Ιωάννης Μάζης για τουρκικά drones: “Δεν μπορείς να επιτρέπεις σε έναν μηχανικό χαρταετό να κάνει κατασκοπεία και να απειλεί. Τον καταρρίπτεις χωρίς κουβέντα. Και στέλνεις και το μήνυμα απέναντι” – ΗΧΗΤΙΚΟ Focus FM

Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στον Focus FM 103.6 και στον δημοσιογράφο Στέφανο Δαμιανίδη ο καθηγητής Γεωπολιτικής, Ιωάννης Μάζης.

“Ένα όπλο αγοράζεται από ένα κράτος για να χρησιμοποιηθεί στην άμυνα της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του, όταν αυτή απειλείται” τόνισε ο κος Μάζης αναφερόμενος στην έλευση των Rafale στη χώρα μας.

“Επίσης το όπλο αυτό λειτουργεί ταυτόχρονα και ως αποτρεπτικό μέσο προς τον αντίπαλο. Θεωρώ ότι είναι μία σωστή ενέργεια, η οποία έπρεπε να έχει γίνει τουλάχιστον 10 χρόνια πριν για να μπορέσουμε σήμερα να μη λαχανιάζουμε περιμένοντας σε αγώνα δρόμου, πότε θα ολοκληρωθούν οι ελληνικοί εξοπλισμοί. Για να έχουμε την πλήρη θωράκιση που επιθυμούμε. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας εξόφθαλμης ανοήτου πολιτικής, η οποία ακολουθήθηκε από την Ελλάδα τα τελευταία 6-7 χρόνια αλλά και πριν, η οποία συνοψίστηκε σε μία έκφραση “θα το ρισκάρουμε”. Βλέπετε οτι το ρίσκο είναι πάρα πολύ μεγάλο και καταλαβαίνετε ότι τέτοιου είδους καθυστερήσεις είναι ασυγχώρητες. Ελπίζω να μη μας βγουν σε κακό. Αν κρίνω από την πυκνότητα των παραβιάσεων της Τουρκίας τον τελευταίο καιρό και το είδος των προκλήσεων που ολοένα και αναβαθμίζεται”, σημείωσε.

“Τα drones πρέπει να καταρρίπτονται, ασυζητητί” υπογράμμισε ο καθηγητής.

“Δεν μπορεί να δέχεσαι ένα μηχανικό χαρταετό, ο οποίος κάνει κατασκοπεία και ο οποίος μπορεί να σε πλήξει στρατηγικά με βλήμα αέρος εδάφους, όποτε αποφασίσουν από την Άγκυρα, ή από τη Σμύρνη ή από όπου το χειρίζονται. Δεν μπορεις να του επιτρέπεις να κάνει κατασκοπεία και να απειλεί. Τον καταρρίπτεις χωρίς κουβέντα. Και στέλνεις και το μήνυμα απέναντι”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

“Πάντα έγραφα και έλεγα ότι ο East Med είναι ένα μεγάλο εθνικό επίτευγμα, όταν ολοκληρωθεί , αλλά η σημασία του δεν είναι τόσο η μεταφορά η ίδια του φυσικού αερίου, όσο η όδευση η οποία συνδέει αυτά τα τρία (τέσσερα) κράτη. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε οτι οι Αμερικανοί έκαναν ένα δωράκι με χάντρες και καθρεφτάκια στους Τούρκους, στηρίζοντας ουσιαστικά, μία πιο προωθημένη μορφή ενέργειας , την ηλεκτρική ενέργεια μέσω 2 αγωγών. Αυτοί οι δύο αγωγοί ενισχύουν απόλυτα τη σύνδεση Ελλάδος, Κύπρου Ισραήλ και Αιγύπτου και με αυτόν τον τρόπο στηρίζουν τη στρατηγική σύνδεση αυτού του υποθηλάκου. Αυτό το οποίο δεν βλέπω να γίνεται και πρέπει αυτή τη στιγμή μετά και από την έλευση των Rafale να γίνει, είναι 1ον να δοθούν αεροναυτικές βάσεις στη Γαλλία μόνιμες στην Κύπρο kai 2ον να δημιουργηθεί ένα σύστημα, ένας θεσμοθετημένος μηχανισμός, τον οποίον ονομαζω υπονατοικό θήλακο Ελλάδος- Κύπρου- Ισραήλ και μέσα σε αυτόν να προστεθεί και η Αίγυπτος, υπο το Γαλλικό συντονισμό. Επειδή η Γαλλία έχει πολύ ζωντανά φλέγοντα συμφέροντα στην περιοχή, τα οποια ταυτίζονται με τα δικά μας, γι αυτό τον λόγο αυτός ο θύλακος, θα είναι ο μόνος πραγματικός παραγωγός ασφάλειας ιδιαίτερα εάν λάβουμε υπόψη και το περιεχόμενο της Ελληνογαλλικής στρατηγικής συμφωνίας”, ανέφερε.

“Γιατί έχουμε πέσει σε μία κλάψα ανυπέρβλητη για ματαίωση του East Med; Κατ΄αρχήν δεν έχει ολοκληρωθεί η τεχνικοοικονομική μελέτη, ουτως ώστε να κριθεί εάν και εφόσον μπορεί να γίνει. Εάν ήθελε και θέλει η Ευρώπη ολόκληρη και τα κράτη που είναι εκτός Ευρώπης, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος να ολοκληρώσουν τον East Med μπορουν να το κάνουν. Αυτά πρέπει να κάνουμε και όχι να κλαίμε γοερά οτι πάει μας θάψανε, μας καταστρέψανε πισώπλατη μαχαιριά. Κάνουμε μία θαυμάσια διαφήμιση στην Τουρκία οτι ανακάμπτει στην αγκαλιά της Ουάσιγκτον και οτι εμείς έχουμε περάσει σε δεύτερο επίπεδο στρατηγικής σημασίας”, σημείωσε ο κ. Μάζης.

“Οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να κάνουν ουσιαστικές παραχωρήσεις απέναντι στους Τούρκους, εάν οι Τούρκοι δεν συμμορφωθούν με τους S-400 και αν δε σταματήσουν το φλερτ με τη Ρωσία”, είπε.

Ακούστε εδώ:

Προηγούμενο άρθροΖήσης Δεληχάς στον Focus FM: “Ο κόσμος πεθαίνει σα το σκυλί στο αμπέλι. Πότε θα ξεσηκωθεί η κοινωνία;” – HXHTIKO
Επόμενο άρθρο18.869 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ