Ισχυρές ρωσικές δυνάμεις σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ – Συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Άρματα μάχης και μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις καταφτάνουν στο Ντονμπάς, στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, μετά την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να διατάξει ειρηνευτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος κυρίως των δυτικών κρατών-μελών του, συγκλήθηκε για μια κατεπείγουσα δημόσια συνεδρίαση. Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Σεργκέι Κίσλιτσια τόνισε παρεμβαίνοντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι «τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα» της χώρας του «παραμένουν αμετάβλητα, ανεξαρτήτως των ανακοινώσεων και των ενεργειών» της Ρωσίας.
Το Κίεβο απαιτεί η Μόσχα «να ακυρώσει την απόφαση της αναγνώρισης» των δύο αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητων κρατών, να «επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και να προχωρήσει «σε άμεση και επαληθεύσιμη απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής» πάραυτα, πρόσθεσε ο ουκρανός διπλωμάτης.

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, Ρόουζμερι Ντικάρλο, εξέφρασε τη «λύπη» του οργανισμού για την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές και τη «διαταγή να αναπτυχθούν ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία».

«Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες. Ο κίνδυνος μείζονος σύρραξης είναι πραγματικός και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία», πρόσθεσε κατά την έναρξη της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ουκρανική κρίση, που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος κυρίως δυτικών κρατών-μελών του.

Οι δραματικές εξελίξεις στο ουκρανικό ζήτημα προκάλεσαν συναγερμό και στην ελληνική κυβέρνηση με το Μέγαρο Μαξίμου να προχωρά στην άμεση σύγκληση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), το οποίο πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα το πρωί σε διευρυμένη σύνθεση και υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ πέραν της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών καθώς επίσης και των σχετικών υπηρεσιακών παραγόντων, πρόκειται να συμμετάσχει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, καθώς, όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές, αναμένεται να εξεταστούν, εκτός από τα στρατιωτικά, και γεωπολιτικά ζητήματα που σχετίζονται με την κρίση στην Ουκρανία και τα ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο άρθροΜ. Γιαννάκος για αναστολές υγειονομικών: «Εγκληματικό λάθος της κυβέρνησης, δεν υπάρχει κανένα υγειονομικό όφελος» – ΗΧΗΤΙΚΟ
Επόμενο άρθροΗΠΑ: Ανακοινώνουν κυρώσεις