ΗΧΗΤΙΚΟ: “Προσυμφωνημένη η Ουκρανία ανάμεσα σε Ρωσία και ΝΑΤΟ – Στενά και Αιγαίο είναι το ζητούμενο”

Ο Πέτρος Σιούσιουρας καθηγητής γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αναλύει στον Focus FM και στην Δέσποινα Μποτίτση την κατάσταση στην Ουκρανία και εξηγεί γιατί ο Πούτιν θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος σε αυτό τον πόλεμο.

“Η Ουκρανία είπε είναι το πρώτο δώρο του ΝΑΤΟ στη Ρωσία στη Νέα Γιάλτα που μόλις άρχισε”.

«Είμαστε στην αρχή του τέλους. Προσυμφωνημένη η Ουκρανία ανάμεσα σε Ρωσία και ΝΑΤΟ» εκτίμησε λέγοντας πως βλέπει μια ανεξάρτητη Ουκρανία στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

“Αν ήθελε ο Πουτιν δεν θα τον σταματούσε τίποτα, ωστόσο τα Στενά είναι το θέμα.
Όποιος έχει τα στενά έχει όλο τον κόσμο, είναι το κέντρο του πλανήτη. Στενά και Αιγαίο είναι τα κέντρα του πλανήτη. Ελλάδα και Τουρκία μπήκαν αυτόματα στο ΝΑΤΟ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι οι δυο κλειδαριές Στενά και Αιγαίο για τους Ρώσους. Υπ αυτή την έννοια ο Πούτιν θα πάρει ένα μεγάλο κομμάτι της Ουκρανίας, θα πάρει την Κριμαία και θα ελέγχει τα στενά από μια Τουρκία ποιου έχει χάσει τον ύπνο της. Με έναν Πούτιν από πάνω της θέλει δε θέλει θα είναι σύμμαχος με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Οι Τούρκοι προσπάθησαν να δειξουν ουδετερότητα αυτό όμως ουσιαστικά δηλαδή το κλείσιμο των «ουδέτερων» Τούρκων σημαίνει ότι δεν θα μπουν οι Αμερικανοί. Οι Ρώσοι ήταν ήδη μέσα, ρώσικα πλοία είναι μέσα που σημαίνει ότι αν ζοριστεί ο Πούτιν θα τα ισοπεδώσει όλα. Σε αυτή τη λογική έχει Κριμαία, έλεγχο Στενών και ναυτική βάση στη Συρία. Το μόνο που του χρειάζεται είναι ένα μικρό κομματάκι στο Αιγαίο. Με τα όπλα που στείλαμε θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα επεισόδιο για να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ναι στο ΝΑΤΟ πρέπει να είμαστε αλλά με πάντα με ισορροπία στη σχέση μας με τη Ρωσία
Αυτό που δυστυχώς βλέπω άμεσα είναι ένα θερμό επεισόδιο”.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη του Πέτρου Σιούσιουρα:

Προηγούμενο άρθροΖήσης Δεληχάς: «Είμαστε εδώ και θα είμαστε μέχρι τέλους»! – ΗΧΗΤΙΚΟ Focus FM
Επόμενο άρθροΚ. Μητσοτάκης: Εντός 10ημέρου ανακοινώσεις για πλήρες πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών