Η συντονισμένη πίεση που ασκεί το αποκαλούμενο «κίνημα της πετσέτας» σε συνδυασμό με την εισαγγελική παρέμβαση του Αρείου Πάγου, φαίνεται πως αποδίδει καρπούς με τις πρώτες ανακτήσεις παραλιών που είχαν καταληφθεί αυθαίρετα και παρανόμως από ξαπλώστρες που ”ξηλώθηκαν”.

Ήδη έχουν κλείσει τρεις επιχειρήσεις στη μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου όπως αναφέρει η ΕΡΤ ενώ στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχώρησαν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης των εν λόγω επιχειρήσεων απο την παραλία.

Στο φως όμως έρχονται και νέες καταγγελίες αυτή την φορά από την Νάξο όπου η κίνηση «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» έχει προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και μέσα σε τρεις εβδομάδες έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 3.500 υπογραφές ενώ δηλώνει αποφασισμένη να μην επιτρέψει να συνεχιστεί το όργιο των παραβάσεων.

Η κ. Ελένη Ανδριανοπούλου, μέλος της κίνησης, μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί περιέγραψε μία εικόνα που λίγο πολύ επιχειρηματίες προβαίνουν σε καταφανώς παράνομες ενέργειες χωρίς να τους σταματά κανείς.

Στη Νάξο υπάρχει το πρόβλημα με τα ομπρελοκαθίσματα που παρατηρείται σε όλα τα νησιά, και αφορά την κατάληψη του 80% ή του 90% της παραλίας, ακόμα και περιοχών Natura, λέει η κ. Αδριανοπούλου σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, όπως και οι κατασκευές ξύλου ή και τσιμέντου που όλο και πληθαίνουν.

Η ίδια καταγγέλλει ότι «μέσα στη θάλασσα μπήκε εκσκαφικό ιδιώτη και άρχισε να βγάζει τις πλάκες από την παραλία της Πλάκας, που λέγεται μάλιστα και Πλάκα για αυτό τον λόγο. Οι πλάκες προστατεύουν την παραλία από τη διάβρωση».

«Ο ανθρωπογενής παράγοντας επιταχύνει ραγδαία τη διάβρωση που υπάρχει και μιλάμε για μία περιβαλλοντική καταστροφή αλλά και σταδιακά οικονομική καταστροφή καθώς κινδυνεύει να εξαφανιστεί η παραλία

Και σε αυτήν την περίπτωση όπως και σε μία άλλη που αφορούσε κατάληψη δημόσιου χώρου, έγιναν καταγγελίες από τους κατοίκους, ακολούθησε η διαδικασία του αυτοφώρου και από εκεί και πέρα δεν ξέρουμε τι έγινε».

Οι καταγγελίες των πολιτών, αναφέρει η ίδια, ήταν μαζικές και άλλες χρονιές αλλά φέτος η διαφορά είναι ότι οι κάτοικοι είναι συσπειρωμένοι, οργανωμένοι και αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν άλλο αυτή την κατάσταση. «Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια όταν βλέπουμε ότι οι Αρχές δεν κάνουν την δουλειά τους», λέει χαρακτηριστικά.

Προηγούμενο άρθροΜεγάλες διαδηλώσεις στην Ρόδο κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις φωτιές
Επόμενο άρθροΣτη φυλακή ακόμη και για εμπρησμό εξ αμελείας – Πρόστιμα μέχρι και τις 30.000 ευρώ