Για θέματα εξωτερικής πολιτικής και το πώς εξελίσσονται οι σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική Τουρκία συζήτησαν στον “αέρα” του FOCUS FM 103.6 η Δέσποινα Μποτίτση και ο Στρατηγός ε.α, Ιωάννης Μπαλτζώης.

Για την έγκριση από πλευράς του Αμερικανικού Υπ.Εξωτερικών για αναβάθμιση ενός συστήματος διανομής πληροφοριών από ένα αεροσκάφος σε υπόλοιπα, που αφορά την τουρκική πλευρά, ο κ. Μπαλτζώης ανέφερε:

«Είναι τεχνικό το όλο θέμα. Είναι κάτι που μπαίνει σαν αναβάθμιση στα F-16 που δε θα τα κάνουν upgrade οι Τούρκοι και είναι μια παλιά παραγγελία, που τώρα υλοποιείται. Δεν είναι κάτι το φοβερό, όπως τα 40 σύγρχονα F-16, που ζητούσαν οι Τούρκοι ή τα 80 kit, αλλά ανοίγει ο δρόμος για να δοθούν. Όσο η Τουρκία είναι στο ΝΑΤΟ και θέλει να λέγεται σύμμαχος της Αμερικής, θα τα δώσουν (σ.σ. οι Αμερικάνοι)»

Για τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν περί παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και τη λεγόμενη “διπλωματία των σεισμών” η οποία πήγε περίπατο ένα δίμηνο μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, που είχε αποτελέσει τότε αφορμή να “πέσουν” οι τόνοι ανάμεσα στις δύο πλευρές, ο κ. Μπαλτζώης είπε:

«Πρέπει να διακατεχόμαστε από εθνικό σαδομαζοχισμό ή κάτι άλλο, ίσως πιο επικίνδυνο. Είδαμε το πολιτικό σύστημα, που “υποδέχτηκε” τις τουρκικές χειρονομίες φιλίας με μια δόση αδημονίας και σχεδόν παρακλητικά(…) Θεωρώ ότι δε μας ταιριάζει αυτό το πράγμα και είναι πάρα πολύ επικίνδυνο(…) Είπαμε μετά τις εκλογές κιόλας να βάλουμε ένα σχέδιο διευθέτησης των διαφορών. Και χρησιμοποιείται πληθυντικός, διαφορές»

«Είδατε προχθες ότι ο κ. Δένδιας πήγε στην Ίμβρο. Πάρα πολύ καλά, εξαιρετικά. Για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια Έλληνας Υπουργός και είδαμε να αυξάνεται και ο ελληνικός πληθυσμός της Ίμβρου. Το αρνητικό ήταν ότι ο Έλλην πρέσβης στην Άγκυρα δεν παρίστατο. Δηλαδή, ήρθε ο προϊστάμενός του και δεν ήταν παρών(…) Ξέρω το πρωτόκολλο και αυτό είναι αδιανόητο. Πρώτον, υποβαθμίζεται ο Έλληνας πρέσβης της Άγκυρας. Και δεύτερον και πιο επικίνδυνο, ήταν και ο υποδιευθυντής της ΕΥΠ της Ελλάδος. Αυτά είναι παράξενα πράγματα», συμπλήρωσε.

Για το ενδεχόμενο συμφωνίας με την Τουρκία και το κατά πόσο συγκεντρώνει πιθανότητες  να υπογραφούν οι “Πρέσπες του Αιγαίου”, ο πορσκλημένος τόνισε:

«Από τις δηλώσεις στελεχών σοβαρών και από όλα τα κόμματα, προς τα εκεί πηγαίνουμε. Τα είπε ο κ. Φίλης, η κ. Μπακογιάννη για την οποία δεν είναι ταμπού. Το μυαλό μας πάει από το κακό στο χειρότερο. Μακάρι να μην επαληθευτούμε. Έχω την εντύπωση ότι τα έχουν μιλήσει, τα έχουν βρει και σαφέστατα χαμένοι θα βγούμε. Γιατί εμείς δε ζητάμε τίποτα από την Τουρκία».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Προηγούμενο άρθροΓιώργος Καρυστινός: «Μόνο οι χούντες ψηφίζουν ακαταδίωκτα»
Επόμενο άρθροΕξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση παράνομης εμπορίας αρχαιοτήτων στην Κρήτη