Ισλανδία: Η έκρηξη του ηφαιστείου δημιούργησε ρωγμή 300 μέτρων

Οι σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες φαίνεται να ενεργοποίησαν το μεγάλο ηφαίστειο που βρίσκεται σχεδόν 40 χιλιόμετρα από το Ρέικιαβικ, κοντά στην τοποθεσία του όρους Φάγκρανταλσφιαλ.

Το βουνό ξερνάει λάβα και η περιοχή έχει καλυφθεί από πυκνούς καπνούς, ενώ το εντυπωσιακό θέαμα προσελκύει ντόπιους και τουρίστες, παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών να μην πλησιάζουν στην περιοχή.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Τρίτης (τοπική ώρα), σύμφωνα με το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο, το οποίο καλεί τους κατοίους της χερσονήσου Ρεϊκιάν να μένουν μακριά και να μην συλλέγουν πετρώματα.

Πληροφορίες των τοπικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι είχαν προηγηθεί σεισμικές δονήσεις που δεν αποκλείεται να ενεργοποίησαν το ηφαίστειο.

Τεράστια σύννεφα ηφαιστειακής τέφρας προκαλούν πρόβλημα στις πτήσεις των αεροσκαφών, παρότι το διεθνές αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ παραμένει ανοιχτό.

«Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι η έκρηξη δεν θέτει σε κίνδυνο τις κατοικημένες περιοχές ή την κρίσιμη υποδομή», δήλωσε η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Katrin Jakobsdottir. «Φυσικά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι το ίδιο ηφαίστειο εξεράγη και πέρσι και η δραστηριότητά του κράτησε έξι μέρες και είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσουν μαύρη άμμο αρκετές από τις γειτονικές παραλίες.

Προηγούμενο άρθροΑΑΔΕ: Έρχεται το EISPRAXIS που σε περιπτώσεις οφειλών θα ενεργοποιεί αυτόματες κατασχέσεις, πλειστηριασμούς κλπ
Επόμενο άρθροΣτον εισαγγελέα οδηγείται ο νεαρός αλλοδαπός που συνελήφθη για ληστεία στην περιοχή της Τούμπας