Κ. Μανιάτης:Μη εφαρμόσιμη η σύνδεση επιδότησης – μείωσης κατανάλωσης χωρίς μηνιαία μέτρηση στο ρολόι

Πολύ μακριά από την πραγματικότητα και μη εφαρμόσιμες φαίνεται να είναι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού σε ότι αφορά θέματα ενέργειας και επιδοτήσεων των καταναλωτών.

Μια τέτοια εξαγγελία περιέγραψε στο Open ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης, χαρακτηρίζοντας μη εφαρμόσιμη την πρωθυπουργική εξαγγελία για κλιμακωτή επιδότηση στην κατανάλωση ρεύματος, ανάλογα με το πόσο θα την μειώσει ο καταναλωτής.

Αρχικά, ο κ. Μανιάτης εξήγησε ότι είναι αδύνατο να γίνει άμεσα αντιληπτή η μείωση κατανάλωσης ενός νοικοκυριού, καθώς λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, «οι μετρήσεις δεν είναι σωστές απέναντι στον καταναλωτή. Δεν κάνουμε μετρήσεις κάθε μήνα, αλλά κάθε τέσσερις μήνες».

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη θα χρησιμοποιηθεί μία απλή σύγκριση με το «τι κατανάλωνες πέρυσι» που ωστόσο δεν αφορά π.χ. κάποιον που μπαίνει σε ένα σπίτι που πριν ήταν κλειστό.
Ακόμη χειρότερα, καθώς δεν υπάρχει άμεση πραγματική μέτρηση κατανάλωσης, οι πρώτοι λογαριασμοί δεν πρόκειται να καταγράφουν καμία μείωση, ακόμη και αν έχει επιτευχθεί. Πρακτικά, νοικοκυριά που πληρώνουν με λογαριασμό ανά τετράμηνο δεν πρόκειται να δουν επιδότηση για μήνες, ενώ θα καλούνται να πληρώνουν κανονικά το αυξημένο κόστος ενέργειας.

Ακόμη χειρότερα, όσοι επέλεξαν δίμηνο ή μηνιαίο λογαριασμό, θα χρεωθούν εικονικές και κατά προσέγγιση καταναλώσεις με τα αυξημένα τιμολόγια, πριν γίνει πραγματική μέτρηση για να «επιβραβεύσει» μια μείωση κατανάλωσης.

Αυτοί που θα αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλο πρόβλημα, είναι τα νοικοκυριά που επέλεξαν να εγκαταστήσουν συστήματα θέρμανσης με συσσωρευτές ή αντλίες θερμότητας, ή ακόμη και κλιματισμού. Αυτή η κατανάλωση είναι ανελαστική και δεν μπορεί να μειωθεί σημαντικά χωρίς να οδηγήσει σε μεγάλη υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης. «Τι θα γίνει για αυτό; Θα παίξει ρόλο όταν η θέρμανση περιλαμβάνεται στην κατανάλωση ή όχι;» αναρωτήθηκε ο κ. Μανιάτης.
Τα παραπάνω έρχονται σε ένα ήδη δραματικό τοπίο για την αγορά ενέργειας, με πάνω από 305.000 εντολές διακοπής ρεύματος το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022, όταν πέρυσι για όλο το 2021 ήταν περίπου 168.000, όπως τόνισε.

Προηγούμενο άρθροΆρτα:73χρονος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του
Επόμενο άρθροΜελέτη: Οι νυχτερινοί τύποι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη και καρδιοπάθεια