Κ. Γκολφινόπουλος (υγειονομικός σε αναστολή): «Οι συνάδελφοι που έχουν μείνει πίσω είναι εξαντλημένοι. Ένα κουρασμένο σώμα και ένα θολωμένο μυαλό μπορεί πολύ εύκολα να κάνει λάθη» – ΗΧΗΤΙΚΟ Focus FM

«Όλοι όσοι δουλεύουν στο χώρο της υγείας έχουν βρεθεί μπροστά σε περιπτώσεις που έχουν “πέσει” τηλέφωνα από άτομα εξουσίας για να δεχθούν κάποιον ασθενή εντός των εντατικών μονάδων» αποκάλυψε μιλώντας στον ρ/σ Focus και τον Στέφανο Δαμιανίδη, νοσηλευτής με 22 χρόνια εμπειρίας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο κος Κώστας Γκολφινόπουλος, υποστήριξε ότι η διάκριση των ασθενών, κάποτε είναι δικαιολογημένη και κάποτε αδικαιολόγητη.

«Δεν έχουν όλοι τις ίδιες ανάγκες, υπάρχουν κριτήρια. Για παράδειγμα ένας 30χρονος από τροχαίο, θα έχει προτεραιότητα έναντι ενός ηλικιωμένου που είναι σε τελικό στάδιο.  Είναι πάρα πολύ σκληρή απόφαση, είναι μεγάλο το δίλημμα, αλλά υπάρχει πρωτόκολλο .Οι αποφάσεις παίρνονται από ομάδα ειδικών που αποτελείται από γιατρούς του ΕΚΑΒ και γιατρούς της εκάστοτε ΜΕΘ. Αυτοί έχουν τα στοιχεία όλα και κρίνουν» εξήγησε.

«Όταν υπάρχει αυξημένη ζήτηση και μειωμένη διαθεσιμότητα, ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο του» είπε προσθέτοντας ότι «είναι λογικό να καταφύγει και σε τέτοια μέσα».

Ο κύριος Γκολφινόπουλος εργάζεται ως νοσηλευτής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας στην Πάτρα.

«Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, υπάρχει μια ΜΕΘ γενική και μία για κορονοιο με συνολικά 9 κρεβάτια. Αυτή τη στιγμή σύνολο και στις 2 ΜΕΘ οι νοσηλευτές οι όποιοι έχουν εμπειρία πάνω από 5 χρόνια, είναι 9, 7 μόνιμοι και 2 επικουρικοί, όταν έπρεπε να υπάρχουν 4 νοσηλευτές ανά κλίνη. Έχουμε βγει σε αναστολή 7 νοσηλευτές, με προϋπηρεσία από 8 έως 22 χρόνια. Αυτά τα άτομα είμαστε εκτός την ίδια ώρα που υποτίθεται ότι το σύστημα πιέζεται και υπάρχει ανάγκη για  κάθε διαθέσιμη εμπειρία.

Οι ΜΕΘ έχουν εξειδικευμένα μηχανήματα γιατί οι ασθενείς έχουν εξειδικευμένες ανάγκες. Το προσωπικό χρειάζεται  τουλάχιστον 6 μήνες εκπαίδευση για να μπορεί να σταθεί αξιοπρεπώς μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Και στις ΜΕΘ η εμπειρία δεν αναπληρώνεται. Οι συνάδελφοι που είναι αυτή τη στιγμή μέσα  έχουν κουραστεί πολύ. Μειώνεται έτσι η ασφάλεια και η αποδοτικότητα του προσωπικού. Ένα κουρασμένο σώμα και ένα θολωμένο μυαλό μπορεί πολύ εύκολα να κάνει λάθη» υπογράμμισε.

Αναφορικά με τις  δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ίδιος και πολλοί συνάδελφοί του που βρίσκονται  ήδη στον 4ο μήνα αναστολής, ο κος Γκολφινόπουλος ανέφερε: «Περνάμε δύσκολα, περιορίζουμε όλα τα έξοδα, μας βοηθούν κάποιοι δικοί μας άνθρωποι και έτσι προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα».

Ακούστε εδώ:

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Ένοχες μάνα και κόρη για την δολοφονία του 49χρονου οδηγού ταξί
Επόμενο άρθροΚ. Αρβανίτης – Νέα στοιχεία ΣΟΚ για τη θνησιμότητα στην Ελλάδα. Η δραματική αύξηση των θανάτων για 8 μήνες δεν δικαιολογείται από τον covid – ΗΧΗΤΙΚΟ Focus FM