πτώσεις δέντρων από τους ισχυρούς ανέμους
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Σύλληψη Αλγερινού για τη δολοφονία 59χρονου