Κ. Φαρσαλινός στον Focus FM: Δεν είμαστε βέβαιοι ότι το πρόβλημα θα λυθεί με το εμβόλιο – Ξεκάθαρο πλέον πως θα έπρεπε να στραφούμε στα φάρμακα.

Δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι το πρόβλημα θα λυθεί με το εμβόλιο, τόνισε μιλώντας στον ρ/σ Focus 103.6 και στη δημοσιογράφο Δέσποινα Μποτίτση ο ερευνητής στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας στα Πανεπιστήμια Δυτικής Αττικής και Πατρών, Κωνσταντίνος Φαρσαλινός.

«Είναι ξεκάθαρο πως θα έπρεπε να στραφούμε στα φάρμακα. Πρέπει να βρούμε ένα φάρμακο που να είναι εύκολη η χορήγησή του, να είναι ασφαλές και να βοηθάει», επισήμανε εφιστώντας παράλληλα τον κίνδυνο να πέσουμε σε παγίδες δημιουργώντας υπερβολικές προσδοκίες, όπως έγινε με την κολχικίνη.

Ερωτηθείς για τα νέα αυστηρότερα μέτρα, υπογράμμισε ότι «όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα θα τα πληρώσουμε στο άμεσο και το μακρύτερο μέλλον». Τόνισε ότι «δεν έχουμε επιδημιολογική επιτήρηση» στη χώρα και όπως είπε από τη στιγμή που συμβαίνει αυτό αποτελεί ζήτημα το «αν οποιαδήποτε τάση που εκδηλώνεται αφορά πραγματική τάση αύξησης ή όχι».

Αναφερόμενος στο κόστος του lockdown, είπε ότι είναι μεγαλύτερο από την ετήσια υγειονομική δαπάνη της χώρας που είναι 17 δις, επισημαίνοντας ότι «ένα νόσημα με ένα μέτρο δηλ. το κλείσιμο, έχει κοστίσει περισσότερο από ό,τι η συνολική αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων υγείας του πληθυσμού για ένα χρόνο».
Στάθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση της χρήσης ψυχοφαρμάκων από τους πολίτες τονίζοντας ότι αυτό «αποτελεί ένα μικρό δείγμα του τι πραγματικά συμβαίνει». Δεν υπάρχει, είπε, κανένας έλεγχος και καμία ανάλυση των βλαβών που προκαλούν τα μέτρα. Είναι σα να φοράμε παρωπίδες, να βλέπουμε μπροστά μας τον κορωνοιό και να κάνουμε πώς δεν υπάρχει τίποτε άλλο, επισήμανε.

«Η έπαρση τμήματος της επιστημονικής κοινότητας νομίζω ότι είναι αυτή που καταδικάζει αυτή τη στιγμή μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού σε σοβαρά, κοινωνικά, σωματικά και ψυχικά προβλήματα στο μέλλον για χάρη ενός ιού και μιας νόσου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φαρσαλινός.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξή του στον παρακάτω σύνδεσμο:

Προηγούμενο άρθροΕισήγηση για Αττική: Γυμνάσια ανοιχτά, Λύκεια κλειστά – Ψώνια με ραντεβού για ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα – Click away τα υπόλοιπα.
Επόμενο άρθροΤΩΡΑ: Αυξημένη κίνηση στην Περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης.