Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση που έχει σοκάρει την σχολική κοινότητα της Λαμίας και αφορά τις μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις που έπαθαν μαθητές μετά από την κατανάλωση σχολικού γεύματος. Οι μαθητές που είχαν πρόβλημα έφτασαν τους 63!

Συγκεκριμένα, στο συμβάν παρεμβαίνει η δικαιοσύνη καθώς η εισαγγελία, ο ΟΠΕΚΑ και ο ΕΟΔΥ διέταξαν κατεπείγουσα έρευνα. Χθες εξαγριωμένοι γονείς βρέθηκαν έξω από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας για να καταγγείλουν ότι τα παιδιά τους δηλητηριάστηκαν όταν κατανάλωσαν μακαρόνια με κιμά!

Το Lamia Report ανέφερε πως ένας από τους γονείς κράτησε το ύποπτο γεύμα και θα το στείλει στο Γενικό Χημείο του κράτους για ανάλυση.

 

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ

«Αμέσως μετά την καταγραφή των περιστατικών και την καταγγελία των γονέων κινήθηκαν από πλευράς Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και του ΟΠΕΚΑ όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου στα σχολεία και στην επιχείρηση που παρασκευάζει, συσκευάζει και διανέμει τα σχολικά γεύματα στα δημοτικά σχολεία της Λαμίας.

Ειδικότερα:

• ⁠Συστάθηκε άμεσα κλιμάκιο ελέγχου από την Περιφερειακή Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδος του ΟΠΕΚΑ, το οποίο συνέλεξε άμεσα δείγματα του φαγητού από σχολικές μονάδες αλλά και από γονέα, τα οποία απεστάλησαν για εξέταση στο εργαστήριο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Υγείας Θεσσαλίας.

• Ο Επόπτης Υγείας της Διεύθυνσης Υγείας Λαμίας συντόνισε κλιμάκιο ελέγχου για άμεση διενέργεια αυτοψίας στην μονάδα παραγωγής του οικονομικού φορέα.

• Ο Διοικητής του ΟΠΕΚΑ επικοινώνησε εγγράφως με τον ΕΦΕΤ και τον ΕΟΔΥ και ζήτησε την άμεση διενέργεια ελέγχου ως προς τη διαδικασία παρασκευής και την τήρηση όλων των κανόνων που προβλέπονται.

Αναμένονται τα αποτελέσματα των ελέγχων για τις περαιτέρω ενέργειες.

Σημειώνεται ότι μέσω του προγράμματος των Σχολικών Γευμάτων διανέμονται καθημερινά σε 217.267 μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ζεστά γεύματα σε όλη την επικράτεια.

Η επιλογή των επιχειρήσεων που υλοποιούν το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων του ΟΠΕΚΑ, γίνεται μέσω ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, ο οποίος ορίζει αυστηρές προδιαγραφές και στάδια ελέγχου κατά τη διαδικασία παρασκευής, συσκευασίας και διανομής των γευμάτων».

Η εταιρεία catering που ετοιμάζει τα γεύματα ανέφερε:

«Δεν προκύπτει από πουθενά ότι αυτά τα περιστατικά έχουν σχέση με εμάς. Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο ούτε από το νοσοκομείο της Λαμίας, στο οποίο πήγαν 3 κρούσματα με ιογενή γαστρεντερίτιδα. Τα περιστατικά αυτά δεν είχαν καμία σχέση με δηλητηρίαση, δεν είχαν σχέση με την σίτιση. Έχουμε στεναχωρηθεί και το ψάχνουμε, είμαστε υπεύθυνοι και αυστηρά σοβαροί. Δίνουμε 2.500 μερίδες φαγητό κάθε μέρα, είμαστε 30 χρόνια στον χώρο και κάνουμε αυτή την δουλειά».

Προηγούμενο άρθροΧαλκιδική: Θύμα τροχαίου έπεσε ένα μικρό αλεπουδάκι στην ευρύτερη περιοχή Ολύνθου
Επόμενο άρθροΧαλκίδα: Μέχρι τις αυλές σπιτιών έφτασαν τα αγριογούρουνα