Καθηγητής Οικονομικών Κ. Μελάς: Υπαρκτός ο κίνδυνος διακοπής του φυσικού αερίου από την Ρωσία – Το θέμα των κυρώσεων δημιουργεί μια νέα κατάσταση στη συνοχή της Ε.Ε.

«Ακόμη και αν ο πόλεμος τελειώσει σε μια εβδομάδα, οι οικονομικές συνέπειες θα συνεχίσουν να υπάρχουν το 2022 αλλά και αρχές του 2023. Θα συνεχίσουμε να βιώνουμε αυτή την ακρίβεια και την αβεβαιότητα. Αν ο πόλεμος συνεχιστεί τότε τα δεδομένα αλλάζουν» εκτίμησε μιλώντας στον Focus FM και στην δημοσιογράφο Δέσποινα Μποτίτση ο Καθηγητής Οικονομικών του Παντείου Πανεπιστημίουκ. Κώστας Μελάς.

«Η αγοραστική δύναμη εργαζομένων έχει καταρρακωθεί, οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι, το χρέος μεγαλώνει, δεν βλέπω να υπάρχει μια κατάσταση που να εξασφαλίζει ηρεμία. Αντίθετα αυτές οι δύσκολες καταστάσεις δημιουργούν κοινωνικές διεργασίες» τόνισε.

θεωρεί ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος διακοπής του φυσικού αερίου από την Ρωσία τονίζοντας ότι το θέμα των κυρώσεων δημιουργεί μια νέα κατάσταση στη συνοχή της Ε.Ε.

“Πολλές χώρες προσπαθούν να αυξήσουν τις κυρώσεις. Άλλες κάνουν λόγο για διακοπή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, άλλες αντιδρούν. Άρα αυτό δημιουργεί και μια νέα κατάσταση στη συνοχή της Ε.Ε.”.

Αναφερόμενος στη χώρα μας εξήγησε ότι «Στην Ελλάδα που εισάγει το 40% του φυσικού αερίου από Ρωσία, 11% του αργού πετρελαίου και 49% του διυλισμένου δεν θα είναι εύκολο ούτε μακροπρόθεσμα να γίνει έστω και μερική υποκατάσταση, και αν γίνει το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο.Η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει. Πρέπει η Ευρώπη να αναστοχαστεί, πρέπει οι ευρωπαίοι να βρουν ένα τρόπο να λύσουν το πρόβλημα με το φυσικό αέριο».

Σε περίπτωση πληρωμής σε ρούβλια ο κ. Μελάς εξηγεί ότι αυτό ουσιαστικά θα σημαίνει ότι αναιρούνται οι κυρώσεις στη Μόσχα ενώ θα έχουμε ανατίμηση του ρουβλίου.
«Το μεγαλύτερο κόστος θα το πληρώσει η Ευρώπη, κερδισμένες θα βγουν Κίνα και ΗΠΑ» είπε.

Προηγούμενο άρθροΈρχεται διακοπή ηλεκτροδότησης στη Χαλκιδική
Επόμενο άρθροΔιανομή προϊόντων ΤΕΒΑ στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου – Οι δικαιούχοι