
Για τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, αλλά και το ενδεχόμενο να γίνει κάτι παρόμο στη χώρα μας, μίλησε στον FOCUS FM 103.6 και τον Στέφανο Δαμιανίδη ο Ιταλός σεισμολόγος, Ρικάρντο Καπούτο.
«Οι σεισμοί ήταν δύο κύρια ρήγματα, αυτό των 7,8 Ρίχτερ και το επόμενο, των 7,5. Ήταν δύο ξεχωριστά ρήγματα(…) Η περιοχή (σ.σ. που έγινε ο σεισμός) είναι γνωστή στους επιστήμονες ως σεισμογενής(…) Η ζώνη από τον κόλπο της Αδάνας μέχρι τα ανατολικά της Τουρκίας είναι γνωστή ως μια από εκείνες με το μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητας. Δηλαδή ξέραμε ότι θα δώσει και στο μέλλον τέτοιους σεισμούς. Είχε πρόσφατα δώσει έναν σεισμό 6,8 Ρίχτερ λίγο πιο βορειοανατολικά», αναφέρει αρχικά ο σεισμολόγος για την τεράστια καταστροφή που βρήκε τη γειτονική χώρα.
«Δεν είναι ο σεισμός ή το ρήγμα που η Τουρκία και η Συρία έχουν μετατοπιστεί κατά τρία εκατοστά. Δεν είναι όμως αυτά που σκότωσαν τους ανθρώπους. Είναι τα σπίτια που γκρεμίστηκαν πάνω στους ανθρώπους και σκοτώθηκαν», λέει, εξηγώντας το βασικό αίτιο των ανθρώπινων απωλειών.
Για τις πιθανότητες να βρεθούμε αντιμέτωποι εντός των τειχών παρόμοιας βαρύτητας δονήσεις, ο κ. Καπούτο τόνισε:
«Νομίζω λιγότερες καταστροφές θα είχαμε γιατί στην Ελλάδα τα κτήρια εδώ και πενήντα χρόνια υπάρχουν αντισεισμικά κριτήρια. Εννοείται τα παλιότερα σπίτια θα γκρεμιστούν, αλλά είναι λιγότερες οι πιθανότητες, ειδικά σε μεγαλούπολη να δούμε κάτι τέτοιο»
Όταν ο δημοσιογράφος έκανε έναν παραλληλισμό ενός Τούρκικου κάστρου στην πόλη Γκαζιαντέπ που καταστράφηκε ολοσχερώς με τα αρχαιολογικά κτίσματα στην Ελλάδα, όπως ο Λευκός Πύργος, ο προσκεκλημένος απάντησε:
«Ο Λευκός Πύργος είναι καλά φτιαγμένος. Με ένα τέτοιο, όμως, σεισμό, σίγουρα θα είχε και αυτός φθορές. Δε νομίζω, όμως, ένας τέτοιος σεισμός να συμβεί στο κοντινό μέλλον στο βόρειο κομμάτι της χώρας, γιατί δεν υπάρχουν μεγάλα ρήγματα και ο ρυθμός ολίσθησης σε αυτά είναι επίσης χαμηλός»
«Ένα πρόβλημα στις σεισμογενείς περιοχές είναι οι ακολουθίες και οι νόμοι. Πρέπει να χτίζονται σπίτια που να αντέχουν τέτοιες επιταχύνσεις(…) Ένας σεισμός στην ουσία αποτελείται από χιλιάδες υποσεισμούς σε πολύ μικρό διάστημα, που δημιουργούν ζημιές σε κτήρια που έχουν ήδη υποστεί ζημιά. Ένα κτήριο “πληγωμένο”, μπορεί να υποστεί περισσότερες καταστροφές μετά τον κύριο σεισμό από εκείνους που τον ακολουθούν»
«Το μόνο μέρος που μπορεί να υπάρχει, και το μελετάμε ακόμα, λόγω των λίγων στοιχείων, το μόνο ρήγμα,η μοναδική ζώνη που μπορεί να δώσει παρόμοιο σεισμό είναι το ελληνικό τόξο. Στην Κεφαλονιά, μπορεί να γίνει, ίσως, γιατί έχει σεισμογενή κτήρια»