Την τωρινή οικονομική κατάσταση και το τι ενδέχεται να ακολουθήσει το προσεχές διάστημα σχολίασε ο Καθηγητής Οικονομικών του Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστας Μελάς, σε συνέντευξή του στον Focus FM και στη δημοσιογράφο Δέσποινα Μποτίτση.

«Εμείς προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε τις τάσεις και την ασκούμενη οικονομική πολιτική να δούμε ποιοι είναι εκείνη και ποια είναι τα προβλήματα όχι μόνο της οικονομίας ως ένας χώρος αυτονομημένος από την κοινωνία και από τους πολίτες, αλλά αν η ασκούμενη οικονομική πολιτική την τελευταία τετραετία έδωσε την ελπίδα για καλύτερες μέρες. Πέρα και έξω από όσα επικαλούνται οι πολιτικοί, ειδικά κατά την προεκλογική περίοδο. Μπορούν να λένε ότι θέλουν», ήταν το αρχικό σχόλιο του καθηγητή.

Κατόπιν ο κ.Μελάς έκανε μια εκτίμηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το επόμενο διάστημα:

«Υπάρχουν κάποια απλά στοιχεία. Το 2022 η “πίτα” της ελληνικής οικονομίας μεγάλωσε περίπου κατά 6%. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η “πίτα” αυτή θα μεγαλώσει γύρω στο 1.8-2%, άρα κατά συνέπεια το 2023 θα είναι μικρότερη η “πίτα” να μοιραστεί. Λόγω της κρίσης στην Ευρωζώνη και των επιδοτήσεων που σε μεγάλο βαθμό στήριξαν τα προηγούμενα χρόνια την οικονομία δε θα υπάρξουν το 2023. Τα τεχνητά έσοδα που είχε το ελληνικό κράτος ελέω πληθωρισμού επίσης δε θα υπάρχουν»

«Η κατάσταση που υπάρχει στα νομισματικά θα συνεχιστεί. Θα υπάρξει άλλη μια με δύο αυξήσεις ακόμα στα επιτόκια(…)Αν ληφθούν όλα αυτά υπόψη, το 2023 κατέληξε να είναι τουλάχιστον το ίδιο δύσκολο, αν όχι δυσκολότερο από το 2022»

Για τον πληθωρισμό που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις τιμές στην ενέργεια οι εκτιμήσεις του προσκεκλημένου κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές ήταν:

«Ο πληθωρισμός των τροφίμων που αφορά στην κύρια κατανάλωση των ελληνικών νοικοκυριών είναι στο 14,5% αυτή τη στιγμή. Και θα συνεχίσει να αυξάνεται ή θα αποκλιμακωθεί με πολύ μικρό ρυθμό, προς το τέλος του 2023. Εάν λάβουμε υπόψη μας και τις τμές των ενεργειακών προϊόντων, μην έχουμε αυταπάτες ότι θα διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα της άνοιξης, που δεν υπάρχει ζήτηση αλλά και πάλι είναι ψηλότερα από προηγούμενα έτη. Από το Σεπτέμβριο αναμένονται νέες αυξήσεις σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ»

«Η πολιτική των επιδομάτων θα μειωθεί το 2023. Τα επιδόματα που έδωσε η κυβέρνηση λόγω πανδημίας το 2020 ήταν 23,1 δις, το 2021 16,9 δις, το 2023 4,4 στον προϋπολογισμό. Άρα, όλοι αυτοί οι πόροι που αύξησαν  σε ένα μεγάλο μέρος στην “πίτα” δε θα υπάρχουν το 2023. Ποιος θα τα αντικαταστήσει τα χρήματα αυτά; Το Ταμείο ανάκαμψης;(…) Ανεξαρτήτως πάντως του ποιος θα είναι στην Κυβέρνηση, τα πράγματα είναι δύσκολα και στην Ελλάδα και την Ευρώπη»

Προηγούμενο άρθροΠατριάρχης Μόσχας Κύριλλος: «Όσοι δεν υπηρετούν την χώρα είναι “εσωτερικοί εχθροί”»
Επόμενο άρθροΠροσωρινά κρατούμενος ο 34χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία της μητέρας του