ΚΙΝΑΛ: «Κάηκε» η αλαζονεία της θεωρίας του δήθεν επιτελικού κράτους και της ενός ανδρός αρχής

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου Κινήματος Αλλαγής

Α. Η καταστροφή από τις πυρκαγιές συνεχίζεται και η Κυβέρνηση ικανοποιημένη ως συνήθως δίνει συνεντεύξεις.

Δηλώνουν προκλητικά ότι «έκαναν ότι ήταν ανθρωπίνως  δυνατό» την ώρα που κυριαρχεί η απογοήτευση και η απόγνωση στη χώρα.
Υποχρέωση κι ευθύνη τους είναι να δώσουν επιτέλους ένα τέλος στον εφιάλτη.

Β. Η Κυβέρνηση εξήγγειλε χθες τα πρώτα μέτρα ανακούφισης για τους πυρόπληκτους. Είναι αναγκαία, αλλά δεν μπορεί να μείνουμε σε αυτά. Το αρνητικό παράδειγμα του 2007 με Κυβέρνηση της ΝΔ στην Ηλεία, που η συμβολή του κράτους έμεινε στα αρχικά επιδόματα, δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Γ. Εκείνο που απαιτείται είναι να διαμορφωθεί επειγόντως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ,τόσο για την πρόληψη και την ενίσχυση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας, όσο και για την ανασυγκρότηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των περιοχών.

Πρόγραμμα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

1/Ένα νέο αποτελεσματικό σχέδιο ανασυγκρότησης του συστήματος πολιτικής προστασίας και ενίσχυσης των μηχανισμών με όλα τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό.

2/Την λήψη άμεσων μέτρων πρόληψης για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την διάβρωση του εδάφους και τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα μετά την καταστροφή των δασών.

3/ Άμεση κήρυξη ως αναδασωτέων των πληγεισών περιοχών. Προστασία των δασών με τοπικά σχέδια, ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και αλλαγές στην λειτουργία των δασικών υπηρεσιών.

4/Επιτάχυνση της καταγραφής των ζημιών σε σπίτια, καλλιέργειες, επιχειρήσεις ώστε να δοθούν οι πλήρεις αποζημιώσεις το ταχύτερο. Επαναφορά της ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των περιοχών χωρίς καθυστερήσεις.

5/Είναι αναγκαίο για την Εύβοια, την Ηλεία και άλλες πληγείσες περιοχές ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης

Με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις  ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών.
Τουριστικές και αγροτικές δραστηριότητες έχουν πληγεί για χρόνια. Είναι επιβεβλημένο να δοθούν φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα για ανάπτυξη εναλλακτικών οικονομικών δραστηριοτήτων και επιδοτήσεις για την απασχόληση των κατοίκων.

Δ. Έχουμε διακηρύξει από την πρώτη στιγμή ,την βαθιά πίστη μας στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης για την συγκρότηση και την ταχεία και ολοκληρωμένη εφαρμογή του. Η εφαρμογή ενός τέτοιου Προγράμματος προϋποθέτει οπωσδήποτε αποτελεσματικούς  μηχανισμούς και επαρκείς  πόρους. Είναι αναγκαίο γι’ αυτό να γίνει ανασχεδιασμός της διάθεσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και των πόρων του ΕΣΠΑ και της νέας ΚΑΠ.

Εάν ο κ Μητσοτάκης εννοεί πράγματι αυτά που είπε για την συνεννόηση και την κοινή προσπάθεια, δεν έχει παρά να αποδεχθεί τώρα την πρόταση της Προέδρου Φώφης Γεννηματά για άμεση συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Ώστε στη συνέχεια, στις  αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές να γίνει εξειδίκευση με ειδικά μέτρα, αλλά και να διασφαλιστεί ο διακομματικός έλεγχος της πορείας εφαρμογής του προγράμματος.

Ε. Σε κάθε περίπτωση το Κίνημα Αλλαγής  με τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες του, θα συμβάλλει καθοριστικά στην διαμόρφωση του ολοκληρωμένου προγράμματος ανασυγκρότησης. Γι’ αυτό ξεκινάει διάλογο με τους φορείς και τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές και θα ασκήσει τον αναγκαίο κοινοβουλευτικό έλεγχο στη Βουλή. Ήδη οι αρμόδιοι της ΚΟ, με εντολή της Προέδρου  θα πάρουν τις σχετικές πρωτοβουλίες.

Η ελπίδα θα φυτρώσει στα καμένα με την προσπάθεια, τη συνεννόηση και τη συνεισφορά όλων μας. Η αλαζονεία της θεωρίας του δήθεν επιτελικού κράτους και της ενός ανδρός αρχής κάηκε.

Προηγούμενο άρθροΣΥΡΙΖΑ: Εξαφανισμένος ο κ. Χρυσοχοΐδης όλο αυτό το διάστημα – Συνεχίζει να επιτελεί τα καθήκοντά του;
Επόμενο άρθροΠρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού με τοπικές καταιγίδες από σήμερα το απόγευμα έως αύριο