Το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία παρουσίασε το απόγευμα ο πρωθυπουργός. O Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως στόχο την αύξηση μισθών κατά 25% ώστε ο μέσος μισθός στην χώρα να φθάσει ως το τέλος της τετραετίας στα 1500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ.

Αναλυτικά, το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ έχει ως εξής:

Οικονομικοί στόχοι

Διπλάσιος ρυθμός αναπτυξης της ΕΕ 3% ετησίως. Διπλάσιες δημόσιες επενδύσεις και αύξηση συνολικά επενδύσεων κατα 70%. Μείωση δημοσιου χρέους στο 140% του ΑΕΠ το 2027 και στο 120% του ΑΕΠ το 2030. Επαναφορά και διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%.
Μείωση της ανεργίας κάτω από 8% έως το 2027.
Αύξηση εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027 και 70% έως το 2030.
Αύξηση μεριδίου μεταποίησης στο 15% του ΑΕΠ με την εφαρμογή της εθνικής μας στρατηγικής για τη βιομηχανία και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.
12μηνη τουριστική περίοδος και δημόσια έσοδα από τον τουρισμό να φθάσουν τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Η Ελλάδα μεταξύ των 10 καλύτερων χωρών παγκοσμίως στην εφοδιαστική αλυσίδα/logistics.

Εργασία και εισόδημα

Αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500€ από 1.170 €) και αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 € εντός της τετραετίας.
Νέα αύξηση 3-4% στις συντάξεις από 1/1/2024.
Αύξηση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση του μισθολογίου τους από 1/1/2024.
Εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους και αυστηρών ψηφιακών ελέγχων μέσω επιθεώρησης εργασιας παντού.

Νέες μειώσεις φόρων και εισφορών

Σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027.
Οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αύξηση τους κατα 60.000 έως το 2027.
Αύξηση από 1/1/2024 του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά.
Μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους.
μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025
Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%. Μείωση 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Νέες κρίσιμες υποδομές

2.300 έργα κρίσιμων υποδομών (δρόμοι, αεροδρόμια, μετρό, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης) σε όλη την Ελλάδα.

Δέσμευση ολοκλήρωσης για 10 εμβληματικά έργα εθνικής εμβέλειας:
o Μετρό Θεσσαλονίκης
o Ανατολική Εσωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης (flyover)
o Σύνδεση σιδηροδρόμου με τα μεγάλα λιμάνια της χώρας
o Αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου
o Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (E65)
o Κατασκευή επέκτασης Γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας προς Ίλιον
o Αναβάθμιση Προαστιακού Δυτικής Αττικής
o Νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι, το πιο σύγχρονο της Μεσογείου
o Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ)
o Κατασκευή Γραμμής 4 του Μετρό Αθήνας

Κοινωνική Ελλάδα

Καλύτερη δημόσια υγεία για όλους
Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους
Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης
Δωρεάν Προσωπικός γιατρός και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες
Ψηφιακός μετασχηματισμός Υγείας, Ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας.
Δημιουργία 311 νέων δομών ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα.

Καλύτερη δημόσια παιδεία για όλους

Διεύρυνση της εφαρμογής του ολοήμερου σχολείου ως τις 17.30 και επέκταση διευρυμένου και ενισχυμένου ολοήμερου προγράμματος σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε όλη την χώρα.
150 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία μέχρι το 2027.
Αύξηση των μισθολογικών απολαβών εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών με έμφαση στους νεοδιόριστους και σε στελέχη εκπαίδευσης με αυξημένες αρμοδιότητες.
Ανέγερση φοιτητικών εστιών για τη στέγαση 8.500 φοιτητών μέσω ΣΔΙΤ.

Καλύτερα μέσα μαζικής μεταφοράς

Το πιο σύγχρονο μετρό της Ευρώπης λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη και εκκινεί η επέκταση του στη δυτική Θεσσαλονίκη. Κατασκευή γραμμής 4 στην Αθηνα και επέκταση στη δυτική Αθήνα.
Αναβάθμιση συρμών ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. Προμήθεια 650 λεωφορείων μηδενικών ρύπων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έως το 2027 θα κυκλοφορούν 2000 αστικά λεωφορεία στην Αθήνα και 600 στη Θεσσαλονίκη
Αύξηση συχνότητας δρομολογίων λεωφορείων ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ (ανά 5 – 10 λεπτά τις ώρες αιχμής). Αύξηση συχνότητας δρομολογίων Αττικού Μετρό σε 1,5 λεπτό τις ώρες αιχμής.

Δημογραφικό και οικογενειακή πολιτική

Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού.
Διατίθενται 1,8 δις ευρώ σε συνολικά 137.000 νέους δικαιούχους έως 39 ετών για τη Νέα Στεγαστική Πολιτική «Σπίτι μου»
Αυξάνονται κατά 90.000 οι θέσεις για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και φύλαξης νηπίων μέσω του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς». συστήνονται 150 νέα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας παιδικών σταθμών ως τις 17:30, θεσμοθετούνται χώροι φύλαξης και φροντίδας παιδιών σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα
Ψηφιακή Ελλάδα

Ένταξη του 90% των δημοσίων υπηρεσιών του κρατους στο gov.gr και απλούστευση σημαντικών διαδικασιών μέσω του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών έως το 2027.
Όλες οι πληροφορίες και τα δεδομένα διακινούνται έως το 2025 μόνο ηλεκτρονικά μεταξύ του δημοσίου.
Πλήρης ψηφιοποίηση των κεντρικών αρχείων του Κράτους (υποθηκοφυλακείων, δικαιοσύνης, Πολεοδομιών, νοσοκομείων κ.ά) ώστε όλα τα δεδομένα να είναι άμεσα διαθέσιμα στον ενδιαφερόμενο πολίτη ή στη δημόσια υπηρεσία.
Οπτική ίνα σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό κτίριο έως το 2027 για γρήγορο Ιnternet. Παροχή σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υψηλής ταχύτητας σύνδεση στο διαδίκτυο με στόχο την αναβάθμιση του παιδαγωγικού έργου.
Το 94% της χώρας καλύπτεται με 5G έως το 2027.

Πράσινη Ελλάδα

Το 80% της ηλεκτροπαραγωγής προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών για λιγότερη κατανάλωση ενέργειας όλες τις εποχές του χρόνου μέσω προγραμμάτων «Εξοικονομώ», « Αλλάζω θερμοσίφωνα» και «φωτοβολταικά στέγης».
Το 20% των ΙΧ οχημάτων είναι μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως το 2027.
Ολοκλήρωση των 45 Μονάδων Διαχείρισης Αποβλήτων έως το 2025 και υποδομές διαχείρισης αστικών λυμάτων σε 250 περίπου οικισμούς κάτω από 2.000 κατοίκων σε νησιωτικές, ορεινές, ευαίσθητες περιοχές.
Εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων με 20 εκ δένδρα σε 165.000 στρέμματα έως το 2025 και διάνοιξη δασικών δρόμων συνολικού μήκους 40.000 χλμ., αφαίρεση καύσιμης ύλης από 260 κρίσιμα δάση, διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών συνολικού μήκους 10.000 χλμ., ανάπτυξη «έξυπνου δάσους» με χρήση τεχνολογιών αιχμής.
Πρόγραμμα GR-ECO islands, με σκοπό την ενεργειακή αυτονομία και την κυκλική οικονομία στα νησιά μας.

Δίκαιη Ελλάδα
Δικαιοσύνη

Επιτάχυνση χρόνου απονομής δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ( λιγότερες από 500 μέρες) και εκκαθάριση εκκρεμών υποθέσεων.
Ψηφιακή Στρατηγική για τη Δικαιοσύνη με ολοκληρωση των έργων Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων για την Ποινική, Πολιτική και Διοικητική Δικαιοσύνη.
Νέος Δικαστικός Χάρτης στη Διοικητική, Αστική και Ποινική δικαιοσύνη και αναβάθμιση 14 δικαστηρίων.

Κράτος
Συνταγματική αναθεώρηση (άρθρο 16)
Αξιολόγηση παντού, bonus παραγωγικότητας, προγράμματα κατάρτισης 400.000 δημοσίων υπαλλήλων και επιλογή διοικήσεων οργανισμών με επαγγελματικά κριτήρια.
Εφαρμογή ψηφιακης κάρτας εργασιας σε όλο το δημόσιο
Νεα κεντρική αρχη για επιτάχυνση, διαφάνεια και εξορθολογισμό δημοσίων προμηθειών

Ισότητα και συνοχή

Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και των αναπηρικών επιδομάτων
Επέκταση της υποστηριζόμενης απασχόλησης για όλα τα άτομα με αναπηρία – Προσωπικός Βοηθός
Πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (Εφαρμογή του panic button, δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, Συμβουλευτικά Κέντρα Κακοποιημένων Γυναικών
Μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος (gender pay gap) από εκτιμώμενο ποσοστό 10% σήμερα σε 5% το 2027, και κάτω από 3% το 2030. Προγράμματα για ενίσχυση και τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας
Υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+

Ισχυρή Ελλάδα
Απόλυτη προτεραιότητα στη φύλαξη των Συνόρων

– Επέκταση του φυσικού εμποδίου (Φράκτη) στην περιοχή του Έβρου στο σύνολο κατά μήκος του ποταμού (140 χλμ)
Οργανωτική Αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ, εκσυγχρονισμός, ψηφιακός μετασχηματισμός των διοικητικών διαδικασιών – Αποδέσμευση άνω των 5.000 αστυνομικών από μη αστυνομικά καθήκοντα.
ενίσχυση της λογοδοσίας και του πλαισίου αντιμετώπισης της αστυνομικής αυθαιρεσίας – Εφοδιασμός των αστυνομικών πρώτης γραμμής με κάμερες που προβλέπεται να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση περιστατικών
Νέο Πυροσβεστικό Σώμα. Σχεδιασμός της νέας δομής και του τρόπου λειτουργίας του Πυροσβεστικού Σώματος, πρόσληψη 500 νέων στελεχών. Αναβάθμιση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης συμβάντων και στόλου Πυροσβεστικού Σώματος. Προμήθεια σύγχρονων αμφίβιων αεροσκαφών πυρόσβεσης για τα νησιωτικά συμπλέγματα και 5 +2 Canadair νέου τύπου καθώς και πυροσβεστικών οχημάτων μεγάλης κλίμακας

Αύξηση σε σχέση με το 2022, κατά 15% ανά έτος, μέχρι το 2027 του αριθμού των επαναπατριζόμενων μεταναστών και Έμφαση στην ελεγχόμενη μεταναστευση για εποχική εργασία μεσω διεθνών διμερών συμφωνιών για την προσέλκυση ατόμων ειδικών δεξιοτήτων
Η Ελλάδα αποκτά 24 αεροσκάφη τύπου Rafale , 3 (+1) φρεγάτες Belharra, αναβαθμίζει 83 αεροσκάφη F-16 στην κορυφαία έκδοση Viper. Βρίσκονται σε εξέλιξη 19 προγράμματα ύψους 11,5 δισεκ. ευρώ για την προμήθεια αεροσκαφών F-35, την αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50 και την απόκτηση 3 νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.

 

Προηγούμενο άρθροΟΠΕΚΑ: Μέχρι την Παρασκευή οι πληρωμές των επιδομάτων στους δικαιούχους
Επόμενο άρθροΝίκος Παπαδόπουλος: “Oι 63 θάνατοι από παρενέργειες των εμβολίων, απαιτούν την παραίτηση της μισής κυβέρνησης”