Εκατοντάδες συνταξιούχοι στην Κίνα διαδήλωσαν σήμερα στους δρόμους της Ουχάν κατά της μεταρρύθμισης του συστήματος ασφάλισης υγείας, σύμφωνα με μαρτυρίες στο Γαλλικό Πρακτορείο και εικόνες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι διαδηλώσεις στην Κίνα είναι ασυνήθιστες, σε μία χώρα όπου η διατήρηση της κοινωνικής σταθερότητας αποτελεί δόγμα και όπου η εξουσία γενικά καταπνίγει κάθε αντίδραση εν τη γενέσει της.

Παρά το γεγονός ότι κινδύνευαν να συλληφθούν και να υποστούν διώξεις, αρκετοί Κινέζοι είχαν βγει στους δρόμους τους τελευταίους μήνες για σειρά λόγων, ιδιαίτερα εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών κατά της Covid-19.

Η μεταρρύθμιση του συστήματος ασφάλισης υγείας στην Κίνα είναι ένα ευρύ εγχείρημα που υλοποιείται σταδιακά από το 2021.

“Εάν το Πεκίνο δεν καταφέρει να το υλοποιήσει σωστά, αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο επιδείνωσης των κοινωνικών εντάσεων και της οργής” κατά της κυβέρνησης προβλέπουν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της εταιρίας συμβούλων SinoInsider, που ειδικεύεται στην κινεζική πολιτική και οικονομία.

Η μεταρρύθμιση έρχεται την ώρα που τα οικονομικά των τοπικών κυβερνήσεων έχουν πιεστεί ύστερα από τρία χρόνια της αυστηρής πολιτικής της ‘μηδενικής Covid’. Η στρατηγική αυτή, που ήρθη στις αρχές Δεκεμβρίου, βασιζόταν κυρίως στη διενέργεια γενικευμένων και δωρεάν διαγνωστικών τεστ. Το κοινωνικό κίνημα αποτυπώνει τις “οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν οι τοπικές αρχές”, σύμφωνα με τη SinoInsider.

Προηγούμενο άρθροΠαράταση μέχρι τις 31/3 για πληρωμή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του ΕΛΓΑ
Επόμενο άρθροΠαραιτείται η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον