Κ. Φαρσαλινός στον Focus FM: Το lockdown δεν είναι η λύση – Λάθος στρατηγική ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος (HXHTIKO)

«Ο σκοπός του lockdown είναι κερδίζω χρόνο προκειμένου να οργανώσω το σύστημα κάτι που εμείς δεν κάναμε και αυτό πληρώνουμε σήμερα». Αυτό δήλωσε ο ερευνητής στα πανεπιστήμια Πατρών και Δυτικής Αττικής, Κώστας Φαρσαλινός, ο οποίος μιλώντας σήμερα στον Focus FM και στη δημοσιογράφο Δέσποινα Μποτίτση, υποστήριξε ότι η κατάσταση ξέφυγε, δεν δούλεψαν πολλά από τα μέτρα ενώ επεσήμανε ότι η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται σε νοσοκομεία, χρειάζεται έστω και τώρα είπε μια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

«Ο ασθενής δεν έχει υποστήριξη αν μείνει σπίτι του, ποιος θα τον παρακολουθήσει, ποιος θα κρίνει έγκαιρα ότι κάποιος χειροτερεύει και πρέπει να νοσηλευτεί» αναρωτήθηκε, τονίζοντας ότι πολλοί ασθενείς φτάνουν στο νοσοκομείο σε σημείο που χρίζουν διασωλήνωσης γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να κρίνουν οι ίδιοι σε τι κατάσταση βρίσκονται.

Ο κ. Φαρσαλινός επεσήμανε ότι σαφώς χρειάζονται μέτρα περιορισμού ωστόσο το lockdown είναι λύση απελπισίας, λύση προσωρινή.

Αυτό που πρέπει να αναλογιστούμε δήλωσε είναι «ότι κανένα μοντέλο δεν αξιολογεί τις συνέπειες που έχει το lockdown στην κοινωνική, οικονομική ψυχική και σωματική υγεία του πληθυσμού και κάνουν όλοι τραγικό λάθος να θεωρούν ότι το δίλλημα είναι οικονομία ή υγεία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψευτοδίλημμα από αυτό, διότι δεν υπάρχει οικονομικό ζήτημα χωρίς αντίστοιχο ζήτημα υγείας».

«Η ανεργία αυξάνει κατά 63% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, η ψυχική νόσος που βρίσκεται σε έξαρση παγκόσμια, διπλασιάζουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου», τόνισε.

«Τελικά με αυτό που κάνουμε μειώνουμε τους θανάτους ή μήπως τους αυξάνουμε» διερωτήθηκε ο κ. Φαρσαλινός.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξή του στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

Προηγούμενο άρθροΚινεζική πρόταση για παγκόσμιο «σφράγισμα» με barcode.
Επόμενο άρθροΔήμος Θέρμης : Διαγωνισμός φωτογραφίας με στόχο την ανάδειξη της Καρδίας