Κ. Μητσοτάκης: Ένα ολίσθημα δεν μηδενίζει το έργο της ΕΥΠ

 

«Ανταποκριθήκαμε ταχύτατα στο αίτημα να ανοίξει η βουλή νωρίτερα με την ελπίδα να υπάρξουν λύσεις στη λειτουργία των κρατικών δομών. Ελπίζω η συζήτηση να γίνει σε κλίμα εθνικής ευθύνης και να αναζητήσουμε συγκλίσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων που γίνεται με πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ.

«Συλλογικά λάθη όλων των κυβερνήσεων πρέπει να βρουν την ώριμη συλλογική τους υπέρβαση τους» συνέχισε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει πως «όταν πληροφορήθηκα την νόμιμη επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν δίστασα να παραδεχτώ πως ήταν λάθος. Ακολούθησαν οι αλλαγές προσώπων στην ΕΥΠ και την ΓΓ του πρωθυπουργού. Και στη συνέχεια η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την βελτίωση της λειτουργίας της ΕΥΠ, ενώ ανταποκρίθηκα στο αίτημα να έρθει η υπόθεση στην Ολομέλεια, στην επιτροπή διαφάνειας και για σύσταση εξεταστικής επιτροπής».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα πρέπει να ειπωθούν 4 αλήθειες σχετικά με την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

1. Πρέπει να εκλείψει κάθε σύνδεση μεταξύ Predator και νόμιμης επισύνδεσης. Το πρώτο δεν υπάρχει στις ελληνικές υπηρεσίες και υπάρχει ρητή διαβεβαίωση για αυτό.

2. Όσον αφορά στις νόμιμες επισυνδέσεις, εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα: από την τρομοκρατία, μέχρι τη δίωξη ναρκωτικών και τις απαγωγές. όλες όμως λειτουργούν με βάση ένα ειδικό πρωτόκολλο, το οποίο προυπήρχε και θα πρέπει να επανεξεταστεί. «Ηταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που αφαίρεσε την δεύτερη υπογραφή του εισαγγελέα» υποστήριξε. 3. Η υπόθεση του Ν. Ανδρουλακη ανέδειξε ένα κενό στο πρωτόκολλο. Υποτιμήθηκε το γεγονός ότι η παρακολούθηση αφορούσε ένα προβεβλημένο πολιτκό πρόσωπο. Έπρεπε η υπηρεσία να έχει άλλα αντανακλαστικά, παρά το γεγονός ότι λειτούργησε με νόμιμο, τυπικό τρόπο.

3. Σε όλο τον κόσμο οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται από το απόρρητο. «Στο όνομα της διαφάνειας, δεν θα γίνουν φέιγ βολάν τα στοιχεία μίας μυστικής υπηρεσίας» διεμήνυσε.

4. «Από την πρώτη στιγμή καλέσαμε τον κ. Ανδρουλάκη να ενημερωθεί προσωπικά, γιατί τα στοιχεία αυτα δεν μπορόυν να δημοσιοποιηθούν» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Ταυτόχρονα συμφωνήσαμε στη διεξαγωγή όλων των σχετικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών, ενώ έχει κινητοποιηθεί και η Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο. Η υπόθεση ερευνάται από έναν ακέραιο εισαγγελέα. Οφείλουμε να τον συνδράμουμε στο έργο του, αντί κάποιοι να τον στοχοποιούν».

Κάλεσε δε τον Νίκο Ανδρουλάκη εάν επιμένει να αμφισβητεί τη νομιμότητα της επισύνδεσης, να προσφύγει σε ελληνικά και διεθνή δικαστήρια.

Ο πρωθυπουργός έθεσε το ερώτημα: «Τι σημαίνει για τον κοινοβουλευτισμό η φράση του κ. Τσίπρα, δεν αρκεί απλά η εναλλαγή στην εξουσία, και τι σημαίνει η ανασύνταξη της τρίτης ελληνικής δημοκρατίας;» για να τονίσει ότι «είναι απαράδεκτο και ανεύθυνο ένα μεμονωμένο σφάλμα να ανάγεται σε πρόβλημα Δημοκρατίας. Αλήθεια πως θα συμβεί αυτό. Μήπως με Συνταγματική Αναθεώρηση ή μέσω Συντακτικής Συνέλευσης, που δεν προβλέπεται σε ομαλές περιόδους;».

Προσέξετε καλά κ. Τσίπρα, – συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – τα λόγια σας έχουν τη δική τους βαρύτητα. «Οφείλετε σήμερα να εξηγήσετε το σχέδιο σας πως θα προκύψουν αυτά τα οποία ήδη έχετε περιγράψει. Μήπως από δικαστές διορισμένους από τον κ. Πολάκη και ανεξάρτητες αρχές διορισμένες από την κ. Θάνου;».

«Στον Έβρο ήδη μεθοδεύεται ακόμη ένα νέο κύμα εισβολής με δήθεν ανθρωπιστικό προσωπείο» συνέχισε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως είναι «ντροπή να λέγονται τέτοια πράγματα από παράγοντες εντός της χώρας. Ότι δηλαδή Έλληνες άφησαν ένα μωρό να πεθάνει σε ελληνικό έδαφος. Σε ό,τι αφορά στο περιστατικό πλέον τα πράγματα είναι ξεκάθαρα κατά δήλωση των ίδιων των μεταναστών. Είναι απαράδεκτο ελληνικά στόματα να αναμασούν τουρκικά επιχειρήματα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτοσυγκράτηση κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ γιατί το θέμα αυτό είναι εξαιρετικά κρίσημο για να το εργαλειοποιείτε με αυτόν τον τρόπο. Προστατεύουμε τους αθώους φυλάμε τα σύνορα μας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Τελεία και παύλα».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η μεγάλη εικόνα λέει πως η Ελλάδα είναι σήμερα επίσημα ύστερα από 12 χρόνια εκτός από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. αφήνει πίσω τα μνήμονια, τους φόρους και μαζί με αυτούς τις πλατείες του λαϊκισμού.

«Τον τελευταίο μήνα συνάντησα τους τρεις σημαντικότερους ηγέτες της Αραβικής Χερσονήσου. Επιμένω σε αυτή τη μεγάλη εικόνα γιατί αυτή θα αναμετρηθεί με τα δύσκολα στοιχήματα της συγκυρίας. Δεν θα επιτρέψουμε σε όσους καραδοκούν εντός και εκτός Ελλάδος να εκτρέψουν την πορεία. Γνωρίζω επίσης πως υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν αδύναμες κυβερνήσεις και αυτές που δεν αντέχουν τον δρόμο της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας. Στην Ελλάδα δεν θα αναστηθούν τα λιμάνια που κάποτε κάποιοι ζητούσαν ρούβλια και δραχμές, δεν θα χρηματοδοτηθούν ΜΜΕ από ξένα συμφέροντα. Εγώ δεν κάνω πίσω και οι Έλληνες δεν κάνουν πίσω, αυτήν την απόφαση δεν την εκχωρούμε σε κανένα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και κατέληξε: «Ζητάτε εκλογές σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας, χωρίς να αναλογίζετε τι σημαίνει, δεν βλέπετε τι γίνεται στην Ιταλία, που πιέζετε; Για να οδηγήσετε την χώρα σε αστάθεια. Εγώ θα αναλάβω το όποιο πολιτικό κόστος, δεν θα φυγομαχήσω και στο τέλος της 4ετίας θα έρθω να αναμετρηθούμε. Αυτή η κυβέρνηση δεν υποτάσσεται σε πιέσεις. Δεν θα χάσουμε ποτέ το στόχο της Ελλάδος που αξίζουμε».

 

Προηγούμενο άρθροΧουλουσί Ακάρ: Eπιτίθεται στην Ελλάδα με έμμεσες αναφορές στην καταστροφή της Σμύρνης
Επόμενο άρθροΑλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης υπόλογος για παρακολούθηση των πολιτικών του αντιπάλων