ΗΧΗΤΙΚΟ – «Η συμφωνία ΝΑΤΟ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ δεν είναι προς όφελος της Ελλάδος – Άστοχα, άκυρα και επιπόλαια τα πολιτικά σχόλια» // Στέλιος Φενέκος στον Focus FM

“Δεν ξέρουμε τι έχει συμφωνηθεί και σε κάθε περίπτωση πρέπει να την σκεφτούμε πάρα πολύ καλά. Να αφήσουμε τα σχόλια τα πολιτικά του στυλ ότι δεν μας επηρεάζει, και ότι είναι προς όφελος της Ελλάδος αυτή η συμφωνία. Τα θεωρώ, κατά την άποψή μου, άστοχα, άκυρα και επιπόλαια. Η συμφωνία ΝΑΤΟ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ δεν είναι προς όφελος της Ελλάδος” υποστήριξε μιλώντας στον Focus FM 103.6 και στην Δέσποινα Μποτίτση ο υποναύαρχος εν αποστρατεία, Στέλιος Φενέκος.

Σύμφωνα με τον κ. Φενέκο είναι άγνωστα επίσης τα αντάλλαγμα που έλαβε η Τουρκία για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

“Διάβασα τις κυβερνητικές αντιλήψεις, ότι δεν επηρεάζει την ΕΕ κτλ. Δεν είναι έτσι. Επηρεάζει την ΕΕ και επηρεάζει και το ΝΑΤΟ, γιατί ο καταστατικός χάρτης του ΝΑΤΟ δίνει τη δυνατότητα, στο άρθρο 5, να μετάσχουν οι χώρες προς υποστήριξη μιας άλλης χώρας όταν υφίσταται επίθεση. Όχι για national security issues. Και αν δείτε τη ρητορική που βάζει η Τουρκία σ΄αυτή τη συμφωνία με αυτές τις χώρες, εισάγει τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας σαν λόγο να την βοηθήσουν η Φιλανδία και η Σουηδία, εμπλέκοντας έμμεσα χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ”, σημείωσε.

Η δέσμευση της Σουηδίας και της Φινλανδίας ότι θα άρουν το εμπάργκο και τις κυρώσεις, και ότι θα υποστηρίξουν την Τουρκία στα ζητήματα ασφαλείας με τους Κούρδους, στην ουσία, εξήγησε ο κ. Φενέκος, βάζει θεμέλια για προσκόμματα και ενδεχομένως αδυναμία επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία, σε περίπτωση που συνεχίσει τις παραβιάσεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Συρία και στις επιθέσεις της κατά των Κούρδων.

“Αυτό είναι πολύ κακό κατά τη άποψή μου, βάζει την Τουρκία από την πίσω πόρτα με τη συμμαχία αυτή, βέβαια, θα πει κάποιος, οι χώρες δεν είναι δεδομένο ότι θα υποστηρίξουν την Τουρκία ναι, αλλά φαντάζεστε να γυρίσει αύριο η Τουρκία και να πει ότι αυτή η συμφωνία που υπογράψαμε, ναι μεν υπεγράφη, αλλά είναι περιοριστική για τις δύο χώρες και θα αμφισβητήσω την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την παρουσία τους, επειδή δεν τηρούν τους όρους της συμφωνίας”, υπογράμμισε.

Επίσης, ο υποναύαρχος εν αποστρατεία σημείωσε ότι η «Η Σουηδία έχει εκτεταμένο πρόγραμμα για τα μη επανδρωμένα. “Μετέχει στο PESCO και χρηματοδοτείται από την ΕΕ σ’ αυτό. Αν λοιπόν η Τουρκία κάνει μια συνεργασία στρατηγική-εμπορική με τη Σουηδία και συνεργάζεται γι’ αυτό το ζήτημα, στην ουσία θα χρηματοδοτούμε εμείς τα εξοπλιστικά συστήματα της Τουρκίας. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι βάζει πόδι, μπαίνει μέσα, βρίσκει μια χαραμάδα και κάνει ρήγμα στις σχέσεις της ΕΕ και με το ΝΑΤΟ, διότι αντιλαμβάνεστε ότι θα θέτει περιορισμούς κάθε φορά που υπάρχει συνεργασία ΕΕ και ΝΑΤΟ σε αυτά τα ζητήματα”, τόνισε ο ίδιος.

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Στη δημοσιότητα στοιχεία και φωτογραφίες του 27χρονου που συνελήφθη για τον βιασμό 16χρονης
Επόμενο άρθροΕργασίες διαγράμμισης στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών